Uusi vuosi, Loppiainen ja muuta mielenkiintoista

Keskiviikko 5.1.2022 - Kalevi Suojanen

Kirjoitettu Loppiaisen aattoiltana, keskiviikkona 5.1.2022:

Miettimättä tulee mieleeni neljä asiaa nyt, kun pian on eletty uudesta vuodesta  viisi päivää. Ensinnäkin tulee mieleen tästä vuodesta muistoihin jääneet päivät. Muistot ovat lähiajalta. Toiseksi voidaan muistella kauan sitten elettyå aikaa ja kolmanneksi  aikaa tuosta väliltä. Sehän on kuin ihminen konsanaan: on pääpää ja jalkapää sekä vielä näiden päiden välille jäänyt kehon osa. Jos ajatellan kesän tuloa, sieltä tulevat mieleen lampaat. Niillä on lisäksi bää, bää. Nehän ovat ihmistä, joka toivottavasti ei ole päissään, runsaudessa paljon edellä. Lampaallahan on bää, bään lisäksi pääpään lisäksi etujalkapää, takajalkapää ja häntäpää. Viimeksi mainittu on minulle tuttu lapsuuden ja nuoruuden urheilukilpailuista. Jos kolme parasta sai palkinnon, minä olin yleensä neljäs. Jos viisi sai palkinnon, minä olin todennäköisesti kuudes. Kerran pienenä sain metsänleimauksen taidossa jaetun ensimmäisen sijan. Palkintojen jakaja sanoi antavansa ensimmäisen palkinnon minun sijasta sille toiselle, "koska hän on maanviljelijän poika".Samainen tokaisija oli yhtenä talvenä palkintojen jakotilaisuudessa yleisön joukossa. Minulle annettiin sarjassani, ehkä noin 10-vuotiaiden  sarjassa ykköspalkinto. Tuo kiusaajani kysyi: palkintojen jälkeen. "Minkäs lajin palkintoja nuo olivat?" Toimitsijan vastaus: "Luistelun." Kysyjän kommentti: "Noo, mää ajattelinkin palkittujen nimistä päätellen, että harvinaista väkeä oli saajina." - Niin että, kyllä kiusaamista on ollut Suomessa jo pitkälti yli 60 sitten. Koetetaan me pitkän linjan kiusatut taistella päivästä toiseen myönteisesti. Koetetaan ottaa kissasta esimerkkiä: "Svansen opp! sanoo ruotsinkielinen katt.

Valotan mielenkiintoisia ajatuksia huomenna Loppiaisena 6.1.2022. Mielenkiintoista sekin, että toisten lähteiden mukaan Itämaan tietäjiä oli kolme, toisten mielestä 90. (Onneksi hoksasin korjata kirjoittamani vuosiluvun viime vuotisen sijasta oikeaksi.) Auttaisikohan, jos laittaa muistisäänöksi aivoihin  ka nol kaka.) Korjaan huomenissa loppuja vihreitä. Ainakin tuon viimeisen.Hyvää mieltä Loppiaiseen ja loppuvuoden päiviin!

t. Kalevi

Kirjoitettu Loppiaisena 6.1.2012:

Luminen loppiainen jäänee mieleen yleisesti eri puolilla maatamme. Se lienee aiheuttanut melkoisen paljon tiheästi toistuneita lumitöitä. Taitaa olla monialla vanhan ajan talvea. Toivottavasti pihoilla ja muualla kotipiireissä riittää talkooväkeä puolin ja toisin! Jos selkää särkee, kovin voimakasta särkylääkettä ei meille kaikille ole burana. Minulle ainakin lääkäri on suosittanut kohtuullinen määrä 500 mg:n Para-Tabsia. Tosin kuntoni edellyttää lääkärin määräyksestä aika kovaa annosta, yksimunuaiselle se on 6 tablettia vuorokauden aikana. Tosin pienikin pituusasennossa lepääminen helpottaa ainakin melko nopeasti ainakin joksikin aikaa.

LOPPIAINEN MERKITSEE joulun loppumista. Ainakin osa meistä joulufriikeistä senioreista lienenyt pitänyt kiirettä. Minulla ainakin jouluvalot palavat vanhanajan loppumispäivään,       

Nyt menossa oleva tammikuu on sikäli historiallinen, että se on vaalikuukausi. Aluevaalit ovat sunnuntaina 23.1.2022, ennakkoäänestys kotimaassa12. - 18.1.2022. Ennakkoäänestys kotimaassa on 12. - 18.1.2022. Huom! Helsingissä ei järjestetä aluevaaleja, koska pääkaupunkia varten on luotu oma järjestelmänsä.

Varsinainen  aluevaalipäivä on sunnuntaina 23.1.2022. Tuolloin on vaalien kunniaksi  liputuspäivä. Suomen lippu | Papunet

 

Tulkoon herttainen Joulu ja nollainen tai ainakin minimaalinen koronainen

Keskiviikko 1.12.2021 klo 15:54 - Kalevi Suojanen

Kirjoitettu Loppiaisen aattona, tiistina 5.1.2022:

VUODEN 2022 TAMMIKUU TULKOON HERTTAINEN JA ONNELLINEN JOULU SEKÄ NOLLAINEN TAI ENINTÄÄN MINIMAALISEN MINIKORONAINEN JOULU! 

Kirjoitettu perjantain 18.12.2021 illalla:

Mahdollisimman huoletonta ja laaja-alaisesti onnellisenoloista Joulua 2021! t. Kalevi

Joulu, Koomisia Hahmoja, Koristeet, Loma

Postitse, Joulu, Holly, Koriste

Kellot, Joulu, Holly, Koriste, Joulu

Joulu, Noel, Lumihiutale, Tähti, Kolme

Kuvat: Pixabay

Joulu

Kuva: Tunturisusi

Joulun rauhaa

Kuva: Tunturisusi

Mikä on suurempi kuin joulukuusi?
- Jouluseitsemän.

Hei, tonttu-ukot hyppikää,
nyt on riemun raikkahin aika!
Hei, tonttu-ukot hyppikää,
nyt on riemun raikkahin aika!
Hetken kestää elämä
ja sekin synkkä ja ikävä.
Hei, tonttu-ukot hyppikää,
nyt on riemun raikkahin aika!

(Ruotsalainen kansanlaulu)

Aikaisempia kirjoituksia:

           MARRASKUU TASAPUOLISESTI JOKAISELLE TAAKSE JÄI

Marraskuu, uusi, hyvä ystävämme ihan pian!

Maanantai 1.11.2021 - Kalevi Suojanen

HÄN, KEN EI PIDÄ MARRASKUUSTA ON HUOAHTAA MARRASKUUSTA  JA ON KOVASTI ONNELLISENA JOULUKUUN ALUSSA SIKSI, ETTÄ MARRASKUU ON TAKANAPÄIN.

Kirjoitettu keskiviikkona 17.11.2021

Kaikki maallinen loppuu aikanaan, niin myös minun "bloggailuni".

BLOGINI ON MENNYTTÄ AIKAA. Tämä on murheekseni viimeinen blogini. Jaksan edelleen kuitenkin uskoa, että lääkärien lausunto on oikea. Sen mukaan muistisairaus ei ole minulla edes aluillaan, mutta erittäin vaikea stressitila aiheuttaa voimien vähentymistä, unohtamisia ja muita vaikeuksia."  Maallikkona väitän valoisasti, että kun onnistumiset ja myötämäet ovat voimakkaammat kuin epäonnistumiset ja mielialaa madaltavat kokemukset, stressitila helpottaa. Toki on saatava lääketieteellistäkin käytännön apua stressin poistamiseen.

Tuli mieleen ääreisesimerkki kiusaamisesta, jossa kolme nuorta kiusaajaa tappoi nuoren uhrinsa. Kuulin juuri, että tuttavaperheen nuorelle koululaiselle kiusaaja oli oli lähettänyt viestin: "Tapa itsesi!" Kun poliisille oli tehty asiasta pyyntö kiusaajan henkilöllisyyden selvittämiseksi, se ei kuulemma onnistu. "Emme voi auttaa; lähettäjän henkilöllisyyttä on erittäin vaikea selvittää."

Ei muuten olisi ollut mahdotonta, että kolme tappajanuorta olisivat ensimmäisen ja toisen kiusaamisrynnäkön jälkeen olisivat sanonet kiusaajien normaalilauseen: "Hyvää tarkoitimme; sinun parhaaksesi tämän teimme".

Surullista.

---------------------------------------

                                        -----------------------------------------

                                                                                   -----------------------------------

                                                                                  

Vielä ainakin ennen joulua  kirjoitan teille joulutervehdyksen. Toivottavasti se tulee perille edelleen tärkeimmilleni, lukijoilleni, yhteensä vähintään  kolmituhatmääräisesti. Sitä ennen elomme ympäristö muuttuu laaja-alaisesti runsaalla joululla höystetyksi.

Tästä lähtien toiveeni on, että tulevaisuudessa elämässä jokainen huomispäivä on tätä päivää parempi. Monta kertaa olen hieman vajaan kymmenen vuoden yhteydenpitomme aikana blogeissani varoittanut vertaamasta itseäsi muihin.. Kaikilla on omat ristinsä. Aikoinaan kauan kestäneen käytännön omaishoitajakokemukseni perusteella uskallan sanoa melkoisella varmuudella, että alzheimerin kohdattua ihmisen, yleensä huominen päivä on tätä päivää huonompi.

Rakkaat lukijani! Olkoot päivänne hyviä, parempia, kaikkein parhaimpia.  Painottakaamme itsessämme muutakin joulua kuin kaupallista joulua. Ja muistakaamme hyvän joulun sanoman lisäksi vanha viisausvitsi, jonka mukaan arkielämässä on tärkeintä kohtuullinen terveys ja valikoivasti huono muisti.

t. Kalevi Suojanen

  

 

Kirjoitettu sunnuntaina 14.11.2021 illalla:

KIRKOLLISTA:

LÄHDE: www.evl.fi/ Kirkkovuosikalenteri

SUNNUNTAI 14.11.2021 Valvomisen sunnuntai

Helluntaijakso, helluntain jälkeinen aika

Liturginen väri: vihreä

Kaksi alttarikynttilää

KESKEISTÄ:

Valvokaa!

Valvomisen sunnuntai on kirkkovuoden viimeistä edellinen sunnuntai. Tämän sunnuntain sanoma korostaa hengellistä valvomista ja Kristuksen paluun odotusta. Väsymisen ja välinpitämättömyyden vaara on suuri. Ihminen kotiutuu helposti tähän maailmaan ja unohtaa, ettei hän elä täällä pysyvästi. Kristityn tulisi olla joka hetki valmis lähtemään tästä elämästä. Valvominen ei kuitenkaan ole voimia kuluttavaa jännitystä vaan turvallista luottamusta siihen, että Jumala vie meissä aloittamansa hyvän työn päätökseen. Jumalan lupauksen mukaisesti kristityt odottavat ”uusia taivaita ja uutta maata, joissa vanhurskaus vallitsee” (2. Piet. 3:13).

Tuossa yllä valvomisen kehotuksen yhteydessä myönnetään, että väsymisen vaara on suuri. Kun koronasta ei tunnuta yhteisötasolla vieläkään päästävän lopullisesti eroon, monelle meistä väsymys on jokapäiväinen kokemus. Valvomisen päivänäkin yksi tärkeä asia avun saantiin on rukoileminen, ja valvomisen päivänkin rukoustekstejä lukiessani tunsin, että rukouksen tekstin hyvä Taivaan Isälle osoitettu loppu on: "Tapahtukoon Sinun  tahtosi." 

Kirjoitettu torstaina 11.11.2021 iltapäivällä

SINKKUJEN PÄIVÄ

Tänään on ja oli sinkkujen päivä, Singles´ Day, maailman suurin ostospäivä.  . Kaikkien, vähänkin kynnelle kykenevien yritysten myymälät ja verkkosivut ovat tuoneet suomalaisille jättiläismäisen hyviä tarjouksia ja alennusmyyntejä pilvin pimein. Omien mainoslauseittensa parissa yritykset rehvastelevat olevansa nykyisin jopa perjantaita, marraskuun 26. päivän, Black Fridaytä suurempi ostospäivä. Saapi nähdä, kumpi näistä kahdesta tulee olemaan Mustan perjantain mainosten mukaan isompi.

         Yrityksen verkkosivujen mainossivu 11.11.2021

Kirjoitettu keskiviikkona 10.11.2021 aamulla

"VEROPÄIVÄ" 

Tänään on se päivä vuodesta, jolloin julistetaan, ketkä hyvätuloisista ja rikkaista ovat maksaneet eniten veroja. Kello aamukahdeksasta alkaen iltauutisiin saakka uutisoidaan varmaankin "verokuninkaiden"  nimiä sikäli kuin he eivät ole kieltäneet nimiensä julkaisemista. Olen viimekin vuonna kuluttanut aikaani hoidokkina eri sairaaloissa. Kiitollisena siitä liityin valtakunnalliseen Iloiset veronmaksajat yhdistykseen. On verojen maksamisesta meille ihmisille hyötyäkin, muistakaamme se.

Kirjoitettu tiistaina 9.11.2021 illalla

Varhain tuleva pimeys kai tekee sen, että kello tuntuu käyvän aina vain hitaammin. Joskus käy niin, että kun ajattelee pian olevan nukkumaan menon aika, kello voi olla vasta noin 19:n paikkeilla. Silti päivät pääksytysten ovat liuenneet pois alta. Niin vain menivät kaksoispyhätkin pyhäinpäivineen. Minulle se oli yllättävän myönteisesti mieleen jäävä päivä. Kohokohdaksi tietyllä tavalla jäi se, että jouduin tekemisiin, tai oikeastaan sain olla tekemisissaä poliisienkin kanssa. Se oli voimaa antava ja mieluisin tapaus moneen kuukauteen.

Pyhäinpäivä alkoi niin kuin kaikki muutkin päivät: hyvin hitaasti. Olin päättänyt käydä autollani syntymäpitäjässä Taivassalossa läheisten haudoilla. Aikaa vieviä viivytyksiä tuli monenlaisia. Pienimmästä päästä olivat ne, että sankarivainajien hautarivistö ei ollut tutulla paikallaan. Toinen viivytys oli se, että minulle aikoinaan läheiseksi tullut serkkuni heutaakaan en löytänyt tutulta paikaltaan. Pimeyskin alkoi häiritä hyvinkin pahasti etsintääni huolimatta siitä, että haudoilla oli valtaisa kynttilämeri. Muutokset johtuivat epäilemättä uuden seurakuntakeskuksen valmistumisesta . Se oli tuottanut muutoksia hautausmaallekin. Täytyy ottaa selville, mistä löytämättä jääneet kohteet löytyvät ja tehdä uusi toivioretki joulun aikaan. Sankarihautaan on haudattu yksi isäni veljistä, Toivo. Täytyy taas tarkistaa hänen ikänsäkin. Hän oli yli 10 henkilön sisarusparvesta joko nuorin tai vanhin. Tuo järjestyskin täytyy sitten ensi kerralla tarkistaa. Isä kertoi minun lapsena ollessain, että, olikohan se peräti ihan sodan viimeisenä päivä, että Toivo oli aseen kanssa makuuasennossa, nosti hiukan päätään, ja vihollisen laukaus tappoi hänet. Varmasti en muista sitäkään, mutta se taisi olla sodan viimeisenä päivänä.

No niin, samoilin hautausmaalla aika kauan, varmaan yli kaksi tuntia. Kynttilämeri oli valtaisi. Harmitti, kun vaivaisena en löytänyt taskulamppua enkä sitten kameraakaan kynttilämerta kuvatakseni. Ihmeen paljon väkeä oli vielä kulkemassa hautausmaalla, vaikka oltiin siirrytty jo puolen yön jälkeiseen aikaan.

Matka Oulunkylään oli raskas pimeyden ja pitkälti yli 200 kilometrin matkan vuoksi. Paimion kohdalla päätin syödä voileivät ja juoda lasillisen maitoa. Mutta muistin väärin, että normaali pysähdyspaikkani Paimion kahvila on auki yölläkin. Kiertelin sen ympäri, mutta autiota oli. Sitten takaisin tavoitteena Helsinkiin johtava moottoritie. Vaan ei löytynyt tien alkua. Ajelin edestakaisin pikkuteitä ja käänsin ajosuuntaa välillä hätävilkkuja näyttäen, etten vaan olisi ollut säkkipimeässä muiden tiellä. Kun pysähdyin pikkutien reunaan, ulahtivat takanani poliisin pillit sinisten valojen säestäessä tapahtumaa. No, avasin heti auton oven ja nousin autosta tervehtimään. Se oli koko reissuni hienoin tapahtuma.

Poliisiautosta oli noussut ulos kaksi ylen ystävällistä konstaapelia. Olivat näemmä jonkin aikaa seuranneet minut, koskapa näemmä tiesivät rekisterinumerostani saamiaan tietoja. Sanoivat, että tuo Paimion kahvila ei ole yökahvila. Ja kysyivät: "Ajatteko vielä tänään saman tien Helsinkiin?" Saatuaan myönteisen vastauksen, sanoivat, että välipalaa kannattaa mennä syömään Saloon päin olevaan Shellin ravintolaan. Ja tietenkin puhalluttivat, kun minut asiakkaaksi löysivät ja opastivat, mistä Helsingin tien seuraavan alun löytää. Sekin oli merkitty niin, etten ymmärtänyt merkintää. Kyltissä luki kyllä Helsinki, mutta siinä oli kaksi nuolta, sekä oikealle että vasemmalle. Sanoin kääntyväni oikealle eli Helsingin suunnan kyllä tajusin. "Ei oikealle, vaan vasemmalle" sanoi toinen konstaapeleistä. Tie teki siis sitten sillan alla u-käännöksen.

Tuo poliisien kohtaaminen oli merkillinen myönteisyydessään. He olivat ystävällisimmät ja enemmän minulle voimaa antavat ihmiset, joita olin kohdannut. miesmuistiin. He olivat myönteisen sharmantteja, ystävällisiä, myötäeläviä. Siitä kohtaamisesta on vieläkin hyvä olo. Oi ihmiset, toisiamme ymmärtäkäämme, myötäeläkäämme!

Kirjoitettu pyhäinpäivänä, lauantaina 6.11.2021

KIRKOLLISTA

LÄHDE: www.evl.fi/Kirkkovuosikalenteri

LAUANTAI 6.11.2021

Pyhäinpäivä

Erityispyhät, muita erityispyhiä

Hyvvää, levollista pyhäpäivää!

Liturginen väri:

punainen, tai varsinkin iltajumalanpalveluksessa, valkoinen.

Neljä alttarikynttilää

KESKEISTÄ

Pyhien yhteys

Pyhäinpäivä on sulautuma kahdesta juhlasta, kaikkien pyhien päivästä 1.11.  ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivästä 2.11.  Siten muistelun kohteena ovat sekä kaikki kristikunnan marttyyrit että muut uskossa Kristukseen kuolleet. Sana pyhä ei kuitenkaan viittaa vain kuolleisiin. Jokainen Kristuksen oma on pyhä. Hän on uskossa osallinen näkymättömästä pyhien yhteydestä. Päivän perinteinen evankeliumi onkin Jeesuksen vuorisaarnan alussa oleva autuaaksijulistus.

Uskontunnustuksen mukaan pyhät muodostavat yhteyden, johon voimme näkymättömästi liittyä.

Kirjoitettu pyhäinpäivän aattona, perjantaina 5.11.2021 illan hämärtyessä 

 

Kirjoitettu perjantaina 5.11.2021 aamulla

On aattopäivä, kirkollisen juhlapäivän, pyhäinpäivän, aatto.  Ennakoinkin pyhäinpäivän, jotensakin koko marraskuun "ykköspäivän" tulosta jo marraskuun 2.päivän  kirjoituksessani.

 

                              Kirjoitettu tiistaina 2.11.2021 päivällä

Kuluvan viikon ykkösmainittava päivä on lauantaina 6.11. vietettävä pyhäinpäivä. Silloin, kun olin huomattavasti nykyistä nuorempi, päivän nimi oli Pyhäinmiestenpäivä, ja sitä vietettiin vuosittain marraskuun 1. päivänä. Tuona päivänä pyhäinpäivää vietetään monissa maissa yhä edelleen. Suomessa päivää vietetään nykyisin välille 31.10. - 6.11. osuvana  lauantaina.

Pyhäinpäivä on kristillinen juhlapäivä. Silloin on perinteisesti vietetty pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivää. Perinteinen yleinen tapa on, että pyhäinpäivänä käydään edesmenneiden läheistemme haudoilla lämmöllä ja kiitollisuudella muistamassa ja muistelemassa heitä lämmöllä sekä kunnioittamassa heidän muistoaan.

  

Kirjoitettu maanantai-iltana 1.11.2021:

LIPUTUSPÄIVÄT MARRASKUUSSA 2021:

lauantaina 6.11. Ruotsalaisuuden päivä, Kustaa Aadolfin päivä 

sunnuntaina 14.11. Isänpäivä 

lauantaina 20.11.2021 Lapsen oikeuksien päivä 

Duurivoittoisia ajatuksia: 

Pääsin hyvissä ajoin ennen maanantai-iltaa sairaalasta pois. Tutkimus kohdistui lähes kokonaan vain sydämeen. Kaikki oli hyvin. Uusittu aorttakin toimi kuulemma hienosti. Tutkiva tohtori sanoi, että nyt on toisin kuin muutama vuosi sitten, kun uusitut aorttaläpät reistailivat alvariinsa. Lääketieteen käytännön sovellutukset kehittyvät kehittymistään.

Niinhän on käynyt aivan merkillisen hyvin sydäninfarktien hoidossakin. Isäni kertoi omasta isästään, kun peltotöissä tuli sydäninfarktituntemuksia 1900-luvun alkuvuosina. Ainoa lääke silloin oli se, että sahattiin purukasan alla säilössä olleista jäälohkareista jäänpaloja, ja laitettiin niitä sydämen kohdalle "lääkkeeksi". Nyt on mitä hienoimmat infarktihoidot, kun vain pääsee ajoissa hoitoon.

Mollivoittoinen ajatus:

Tuli mieleen lämpimiä isyysilmoja ajatellessani sähkön hinnat. Kyllä muun lisäksi tulee varmaan korotuksia senkin takia, että sähköyhtiöt eivät saa ihmisiltä ja yrityksiltä nyt tarpeeksi rahaa, kun lämpimät ilmat ainakin toistaiseksi ovat tulleet pienentämään sähkölaskuja. Loogistahan on, että sähköyhtiöiden on pakko nostaa hintoja, jotta ne pääsisivät budjetoituihin tuloksiin. No, mollivoittoinen tuo prosessi on vain sähkönkuluttajan kannalta, kun sähkölaskut suurenevat ehkä ainakin lämpimien ilmojen ajaksi.

Onnellinen olo tulee, kun asennoituu oikein. Ei se tosin aina ole helppoa, mutta harjoitus tekee mestarin. Olen kauan sitten kertonut pelänneeni, miten suruksi menee, kun meille tuli kotiin japanilaisia vieraita marraskuussa. Oli kuraa ja liejua. Mitä tapahtui? He kaikki olivat iloisia ja onnesta lääpällään. Heistä se oli uutta ja ihanaa!
SITTEN TAKAISIN AIHEESEEN, JONKA  MUKAAN MARRASKUUHUNKIN VOI SUOMALAINENKIN RAKASTUA, KUN VAIN ASENNE ON MYÖNTEINEN:
Kirjoitettu sunnuntaina 31.10.2021

Teethän itsekin mielenkiintoisen testin- Ottakaamme opiksemme, minkälaista on viisas asenne elämään. Väitän, että ainakin yksi elämän tarkoitus on oppiminen. Väärän asenteen muuttaminen oikeaksi on todella vaikeaa. Mutta yrittänyttä ei laiteta:

Jotkut ovat ehkä katsoneet googlen kautta SATA SYYTÄ RAKASTUA MARRASKUUHUN tekstejä. Tässä jäljempänä ovat nuo mielenkiintoiset sata syytä luettavaksesi ja pohdiskeltavaksesi. On noissa vinkeissä meille kaikille syväpohdiskeltavaa.

Kertaan tässä yhteydessä yhden nuorena opettajana nuorille aikuisille antamani ohjeen. Eräs opiskelija kysyi: "Opettaja, mistä tietää, että on rakastunut?"  Vastaukseni oli: "En sitä pysty sanoiksi pukemaan. Mutta siitä olen täysin varma, että kun rakastut, tunnet ja tiedät vähintään sataprosenttisen varmasti, että ahaa hienoa, tällaista on rakkaus!"  

Sitten siirryn takaisin jatkamaan varsinaista blogikirjoitustani: Hoidan varoiksi puolestasi googlaamisen sanoilla sata syytä rakastua marraskuuhun näin:

harmaa ella

100 syytä rakastua marraskuuhun

Me kysyttiin sometileillä seuraajiltamme, miksi marraskuu voi olla myös mahtava. Harmaan eri sävyt ja tihkusadekin voi olla upeita asioita, kun niihin vain löytää itselleen sopivan näkökulman. Kiitos kaikille keskusteluun osallistuneille, vastauksia tuli ihan älyttömästi! Alla kooste omista ja teidän vastauksista (sometileiltä) Näin sanovat eräoppaat ELLA JA KAISA. Heidän kuvansa näet myöhemmin tässä kirjoituksessa ja heistä saat muutoinkin lisätietoa niistä nettiosoitteistä, jotka myöhemmin löydät tästä tekstistä. Muistathan nauttia lukiessasi rakkaudellisia tekstejä.

Seuraavassa sadan kohdan luettelo, olkaa hyvät:

                 SATA SYYTÄ RAKASTUA MARRASKUUHUN

 1. Nuotio- tai takkatuli pimeässä tuo valoa ja tunnelmaa

 2. Kynttilöiden polttaminen ja joulun odotus alkaa.

 3. Voi käydä pimeässä metsässä testaamassa taskulamppuja, otsalamppuja ja heijastimia.

 4. Ruskan rippeet, sienet (suppikset) ja marjat.

 5. Metsäkävelyt tihkusateessa.

 6. Syysretket ilman ötököitä eli hirvikärpäsiä, hyttysiä ja ampiaisia.

 7. Happirikkaus. Helppo hengittää.

 8. Tilaa lenkkipoluilla ja pyöräteillä.

 9. Kaamos alkaa. <3

 10. Tähtitaivas.

 11. Revontulet.

 12. Vesisade. Vaatteet päälle ja menoksi!

 13. Upeat tuuliset meren rannat.

 14. Rantakalliolla ei varmasti tule yhtään käärmettä mistään kolosta.

 15. Tuttu metsä näyttää ihan uudenlaiselta pimeässä lampun valossa.

 16. Kansallispuistoissa ei ole ruuhkia.

 17. Kauniista päivistä voi olla harmauden keskellä erityisen kiitollinen.

 18. Saa käyttää ihania värikkäitä kumppareita ja niissä pitkiä värikkäitä villasukkia.

 19. Talviuinti. Ystävät mukaan ja saunomaan sekä pulahtamaan. Toimii myös yksin ihan mahtavasti.

 20. Ei ole liian meluisaa, kirkasta tai kuumaa. Saa aistejaan vähän rauhoittumaan.

 21. Lenkkeillessä matka etenee kuin huomaamatta kun ei näe kuin muutaman metrin eteenpäin.

 22. Lempparit villasukat saa kaivaa kaapista esiin ja tepastella niissä aamusta iltaan!

 23. Kauniita sumukelejä.

 24. Raikas lenkkisää.

 25. Pihamaan valaiseminen kynttilöillä.

 26. Pimeys.

 27. Voi hankkia uuden otsalampun koska nyt sitä tarvii!

 28. Saa luvan kanssa kääriytyä vilttiin kotosalla ja vaan olla.

 29. Suo tuoksuu taas erilaiselta.

 30. Sumu.

 31. Pimeät ja rauhalliset metsät ympäri kaupunkia on mukavan rauhallisia.

 32. Tihkusateessa ulkoilun jälkeen sauna!

 33. Lämmin kaakao maistuu parhaimmalta sateisella ja kolealla kelillä.

 34. Nuotiopaikoilla ei ole ruuhkaa.

 35. Raikas ilma tekee hyvää ihmiselle. Kasvojen iho kiittää erityisesti.

 36. Tänä vuonna ei ole loskaa tai liukasta.

 37. Ensilumi ja sen odotus.

 38. Ei katupölyjä tai siitepölyjä.

 39. Kaksi peittoa.

 40. Metsän ja suon huumaava tuoksu.

 41. Ei niin kuuma olo vaan raikas tuuli usein pörröttää hiukset.

 42. Siniset hetket kirkkaan syyspäivän vaihtuessa iltaan ja tähtien sekä kuun syttyessä taivaalle.

 43. Harmaa sää rauhoittaa. Ei ole pakko tehdä jotain, koska on ”niin hieno ilma”! Toisaalta on parasta pukea villat ja veden- ja tuulenhylkivät kerrokset päälle ja mennä pitkälle kävelylle metsään.

 44. Harmaudessa muut värit erottuvat hienosti, marraskuun paletti on aika upea.

 45. Karun kaunis luonto.

 46. On hyvä aika hioa omia taitoja tuossa skeidasäässä kuivana ja lämpimänä pysymiseen. Varusteet pääsevät siis kunnon testiin!

 47. Niin ja luonne, Räyh!

 48. Ulkoliikuntapaikoilla tai maastossa ylipäätään ei ole myöskään niin paljoa porukkaa, joten ulkona voi käydä ihan itsekseen sykkimässä. Tai sonnustautua sadeasuun ja lähteä vaikka rantakalliolle rauhoittumaan, vain pimeys seuranaan.

 49. Kukaan ei välitä mitä sulla on päällä, ihmiset mököttää jne.. onneks on avantouinti keksitty. Eikä oo liian kuuma ja pärjää villapaidan alla mainiosti.

 50. Koiran kanssa ulkoillessa ei tarvitse pelätä käärmeitä eikä amppareita, koira ei läkähdy kun on mukavan viileää ja retkellä ei tarvitse kantaa litratolkulla vettä juomavarana.

 51. Voi hyvällä omalla tunnolla vetäytyä lepoon luonnon myötä.

 52. Kynttilät näyttää pimeällä ja harmaalla ilmalla valoisammalta ja antavat lämpimämpää valoa ja tunnelmaa.

 53. Marraskuu on kuukaudessa ohi. Sen jälkeen joulukuu menee hujauksessa, ja sitten mennäänkin jo kevättä kohti.

 54. Ei oo sääskiä ja eipähän kärvenny iho.

 55. Glögin juonti ja aamulla aikaa syödä aamupalaa ja ihmetellä luontoa ikkunan takana

 56. Koiraharrastus (Etsijäkoiratoiminta) joka vie ulos tuntikausiksi säässä kuin säässä myös säkkipimeään. Ihana aito väsymys kotiin palatessa.

 57. ”Olen teidän ohjeiden mukaan opetellut kävelemään pimeässä – ja löytänyt aivan uuden maailman!” Kaupungissa ei ole koskaan pilkkopimeää. Pimeässä metsässä on rauhallista, toisin kuin missään muualla tähän aikaan vuodesta.

 58. Pimeys ja hiljaisuus. Ei väenpaljoutta edes Nuuksiossa.

 59. Ihana laittaa takkaan tuli lenkin jälkeen ja kynttilät palamaan,kääriytyä vilttiin ja olla vaan,ei näy pölypallerot kun on niin ihanan pimeetä koko ajan.,

 60. ”Kaikki kaunis on hetkessä ja sielun palossa sinä, sekä silmissä, jotka haluaa nähdä sen”

 61. Voi hyvällä omallatunnolla vähän höllätä. Ilma on raikas.

 62. Viileällä ilmalla nukkuminen. Illalla nukahtaa helpommin ♥️

 63. Voi laittaa valoja piristykseksi ja alkaa jo odottamaan joulua ♥️

 64. Vesipisarat ruusupensaan punaisella lehdellä.

 65. Pisarat kuusenhavuissa otsalampun valossa – pieniä timantteja.

 66. Hiljaisuus.

 67. Voi kulkea vielä polkupyörällä töihin kun on lumetonta.

 68. Kaikki kauniit puiden oksistot ovat paljastuneet.

 69. Vesipisarat korsilla.

 70. Pehmeän usvaiset päivät.

 71. Aikaisen aamun pakkasen huurruttama luonto.

 72. Harmaana repeilevä taivas,josta pilkottaa valo.

 73. Vedestä turpeat jäkälät.

 74. On tunnelmallista.

 75. Ei ole huonoa keliä ulkoilla; on vain huonosti pukeutunut.

 76. Leuto marraskuu antaa mahdollisuuden esimerkiksi sammalien tunnistukseen ja märkien puiden sytyttely onnistuu kohta helpommin kuin kuivien.

 77. Puiden siluetit ovat kauniita ilman lehtiä.

 78. Uimapaikat parhaimmillaan, kun ei ole vielä jäätä. Ei ruuhkaa rannoilla.

 79. ”Aamulla huomasin hämärässä sateisessa puistossa kuinka kaatuneiden havupuiden rungot hohtivat kauniin punertavina”.

 80. Erityisesti mäntymetsissä tuoksu on sateisella säällä ihana.

 81. Sammaleet aivan kauneimmillaan – paras aika vierailla ikimetsissä / luonnon metsissä – ihastella sammaleisia kantoja ja kiviä, sammalpohjaista metsää ja ikivihreitä saniaisia

 82. ”Hygge” aikaa, ulkona kostean kylmää (joka ei siis haittaa lainkaan kunnon vaatetuksella…) ja sisällä lämmintä ja kotoisaa. Vastakohtaisuus luo tunnelmaa <3

 83. Koivujen latvat violetteina harmaata taivasta vasten.

 84. Joutsenet pelloilla lepäämässä.

 85. Vanhojen rakennusten ja pihapiirien kauneus korostuu.

 86. Marraskuun paras puoli on se että voi rauhoittua ja hidastaa. Ja sadekaan ei haittaa kun pukeutuu sopivasti.

 87. Voi kerätä valmiiksi kuivumaan kaikenlaisia oksia maljakoihin talvea varten.

 88. Saa oikein luvan kanssa olla väsynyt ja nukkua pitkiä unia ja valittaa porukalla elämän kurjuutta joskus.

 89. Luontopoluilla ja nuotiolla saa olla rauhassa ilman kännykkää räplääviä muita liikkujia.

 90. ”Rakastan utusadetta ja ulkoilua.”

 91. Aamut kun maa on kuurassa.

 92. Helppoa suunnistaa kun aluskasvillisuus on vähäistä.

 93. Metsässä erottuvat tummat vihreän sävyt ja erilaiset pienet yksityiskohdat paremmin.

 94. Luonto on rauhallinen.

 95. Meri ja järvet vielä sulana. Voi vielä meloa.

 96. Aamu metsällä.

 97. Pimeys, harmaus ja nuotio joka luo valoa ja lämmittää.

 98. Aikaa pysähtyä, unelmoida ja suunnitella tulevaa.

 99. Sateenropina ikkunanlautaa vasten.

 100. Hiljaiseen, harmaaseen, pimeään metsään voi todella rakastua. 

Onpa upean ja mestarillisen hieno kokonaisuus. Käykäämme marraskuun aikana silloin tällöin kertaamassa marraskuuta ihannoivaa tekstiä. Rakkaus näkyy ihmisen käytöksestä ja ulkomuodosta myönteisyytenä, joka on malliksi muillekin ihmisille ja joka tartuttaa varmasti myös ympäristöön ilo-oloa. Näillä msnnään. Keille kunnioittava ja suuri kiitos marraskuuta rakastavasta konaisuudesta kuuluu kahdelle upealle ja mallikelpoiselle eräoppaalle, Ellalle ja Kaisalle. Heidän esittelynsä löydät osoitteesta https://luontohaaste.fi/mika-on-luontohaaste/. (Sieltä näkyy myös lisää valokuvia.)Tässä ovat eräoppaat Ella ja Kaisa, jotka ovat koko marraskuun rakastamisen idean äitejä ja toteuttajia.

                                         ELLA                                           KAISA

-----------------------------

                                          -----------------------------------

                                                                                         -------------------------------

LÄHDE: Katso edellä mainituista osoitteista löytyvät eräoppaisiin Ellaan ja Kaisaan liittyvä sisältö: tekstit ja kuvat.

Mikäli terveyteni riittää, kirjoitan entiseen tapaan kuukauden aikana muutaman sanan tai rivin lisätekstejä silloin tällöin. MARRASKUU-blogikokonaisuuden alkupuolelta alkaen.

JK Pahoittelen syvästi sekaannuksia tekstissäni. Tulevaisuus tuo toivottavasti parempaa. Nyt minua kiusasi ja kiusaa jännitys siitäkin, että maanantaiaamuna 1.11. minua odottaa sairaalareissu. Siellä on laaja tutkimus kunnostani. Odotan, toivon ja uskon, että en joudu jäämään sisälle sairaalaan pitkäksi aikaa, vaan että pääsisin takaisin kotiin vielä ennen maanantai-iltaa. Kaikille teille lukijoilleni toivotan Kaikkea mahdollista ja mahdotontakin Hyvää, ennen kaikkea terveyttä ja myönteistä tsemppimieltä.

t. Kalevi

Olkoon LOKAKUU aurinkoinen, ei lokainen eikä loskavoittoinen

Perjantai 1.10.2021 - Kalevi Suojanen

KORONAVAPAATA, HYVÄÄ JA ILOISTA LOKAKUUTA TEILLE JOKAISELLE NOIN KOLMELLE TUHANNELLE LUKIJALLENI ERIKSEEN JA KAIKILLE YHTEISESTI!

       Kirjoitettu lauantaina 30.10.2021

ON AIKA SIIRTYÄ TALVIAIKAAN ELI NORMAALIAIKAAN!

Niin kauan kuin kelloja siirretään puolivuosittain kesäaikaan ja talvi- eli normaaliaikaan, on aivoissamme aina ja jatkuvasti kaksi kysymystä:

1) Milloin se toinen aika taas alkaa, eli miloin sitä kelloa jälleen siirretään;

2 Mihin suuntaan kelloja siirretään - ja ei kun etsimään niitä etsijän kelloja, jotka eivät siirry ihan itsekseen. Eiköhän kellojen siirtäminen yhdellä tunnilla taaksepäin, eli lähempää kesää kohden, ole kätevintä suorittaa esimerkiksi lauantai-iltana valmiiksi.

 

Kelloja siirretään taas takaisin talviaikaan eli normaaliaikaan sunnunraina 31.10.2021, jolloin nopeimmat teistä ovat  lukemassa tätä tekstiä.

Tarkkaan ottaen lainsääsännössä sanotaan: "Talviaikaan siirryttäessä kelloja siirretään tunti taaksepäin – klo 04:00 -> 03:00." Siirto siis tapahtuu lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Mutta eihän, jos ei luonnostaan olla hereillä, yleensä herätä yöllä kelloja siirtämään. Jos ei muista siirtoa tehdä lauantai-iltana, viisarien siirto tehdään sittenhetimmiten, kun sunnuntaina herätään. Jos on sunnuntaina menossa kirkkoon, ja kellon siirto on unohtunut, saa odotella tunnin kirkonmenojen alkamista. Kesäaikaan siirryttäessä, menee paikalle tunnin liian myöhään

Nykyajan digitaaliset laitteet siirtävät pääsääntöisesti itse itsensä yön aikana vastaamaan uutta aikaa. Asia kannattaa varmistaa aamulla. - Sekä televisiosta että radiosta tulee näemmä ohjelmia niin, että ne alkavat ennen kello 04:ää sunnuntaina ja päättyväty kello ohjelman mukaan 04:n jälkeen. Siinä voi käydä niinkin, että oikean kellonajan mukaan ohjelma loppuu ennen kuin se on alkanut.

Kyllä elämä on ihmeellistä!Hyvää marraskuuta! Jos suinkin muistan, toistan toivotukseni pian eli 1.11.2021!

                        ONNELLIIST VOIMIIST! t. Kalevi

 

Kirjoitettu perjantaina 29.10.2021

KURPITSAJUHLA eli HALLOWEEN tulee kohtsillään.

Niin vain lähestyy marraskuu. Aikoinaan Pyhäinpäivä oli marraskuun alussa. Nyt se on kalenterissa vasta lauantaina 6. marraskuuta. Silloin, kun Pyhäinpäivää vietettiin 1. marraskuuta oli anglomaailmasta monialle muuallekin maailmaan levinnyt Pyhäinpäivän aatoksi 31.10. fietettäväksi maallinen Halloween- eli Kurpitsajuhlä. Se on "Karkkivai kepponen" -sanonnan tapahtuma, jossa lapset kävivät ovelta ovelle koputtelemassa ovia. 

kurpitsa, halloween, kuva | Pikist

          Halloween-aiheinen kuva: Pixabay

LOKAKUUN 2021 LIPUTUSPÄIVÄT

perjantai 1.10. Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivä

sunnuntai 10.10. Aleksis Kiven päivä, suomalaisen kirjallisuuden päivä

sunnuntai 24.10. Yhdistyneiden Kansakuntien (YK:n) päivä 

Kirjoitettu tiistaina 26.10.2021:

Nytpä muistaakseni muistini kuiskasi minullle äsken: "Heippa, poistun pieneksi hetkeksi - koeta selviytyä kunnialla." Siis, kun jatkuvasti aivoissa värähtelee ehdotuksia uusista aforismeistä. Sitten menee unohduksiin, mitkä olen niistä jo blogiin kirjoittanut, mitkä ovat jääneet ajatustasolle. Kirjoitan nyt yhden kaksiosaisen ajatukseni  siinä toivossa, että se on jo aikaisemmin tullut esitetyksi kirjoitettunakin. Koetin etsiä tuota ajoitusta aikaisemmista kirjoituksista, mutta en löytänyt.

Sanottu kaksiosaisuus tulee köyhästä ja rikkaasta. On nimittäin niin, että köyhä on onnellisempi kuin rikas. Ainakin periaatetasolla eli teoriassa. Köyhähän, hän siis on onnellinen ainakin siksi, että hänellä voi olla toivoa paremmasta. Hänellä on ainakin mahdollisuus ajatella esmerkiksi, että "ensi viikolla saan kunnon ruokaa ja tilanne varmaan muuttuu niin, että saan tarvittavan rahan lääkkeisiin".

Rikkaalla ei ole koskaan tarpeeksi. Rikastunut jauhanee yleisimmin kahta ajatusta sisimmässään: Ensimmäinen ajatus: "Mistä saisin enemmän rikkautta?" Enemmän, enemmän, lisää, lisää! Ja ajatuksissa kummittelee mitä ilmeisimmin pelko, toinen ajatus: "Voi, kunpa en menettäisi edes rahtusen vertaa rikkaudestani, puhumattakaan siitä, että rikkauteni romahtaisi.

Eräs hyvin paljon aikaa vievä askareeni on etsiminen. Arvioni vähintään puolet valveilla olon ajastani menee tavaroiden ja papereiden etsimiseen. Miksiköhän Luoja loi tuohon lähes päätyöhöni, siis etsimiseen, niin mahdottoman huonon taidon. Vaikka silmä näkee etsittävän kohteen, tieto löytyneestä etsinnän kohteesta ei siirry aivoihin tietoisuuden tasolle.  Iltaisin pitäisi kai olla kiitollinen siitä, että olen päivän mittaan nähnyt runsaasti etsittäviä kohteita, vaikka en niitä ole silti löytänyt.

Seuraava vaihe on kai se, että lyön päätäni avaamiini kaapin oviin. Ja kai pian seuraa sekin, että kahden erivärisen sukan päälle olen pukenut vääriin jalkoihin menneet kengät tai saappaat. Ennätys olisi sekin, jos hoksaisin kengän menneen väärään jalkaan, ja moittisin itseäni kaksoisvirheestä, kun toinenkin jalka oli saanut väärän jalan jalkineen. Pitäisi  vähentää itsensä moittimista niin, että laittaa vain toisen jalkineen väärään jalkaan, ja toisen oikeaan jalkaan, joka sitä paitsi voisi olla vasenkin jalka.

Kirjoitettu lauantaina 16.10.2021

Tämä kirjoituspäivä on/oli MAAILMAN RUOKAPÄIVÄ

Ruokaan liittyvästä teemapäivästä on annettu aikoinaan YK:n yleiskokouksen julistus.

Tekstiä teemapäivän kotisivulta:

Yli 800 miljoonaa ihmistä elää nälkäisenä ympäri maailmaa, samalla kun kaikesta tuottamastamme ruuastamme katoaa hävikin myötä taivaan tuuliin noin kolmannes. Samalla kun miljardit kärsivät ravintoaineiden puutteista, elää maailmalla 1,4 miljardia ihmistä ylipainon kanssa joista neljänneksellä ylipaino tuottaa vakavia terveydellisiä ongelmia, altistaen heidät sydän-, sokeritaudille ja muille sairauksille.

Maailman ruokapäivän on ottanut omakseen kansalaisyhteiskunta ympäri maailmaa, koska ruuantuotannon epäkohtien, huonojen syömistottumusten ja köyhimpien alueiden nälänhätä ovat ongelmia, joista monet ovat meille myös arkipäiväämme. Ruokapäivän aikana voimme tarkastella luvan kanssa omia ruokailutottumuksiamme, havaita yhteiskuntamme ruokaan liittyviä epäkohtia ja vaatia niihin muutoksia. Muutos on hyvä aloittaa yksilötasolla esimerkiksi tarkastamalla annoskokonaan, monipuolistamalla ruokavaliotaan ja käyttämällä enemmän aikaa terveellisten raaka-aineiden ja ruokalajien käyttämiseksi mutta yhdessä voimme vaikuttaa myös suuremman mittakaavan ongelmiin, kuten kehitysmaiden nälänhätää ehkäisemällä tukemalla kansalaisyhteiskuntaa ja vaatimalla esimerkiksi vähittäistavarakaupan ja maatalousteollisuuden järkeistämistä, mutta pyöristyttävät hävikkiluvut kaunistuisivat edes ripauksen, ennen seuraavaa ruokapäivää.

Ruuanlaittoa Vietnamissa

                                        Kuva: Rauli Virtanen

Kirjoitettu lauantaina 23. lokakuuta 2021:

MUISTIHÄIRIÖISTÄ:

Suomessa on satoja tuhansia ihmisiä, joilla on muistivaikeuksia.

Omakohtaisesta kokemuksesta teen muistivaikauksien syistä karkean jaon mukaan kahtia. Muistivaikeudet johtuvat yleisimmin muistisairaudesta, joista yleisin on Alzheimerin tauti. Yksi siihen liittyvä totuus on se, että vaikeuksien keskellä olisi hyvissä ajoin muistitestiin. Terveyskeskukset suorittavat yleisesti muistitestauksia. Yleisimmin testi alkanee kysymyksellä siitä, mikä viikonpäivä on tänään ja kuinka mones päivä on tänään. Alkupäässä lienee sen tyyppinen tehtävä, että on laskettava 100:sta alaspäin 9 kerrallaan.

No niin, sitten toiseen muistin heikkenemisen syyhyn. Se on vaikea tai erittäin vaikea stressitila. Se voi olla seurausta esimerkiksi koetusta pitkäaikaisesta stressistä. Se voi olla esimerkiksi koulukiusaamisesta, työpaikkakiusaamista ja ties mitä vain muuta Suomessakin yleisistä kiusaamisen lajeista. Voihan se ilmeisesti olla stressi-sanastakin mieleen tulevaa muutakin, esimerkiksi liiallisesta työn määrästä. Työn määrää ja ehkä laatuakin voi yleensä olla helpompi korjata parempaan päin kuin työpaikkakiusaamista. Työpaikkakiusaajat eivät yleensä tunnusta olevansa kiusaajia. He eivät ilmeisesti yleensä tunnista, mikä on kiusaamista, mikä ei. Samantapaista vajavuutta lienee ihmisellä, jonka loukkaavan käytöksen johdosta esittämä anteeksipyyntö kuuluu näin: "Anteeksi, jos olen loukannut sinua." Miten niin "Jos"? Ellei ole varma, milloin on syyllistynyt anteeksi pyydettävään tekoon, on hyvä kysyä, onko hän tullut loukanneeksi lähimmäistään. Sitten voi esittää jos-sanan sijasta kun-sanan tai että-sanan.

Ja sitten takaisin stressin syystä tulleisiin muistamisvaikeuksiin. Minulla oli  taannoin toisistaan tietämättömien kahden yliopistollisen keskussairaaloiden antamat jokseenkin samasanaiset lausunnot. Kummassakin sairaalassa yritettiin selvittää, oliko minulla Alzheimerin tautia tai muuta muistisairautta. Kummankin sairaalan lausunnossa todettiin, että minulla ei ole muistisairaus edes aluillaan, mutta että minulla on erityisen vaikea stressitila. Muuten: Pidän ja saan voimaa kaikesta siitä tekemisestä, johon annan aikaani. Jos itselläsi ei asiantila ole niin, pitää antaa aikaasi tekemisen lajin vaihtamiseksi.

Minäpä menin terveyskeskuslääkärille muistitestiin. Sanoin, ettei minulla ole kahden yliopistollisen sairaalan tutkimusten mukaan muistisairautta. "No, mene nyt kuitenkin aluksi muistitestiin". sanoi lääkäri Sain testistä täydet pisteet. Sitten lääkäri määräsi minut toiseen, vaativampaan muistitestiin. Kun sain siitäkin täydet pisteet, lääkäri kertoi löytäneensä minua varten vielä vaikeamman testin. Muistutin häntä, ettei minulla ole muistisairautta, vaan muistivaikeuksien syynä on erittäin voimakas stressitila. "Ai, niinhän se olikin", kuittasi lääkäri Hän kirjoitti tukun laboratoriolähetteitä, jotka eivät olleet muistamisen kanssa missään tekemisissä. Lisäksi hän kirjoitti lähetteen psykiatrin vastaanotolle. Jostakin kohtaa hänen kirjoituksiaan luin latinankielisen sanan, jota en ymmärtänyt. Googlaamalla sain selville, että lääkäri epäili minua luulosairaaksi.

Hiljan luin lehdestä artikkelin, josta minulle aukesi - toivottavasti - apu. Artikkelista kerrottiin, minkälaista työtä teki ja tekee psykoterapeutti, joka on erikoistunut stressitilojen poistamiseen. Nyt vain en ole saanut aikaiseksi yrittää selvittää yhteyden ottamiseksi tarpeellisia yhteystietoja oikean auttajan luo. On ollut niin kiire, etten ole viielä ehtinyt tehdä mitään stressin ja huonomuistisuuden poistamiseksi . Ja taas lainaan isävainajani minun lasna ollessain sanoneen vanhuksia koskevat sanat. Ne nimittäin sopivat sataprosenttisesti minuun: Harjoittelen hyvin hartaasti ikiunta.

Kunnioittavin ja kiitollisin tuntemuksin teille kaikilla lukijoilleni. Toistan sanomani sen tärkeyden vuoksi:

Arvoisat lukijani:

Teitä kunnioittavasti kiittäen minulle antamastanne voimasta.

t. Kalevi

JK Ehkä seuraava ehdotukseni ei ole kaikkitietävä, mutta se on toivoa antava: Ennen kuin menet muistitestiin, käy lääkärissä, joka pystyy testaamaan, onko sinulla paranemattoman muistisairauden sijasta parannettavissa oleva stressitila. En ainakaan vielä pysty antamaan tarkempaa ohjetta, mutta kyseeseen tulee sairauden hoidon ihminen, joka on erikoistunut stressitilan hoitoon. 

Voimia, menestystä, hyviä unia ja mahdollisimman stressitöntä elämää! 

 

JK 2 Harmi, kun tulee tekstin paljouden vuoksi sekavaa ja väsyttävää, mutta tämä viimeiseksi muistamani on melkein ensimmäiseksi tärkeintä. Olen käynyt aikain kuluessa monissakin testeissä, jossa Alzheimer on suljettu pois. Tässä se tärkeäksi kokemani:

Alzheimer-testi kannattaa ottaa ensimmäiseksi, jos et "muistinpätkijänä" ole sitä vielä tehnyt. Jos nimittäin ei ole alzheimeria, tulee hyvää olo ja mieli. Jos sen sijaan on alzheimer, tulet käyntisi vuoksi saamaan monta, ehkä ainakin seitsemän vuotta hyvää elämää. Ihan sen ansiosta, että menit lääkärille sairauden alkuvaiheessa. Ei siis missään tapauksessa pidä pelätä testiin menoa.

Alzheimeria parantavaa lääkettä ei vielä ole, mutta sen etenemistä hidastava lääke on jo kehitetty. Jos tauti havaitaan aikaisin, voi "hyvää elämää" saada monta, ehkä seitsemänkin vuotta lisää lääkkeen ansiosta. - Kun viimeksi kävin Alzheimer-kokeessa, lääkäri näytti aivoistani ottamaansa kuvaa, ja näytti yhtä sormenpään kokoista kohtaa aivoista, sekä sanoi: "Jos tuossa kohtaa olisi valkoinen läikkä, sinulla olisi alzheimer; koska siinä ei ole valkoista läikkää, sinulla ei ole alzheimeria.

Toivon Kaikkea mahdollista Hyvää lukijoilleni ja samalla itsellenikin.

Kello on nyt 22.00 lauantai-iltana 23.10.2021.

Huomenna on (aikaisempaa liputuspäiväluetteloa jäljentäen:)

sunnuntai 24.10. YK:n päivä 

Ihmetellen totean, että siitä on vain kaksi kuukautta jouluaattoon!

-----------

                           ------------          

                                                       ---------------------------------

...Ja sitten vähän vanhempiin kirjoituksiin, josko ne eivät ole tulleet vielä aikaisemmin luetuiksi:

Kirjoitettu iltamyöhällä perjantaine 15.  lokakuuta 2021:

Sateen ropinan säestäessä Oulunkylän kodin ikkunan takana, tuli mieleeni kaksi lempiaforismiani. Saat luettavaksesi ne seuraavassa, ole hyvä:

<> 1960-luvulla lemppariajatelmani oli tällainen: "Harmittelin syvästi, kun minulla ei ollut kenkiä, kunnes vastaani tuli pyörätuolilla mies, jolla ei ollut jalkoja."

<> Eilen kävelin pitkästä aikaa mäen alas Vantaanjoen rantaan. Palatessani  sieltä takaisin kotiin, ohitin yhden Itsenäisyyden puiston patsaan, jonka juurella luki minulle vuosikymmenien aikana paljon lisävoimaa antanut virke:

"Koska maailma on petollinen, minä menen suruun."

-----

      -----     -----

Silti suosittelen meille kaikille tavoitteeksi sen, että ollaan ilosia, silosia poikia ja tyttöjä vaan, eikös, juu!!! Juu juu.

Toivoo

Kalevi

Kirjoitettu maanantaina 11. lokakuuta:

SYYSLOMAA vietetään kouluissa lokakuussa. Syysloman tarkka pituus ja ajankohta vaihtelevat paikkakunnittain.Vuoden 2021 syyslomia vietetään kouluissa lokakuun viikoilla 42-43

  • viikko 42 alkaa 18.10.2021

  • viikko 43 alkaa 25.10.2021

Osassa paikkakunnista syysloma tarkoittaavain paria ylimääräistä vapaapäivää, kun taas suuri osa koululaisista saa lomailla kokonaisen viikon.

Ajankohdat vaihtelevat kunnan mukaan joten oman koulun syyslomat tulee tarkistaa joko koululta tai esimerkiksi Opetushallituksen sivuilta.

Syysloma järven rannalla

Tekstin sekä syksyisen kuvat sain googlaamalla sanan Opetushallitus

TOSITARINA 

Muutama päivä sitten havaitsin, että kotini ulko-oven yläpuolella olevan vanhan mallisen kuution muotoisen lasikuupan valo oli sammunut. Se oli vuosikymmenien kuluessa tullut minun esimerkkiäni noudattaen paitsi vanhaksi  myös peräti raihnaiseksi.

Minun olisi pitänyt mennä asennustöihin irtorappusten avulla ylöspäin kiiveten niin, että ajatuskin siitä kauhisti. Ihme kyllä  sain täysin palvelleen kuution irti seinästä, mutta siihen se sitten loppuikin. Valokupu oli kiinnitysosastaan vuosien saatossa lohkeillut niin, ettei sitä voinut kiinnittää ulkoseinässä olevaan vastakappaleeseen.

Monitaitoinen naapurini lupautui antamaan perinteistä naapuriapua. Varsin tärkeänä apuna naapuri tarjosi tietojaan ja taitojaan. Hän totesi, että tällaista vanhanmallista kupua ei voi löytyä enää mistään kaupasta. Sitten hän totesi: "Jos Suomesta kaupasta löytyy tällainen, kauppa on Porvoon Wanhanajan Rautakauppa, mutta toivo taitaa olle turhaa", totesi naapuriystäväni.

Soitin Wanhanajan kauppaan. Sieltä löytyi kuin löytyikin yksi valokupu. Mutta on suuri sattuma, jos se voisi olla samanlainen kuin minun tarvitsemani vuosikymmeniä vanha valokupu. Ajoin puolessa tunnissa Oulunkylästä Porvooseen. Kannoin kupua kassissa. Jo matkan päästä myyjä huusi"Jaahah, sieltä taitaa tulla valokupu!"

Niinpä Luoja oli kanssani, että yksi ainoa löytynyt valokupu oli samankokokoinen ja muutoinkin samanlainen kuin talomme kahdesta kuvusta rikkoutunut minun kotini ulkoseinässä palvellut vastaavankaltainen 20x20x20 senttimetrinen valokuutio. Naapuri irrotti rikkoutuneesta kuvusta partakoneen terää hyväksi käyttäen kirjaimen A ja numerot 12. Öljyvä tarvittiin ruosteiden poistoon ja rautakaupasta tuunausaineita: ruuveja ja muuta tilpehööriä. Ystävällisesti naapuriapua tarjonnut  naapurini kiipese taas irtoportaota myöten kiinnittämään kaupasta alle 50 eurolla ostamaani kupua tutulle kupupaikalle. Sen pituinen se. Loppu hyvin kaikki hyvin.

Ennen vanhaan eräs hammaslääkäri sanoi silloiselle vanhustuttavalleni työnsä lopuksi: "Kyllä nämä hampaat nyt kestävät lopun ikänne."  Tuttavani totesi loukkaantuneena minulle: "Mistä se lääkäri muka tietää minun elinikäniikäni keston!" Minä sen sijaan voinen sanoa melkoisella varmuudella, että tuo valokupu kestää minun lopun ikäni. Saattaahan  se  varsin hyvän näköisenä kupuna kestää kuin  edeltäjänaä. Jos noin kävisi, minusta ei olisi silloin  edes muistokaan enää jäljellä.

Vanhan kansan lokakuuta perustana käyttäneistä tulevan sään kuvaamisista ehkä tunnetuin on se, jossa käytetään hyväksi pihlajanmarjoja. Kas näin:

"Jos pihlajassa on lokakuussa paljon marjoja, tulee sateinen syksy ja vähäluminen talvi (pihlaja ei kanna kahta taakkaa yhtäaikaa: marjoja ja lunta". Eri puolilla Suomea tilanne on erilainen. Ainakin jossain osassa maatamme näyttäisi yleisesti siltä, että lumitöitä ei liene tulevana talvena paljoa tehtäväksi.

TAVOITTEITA

Koetetaan olla yrittämättä liikaa. Hiljaa hyvää tulee. Nobelin väärtti olisi ollut aikoinaan sen henkilön keksintö, jonka mukaan "Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Se vaatii malttia. Maltti puolestaan on synonyymi sanalle taito. Aikoinaan lapsiani ja myöhemmin kasvavia lapsenlapsiani opettaessani tapasin toidsuvasti sanoa: "Aikuinen odottaa ja malttaa." Usein lapsi ei nimittäin malta, vaan kaiken pitäisi tapahtua ja kaikkea tärkeää pitäisi saada nyt heti, eikä myöhemmin. Taidosta on kysymys siksi, että on väärin ajatella: "En nyt anna aikaa suunnitteluun; se vie turhaan työaikaa." 

Oletetaan, että saat lapsenlapsen innostumaan ammattiin, jonka titteli on sijoittaja. Hänen pitäisi ymmärtää ja sisäistää ajatus, ettei se käy päinsä päivässä, ei viikossa, ei kuukaudessa, eikä vuodessa. Kymmenen vuotta on jo vähän järkevämpi, ja jopa ainakin mahdollisuuksien rajoissa oleva aikatavoite. Mutta jos uranvalinta on oikea, hän nauttiii ja iloitsee työstään joka päivä - ja tottuu pitämään vastoinkäymisiä jopa eämään kuuluvina luonnollisina ainesosina.

Muuten: Jos tapaat lähiaikoina hammaslääkärin voit sanoa hänelle: "Kyllä korona alkaa olla ohi, älä enää poraa". 

Otetaan lokakuu vastaan myönteisesti hymyillen, ei poraten eikä murehtien!

Loskaista vai aurinkoista lokakuuta? No, sitä otetaan, mitä annetaan. Se, mitä annetaan ja mitä saadaan, se nähdään sitten lokakuun loputtua, sikäli kuin meillä itse kullakin  elonpäiviä riittää. Toivotaan, että ilmat ovat sopivia, ja toivotaan, että eloa piisaa pitkälti.

Hiljan kerroin Turun päivästä. Tasa-arvoa kunnioittaen seuraavaksi on jatkoa Turun päivälle Tampereen asiaa, nääs: 

event-269175

Tampereen päivä 1.–3.10.2021

Tampereen päivää juhlitaan 1.-3.10.2021. Tapahtumaviikonlopun aikana kaupunki täyttyy perinteisesti kulttuurilla ja taiteella sekä avoimien ovien tapahtumilla. Tampere juhlii tänä vuonna 242-vuotispäiväänsä.

Tampereen päivän ohjelma koostuu mm. seuraavasta:

Maksuton My2050-mobiilipeli vie seikkailulle tulevaisuuteen. Matkallesi kohti tulevaisuutta lähdet Tampereen Keskustorilta. Tarvitset vain puhelimesi ja 60 minuuttia aikaa.

Harri Hykön valokuvia raitiotien rakentamisen vaiheista. Tampere-kirjojen tarjoustori.

Kirjastonhoitajat Helena Paloposki ja Juhani Koivisto haastattelevat uutta Tampereen kaupungin kirjastopalvelujohtaja Niina Salmenkangasta.

 

Tampereen päivän miniretriitti

 

Maailman postikorttipäivän koko perheen työpajassa askarrellaan hauskoja postikortteja. Kortti on mahdollista lähettää suoraa Vapriikista tai sen voi viedä muistoksi kotiin. Työpaja järjestetään Vapriikin työpajatilassa ja se on maksuton.

Tervetuloa mukaan tieteilemään innostavasti itse tehden! Lapsille suunnattu lähetys järjestetään Juniversityn YouTube-kanavalla.

Työväenmuseo Werstaalla museo avoinna, vapaa pääsy. Lauantaina Työ ja kestävyys -paja. Lauantaina ja sunnuntaina yleisöopastuksia Teollisuusmuseoon.

Näsijärviristeily m/s Isosaarella Mustalahden Satamasta

Lasten liikennepuisto on avoinna Tampereen päivän kunniaksi

Pikku Pörriäinen, Ylen Pikku Kakkosesta monille tuttu kärpänen ötökkäkavereineen nähdään teatterin lavalla Ystäväni Pikku Pörriäinen –esityksessä.

Kauppakeskus Ratina on mukana Tampereen päivässä järjestäen ohjelmaa koko perheelle la 2.10. klo 11-16. Tule pomppimaan pomppulinnaan, tervehtimään Katti Ratinaa, päristelemään sähköautoilla sekä katsomaan Ratinan Tunneligalleriaan näyttelyä.

Tampereen päivän tunnelmia voi jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteella #TampereenPäiväTapereen päivään mahdollisista lipuista saat tiedon googlaamalla: Tampereen päivän liput.

VANHAN KANSAN SANONTOJA LOKAKUUSTA

Lokakuu ei ole joka kuu: Päivät pienet pilvelliset, yöt pitkät ja pimeät. Halla hanhen siiven alla, talvi joutsenen takana.

- Jos lokakuussa akkunat ovat jäässä, niin tammikuussa vettä sataa.

- Minä päivänä metsä kuurassa lokakuussa, sinä päivänä toukokuussa lehti vihoittaa.

- Jos pihlajassa on lokakuussa paljon mmarjoja, tulee sateinen syksy ja vähäluminen talvi (pihlaja ei kanna kahta taakkaa yhtäaikaa: marjoja ja lunta).

- Pirkon päivä, 7.10., on Pyhän Birgitan päivä. Lennä, lennä leppäpirkko kivikirkon juureen. Siel saat isältäs voileivän ja äidiltäs punaisen hameen.

- Piritan päivästä (7.10.) nuottia valmistetaan, eli alettiin kutoa suuria talvinuottia.

Kirjoitettu lauantaina 16.10.2021:

- Vanhaan aikaan talvikausi alkoi lokakuun 14. päivä. Silloin viimeistään piti ulkona kaikkien maataloustöiden olla päätöksessään, ja sisätyöt alkoivat.

Nykyaika on nykyaikaa, joka varsinkin meillee senioreille tuntuu ihan pian olevan mennyttä aikaa. Ja nykyaika tuo yleensä uusia sääntöjä. Juuri silloin, kun niihin on alkanut alustavasti totutella, ne voivat antaakin tietä taas vain totuteltavaksi tarkoitettuja uuden uutukaisia sääntöjä.

Joka tapauksessa lakisääteinen talviaika eli normaaliaika alkaa lokakuun 2021 viimeisenä viikonloppuna. Kätevintä on siirtää kelloja taaksepäin nukkumaan menon aikaan lauantaina 30. lokakuuta tai herätessään sunnuntaina 31.10. No, ei nyt murehdita sitä vielä, kyllä siitä sitten lähempänä ensi kuukauden kynnyksellä tulee tietoa enemmän kuin tarpeeksi.

Ja sitten lisälohdutus digitaalisten laitteiden aikakauden ihmisille. Nykyajan laitteethan  siirtävät yleisesti itse itsensä yön aikana vastaamaan uutta aikaa. Toki asia kannattaa varmistaa aamusella, sunnuntaina 31.10.2021

SYYSKUUN 2021 TEKSTIN JATKOA

Lauantai 25.9.2021 - Kalevi Suojanen

Kirjoitettu lauantaina 25.9.2021:

Tässä tulee etukäteistutustumista varten ja toivottavasti mielesi ylennykseksi tekstiä huomisista kirkonmenoista, ole hyvä:

SUNNUNTAI 26.9.2021

3. vuosikerta

(18. sunnuntai helluntaista) 

Helluntaijakso, helluntain jälkeinen aika

 

Liturginen väri: vihreä

Kaksi alttarikynttilää

 

 

KESKEISTÄ:

Kristityn vapaus

Usko Kristukseen vapauttaa ihmisen perustamasta elämäänsä omien tekojen, perinnäissääntöjen ja toisten ihmisten mielipiteiden varaan. Kristus päästää seuraajansa vapauteen ihmisten asettamista rajoituksista mutta sitoo heidät totuuteen ja rakkauteen. Kristuksen rakkaus näyttää suunnan kristityn elämälle, teoille ja valinnoille.

 

 

Päivän evankeliumiteksti: Evankeliumista Markuksen mukaan, luvusta 7

Fariseukset ja lainopettajat kysyivät Jeesukselta: ”Miksi sinun opetuslapsesi eivät elä isien perinnäissääntöjen mukaan, vaan aterioivat epäpuhtain käsin?”

Hän vastasi heille: ”Te tekopyhät! Oikein on Jesaja teistä ennustanut. Onhan kirjoitettu:

      Tämä kansa kunnioittaa minua huulillaan,

      mutta sen sydän on kaukana minusta.

      Turhaan he minua palvelevat,

      kun opettavat oppejaan,

      ihmisten tekemiä käskyjä."

 

Te olette hylänneet Jumalan käskyn ja noudatatte ihmisten perinnäissääntöjä.

 

Ja hän jatkoi: ”Taitavasti te teette tyhjäksi Jumalan käskyn, jotta voisitte noudattaa omia sääntöjänne. Mooses on sanonut: ’Kunnioita isääsi ja äitiäsi’ ja ’Joka kiroaa isäänsä tai äitiään, häntä rangaistakoon kuolemalla’. Mutta te opetatte toisin. Jos joku sanoo isälleen tai äidilleen: ’Se, mitä sinun piti minulta saada, on nyt korban: olen luvannut sen uhrilahjaksi’, te ette salli hänen enää tehdä mitään isänsä tai äitinsä hyväksi. Näin te perinnäissääntöjä seuratessanne ja opettaessanne teette tyhjäksi Jumalan sanan. Ja paljon muutakin te teette, samanlaista.”

 

 

TAI: (VAIHTOEHTOINEN EVANKELIUMITEKSTI sunnuntaille 26.9.2021):

Mark. 2:23–28

Evankeliumista Markuksen mukaan, luvusta 2

Jeesus kulki kerran sapattina viljapellon laitaa, ja hänen opetuslapsensa alkoivat kulkiessaan katkoa tähkäpäitä. Silloin fariseukset sanoivat hänelle: ”Katso nyt! Miksi opetuslapsesi tekevät sellaista, mitä sapattina ei ole lupa tehdä?” Mutta Jeesus vastasi heille: ”Ettekö ole koskaan lukeneet, mitä Daavid teki, kun hänen ja hänen miestensä tuli nälkä eikä heillä ollut ruokaa? Hän meni, Abjatarin ollessa ylipappina, Jumalan huoneeseen ja otti uhrileivät, söi ja antoi miehilleenkin, vaikka niiden syöminen on sallittua ainoastaan papeille.” Ja Jeesus sanoi heille: ”Sapatti on ihmistä varten eikä ihminen sapattia varten. Niinpä Ihmisen Poika on myös sapatin herra.”

 

Kirjoitettu tiistaina 21.9.2021:

KANSAINVÄLINEN RAUHANPÄIVÄ

Tiistaina 21.9.2021

Vuonna 1981 YK:n yleiskokous asetti kansainväliseksi rauhanpäiväksi syyskuun kolmannen tiistain.  Vuoden 2001 New Yorkin terrori-iskujen seurauksena yleiskokous päätti, että kansainvälistä rauhanpäivää vietetään vuodesta 2002 lähtien 21. syyskuuta.

Päivä on omistettu rauhan vahvistamiselle niin kansojen sisällä kuin niiden välilläkin. Rauhanpäivän ajaksi toivotaan kaikkien konfliktien taukoavan...

...SYYSPÄIVÄN TASAUS

 keskiviikkona 22.9.2021

 ... Rauhanpäivää seuraa SYYSPÄIVÄN TASAUS keskiviikkona 22. syyskuuta 2021. Kuten kevätpäivän tasauksena keväällä, toistuu myös syyspäivän tasauksena se, että yö ja päivä ovat keskenään suurin piirtein yhtä pitkät. Vanhan kansan mukaan kesä loppuu ja syksy alkaa syyspäivän tasauksesta. Me, eli nuori kansa. tiedämme, että tänä vuonna syksy on alkanut jo aikoja sitten. Mutta elämä voi olla niinkin ihmeellistä, että kesä yllättää ja palaa vielä ainakin hetkeksi takaisin. Silloinhan elämä olisikin mitä monipuolisinta: kaunis ruska, kaunis kesä. Siltä varalta, jos sen koemme, toivotan jokaiselle säädylle eli Teille kaikille rakastamilleni lukijoille tulevaa Onnellista ruskakesää!

Vanha kansa ei tainnut tuntea toivorikkauden täyteydessäni kehittelemääni ruskakesä-sanaa. Vanha kansa puhui aikoinaan INTIAANIKESÄSTÄ. Se oli ja on nykyisinkin silloin, kun kylmähkön syksyn keskelle tuppautuu yllättävän lämmin jakso. Pidetään peukkuja, että intiaanikesänkin pian kokisimme! Kaiken varalta: Onnellista Uutta Kesää, Intiaanikesää!

t. Kalevi

Kirkollista tekstiä kirjoitettu sunnuntaina 19.9.2021:

SUNNUNTAI 19.9.2021

17. sunnuntai helluntaista

Helluntaijakso, helluntain jälkeinen aika

 

Liturginen väri: vihreä

Kaksi alttarikynttilää

 Keskeistä: Jeesus antaa elämän

Tätä sunnuntaita on kutsuttu evankeliumitekstien vuoksi pikku pääsiäiseksi tai syksyn pääsiäiseksi. Jeesus on voittanut ihmistä ja koko luomakuntaa uhkaavan kuoleman vallan. Siksi häneen uskovilla on toivo, joka kantaa yli kuoleman rajan. Kerran luomakuntakin vapautetaan katoavaisuuden orjuudesta.

Päivän evankeliumiteksti:

Evankeliumista Johanneksen mukaan, luvusta 5

Jeesus sanoi juutalaisille:
    ”Totisesti, totisesti: ei Poika voi tehdä mitään omin neuvoin, hän tekee vain sitä, mitä näkee Isän tekevän. Mitä Isä tekee, sitä tekee myös Poika. Isä rakastaa Poikaa ja näyttää hänelle kaiken, mitä itse tekee. Hän näyttää Pojalle vielä suurempiakin tekoja, sellaisia, että hämmästytte. Niin kuin Isä herättää kuolleet ja antaa heille elämän, niin antaa myös Poika elämän kenelle tahtoo.”

Lähde: www.evl.fi/kirkkovuosikalenteri

Kirjoitettu perjantaina 17.9.2021:

Sunnuntaina 19.9.2021 Vietetään TURUN PÄIVÄÄ monen monituisen vuosikymmenen perinteen mukaisesti.

Taas tulee mieleeni 1960-luvun opiskelu Turussa. Ilmeisen moneen kertaan joskus aikaisemmin kertomani mukaan paras paikka oli lukea tentteihin Turun tuomiokirkon läheisyydessä Aurajoen rantanurmikolla. Ilmankos vieläkin säännöllisesti kuuntelen YLE Radio 1:stä mieliohjelmaani, jossa tuomiokirkon kello lyö 12 kertaa ja tekee sen jälkeen tilaa 10 minuutin radiouutisille. Niillä pärjää pitkälle päivää eteenpäin.

JK Kuten olen kertonutkin, kun ruohomatto ei ollut istumakunnossa, menin lukemaan Åbo Akademin kirjastoon. Ystävystyin vahtimestarin kanssa ja minulla oli kulkulupa tuon opinahjon kirjastoon lukemaan tentteihin vaikka pitkälle yöhön. Yt. K.

Lämpimin terveisin

Yours Kalevi

Kirjoitettu tiistaina 7.9.2021:

LÄÄKETIEDETTÄ

Tämä päivä oli minulle henkilökohtaisesti Suuri Päivä. Taas kerran totean, että ikä tuo raihnaisuutta lisää.

Kävelyni on ollut todella pitkän ajan erityisen vaikeaa. Yliopistolliselta sairaalalta tipahti pari viikkoa sitten kutsu saapua kävelemisen harjoittelemiseen. En reagoinut kutsuun mitenkään. Ei siitä sitten sen jälkeenkään enää mitään kuulunut, kun lääkintähenkilökunnan resursseja tarvitaan "koronapelaamiseen".

Nyt on kehoni ollut muutaman päivän lähes yötä päivän särkyä ja kipua täynnä. Para-Tabs-tapletilla olen jotenkuten pärjännyt. Tapanani on ollut mitata verenpaine kaksi kertaa vuorokaudessa. Verenpainelääkettä olen joutunut syömään vuosikymmeniä.  Nyttemmin olen parin viime kuukauden ajan jättänyt lääkärin luvalla aina silloin tällöin välipäiviä lääkkeestä, koska verenpaine oli asettunut itsekseen sopivalle tasolle useina päivinä. Eilen maanantai-illalla mittasin verenpaineen. Alapaine oli sopiva, yläpaine liiteli pilvissä, hipoen lukemaa 200. Kun aamuyöstä otin uudelleen paineen, yläpaine oli vielä pilvissä ja alapainekin hipoi jo omia pilviään. Googlasin, mitä se merkitsee. Merkitsee sitä, että aivoinfarkti tai sydäninfarkti voi tulla vierailemaan. Sain puhelimitse ohjeen, jonka mukaan on lähdettävä hetimmiten lääkärille päivystysvastaanotolle. Samalla tuli kielto autolla ajamisesta. No, menin ja tulin "huurupiilillä".

Lieneekö yleistä, että ihminen pitää etukäteen todennäköisenä usein pahinta vaihtoehtoa. Kun minulla on vain yksi munuainen, ja kun kipu ulottui nivusesta vatsan ja kyljen kautta pitkälle selän puolelle asti, tunsin muka kivun kovana siinä ainoassa munuaisessa. Sanoin oikeastaan elämälle hyvästit. Minun ikäiselleni ei siirännäismunuaista asennettaisi. Hyvästi siis?

Mutta ei! Onnekseni ei! 

Koko työpäivän verran meni aikaa, mutta se kannatti. Lääkäri tutki rauhallisesti, laaja-alaisesti, asiantuntevasti, ystävällisyyttä osoittaen.  "Sinulla on oikealla puolella nivustyrä."

No, edessä on pelastava, ja toivottavasti kävelytaidon takaisin tuova, pienehkö leikkaus. Pienehkö-sanaa käytän kokemuksesta. Vasemmalta puolelta leikattiin muutama vuosi sitten nivustyrä.

En malta olla toistamatta kirjoitukseni alkua: Minulla oli tänään Suuri Päivä. Totta puhuen: Ilmankos tiistai tuntui hienolta ja onnelliselta sunnuntailta. Pian ajetaan vielä autollakin kauppoihin ja näkemään maailmaa lisää.

----------------------------------------------------

Kirjoitettu lauantaina 4.9.2021:

Yrittäjän päivä sunnuntaina 5.9.2021

Yrittäjän päivästä on tullut kansallinen juhlapäivä, jota vietetään sunnuntaina 5.9.2021 monin eri tavoin. Yrittäjän päivän päätapahtuma järjestetään tänä vuonna Helsingissä Kiasmassa. Päivän teema on Yrittäjyys ja kulttuuri. Katso lisää: www.yrittajanpaiva.fi

Kirjoitettu lauantaina 4.9.2021:

Lauantaina 4.9. on Suomalaisen ruoan päivä

Suomalaisen ruoan päivän banneri

Katsothan lisää osoitteesta www.hyvaasuomesta.fi/suomalaisen-ruoan-paiva

------------------------------------------------

Kirjoitettu perjantaina 3.9.2021:

Taas tuli perjantai, jolloin ahkeroitsija ainakiin ennen vanhaan haalarinsa nurkkavaatenaulakkoon heittää sai. Nykyisin viikonvaihde tulee ihan heti, kun edellinen on ollut. Mutta ajatella, että jo kauan sitten ainakin pankin asiakkailla aika on kiirinyt vielä nopeammin. Nimittäin juuri, kun oli saanut vekselillä velkaa kolmen kuukauden ajaksi, tuo kolme kuukautta tuntui tulevan justsillään hetimmiten tykö maksua tai ainakin lyhennystä varten.

Nyt sitten vain miettimään, minkälaisista onnistumisista teemme viikonvaihteesta hyvän. Lepoa ei saa unohtaa. Jos malttaa levätä, itse kukin tavallaan tykönänsä, se on hyvä onnistuminen. Roskisten tyhjentämisestä ja monista muista tärkeistä askareista voi itseään kehua sanoin: "Hyvä minä." Ja minä sanon sinulle lukijani: "Erityisen Hyvä Sinä!

"Tänä päivänä, 3.9. oli syntynyt edesmennyt presidentti Urho Kaleva Kekkonen. (3. syyskuuta 1900 Pielavesi – 31. elokuuta 1986 Helsinki).

Urho Kekkosesta muisteihimme jääneistä tarinoista ehkä tunnetuin tapahtui Kustavissa, jonne hän meni vierailulle venepelillä tuttavakalastajapariskunnan kotiin. Urholta  läikkyi kahvia kahvipöydän pöytäliinalle. - Vähän myöhemmin talon isännälle kävi samoin. Isäntä sai emännän hermostumaan. Emäntä totesi: "No nii, siin o toine sika!"

SYYSKUU SYKSYN TUO !

Vai voisiko tuo vanhan kansan sanonta jäädä koronan keskellä toteutumatta? Tokkopa. Toivottavasti ei ainakaan mitään odottamattoman merkillistä tapahdu. Ja jos tapahtuu jotakin odottamattoman merkillistä, Sallimus antakoon sen olla pelkästään hyvää. Mutta kyllä meitä ihmisiä mahtuu niin peräti monenlaisia juniin ja muihin kuljetuslaitteille, että laitureille ja tienposkillekin jää. Näin ollen: Tuli mitä tuli syyskuun ilmanaloiksi, aina riittää jokin määrä heitä, jotka sanovat koettuaan syyskuun ilmat, että "eihän me tällaista tarkoitettu tulevaksi". Eipä auta valittaa, koska ihmispoloina otamme sitä, mitä tarjotaan.

Tehdään kaiken odottamattomankin keskellä pienistä onnen hippusista valtaisia onnellisuuskasoja!

Pari "virallista" vuodenaikatietoa: Syyskuun 22. päivä on syyspäivän tasaus. Kyllä vanhat ja viisaat sanovat, että viimeistään meillä silloin kesä loppuu. Mutta elämä on ihmeellistä! Kalenteriin on täytynyt kirjoittaa 31.10. eli lokakuun viimeisen päivän kohdalle, että "kesäaika päättyy".

Meillä lapsiksi uudelleen tulleilla senioreilla on joka tapauksessa lystiä. Olkoon joka viikonpäivä juuri se, mistä eniten pidämme, ja leikitään, että jokainen menossa oleva vuodenaika on juuri se, josta eniten tykkäämme.

toivoo Kalevi

Keskeisintä elokuussa: ELO JA KUU

Sunnuntai 8.8.2021 - Kalevi Suojanen

TÄSSÄ JÄLJEMPÄNÄ ON TULOSSA ELOKUUN BLOGI. SITÄ ENNEN KUITENKIN TIEDOTAN, ETTÄ PIDÄN AINAKIN TÄMÄN KALENTERIVUODEN LOPPUUN ASTI TAUON BLOGIN KIRJOITTAMISESTA. PITÄÄ KIRJOITTAA YKSI TIETOKIRJA VALMIIKSI.

Edellä sanotun jatkoksi kirjoitan silloin tällöin pieniä blogitekstejä:

(t. Kalevi Suojanen)

Kirjoitettu maanantaina 30.8.2021: 

"Haluan, että jokainen päivä kertoo kunnioituksestani elämääni kohtaan.!"

"KIIRE ON ELÄMÄN HALVEKSUNTAA. "

(Lähde: Tunnekouluttaja ja tietokirjailija Camilla Tuominen, Kauppalehti maanantaina 30.8. , VIRTAA VIIKKOON -otsikon alla)

Kirjoitettu lauantaina 28.8.2021:

Elokuun viimeisenä lauantaina 28.8.2021 juhlitaan Suomen luonnon päivää. Tutustu perinteeksi tullutta juhlapäivää osoitteessa: https://suomenluonnonpaiva.fi/juhli-suomen-luontoa-28-8-2021/

 

Liputa Suomen luonnolle

Osallistu liputukseen ja näytä, miten tärkeä suomalainen luonto sinulle on! Sisäministeriö suosittaa liputusta Suomen luonnon päivänä eli elokuun viimeisenä lauantaina. Vakiintunut liputuspäivä Suomen luonnon päivä on ensimmäistä kertaa vuonna 2023! Silloin kalentereissa on juhlapäivänä pieni Suomen lipun kuva symbolina liputuksesta. Suomesta tuli vuonna 2017 maailman ensimmäinen maa, joka virallisesti liputti luontonsa kunniaksi. 

Suomen luonnon päivää 2021 koordinoi Metsähallitus. www.suomenluonnonpäivä.fi -verkkopalvelua ylläpitää Suomen luonnonsuojeluliitto. 

Perjantai 27.8.2021:

Suomen luonnon päivän lisäksi lauantaina 28.8.2021 vietetään myös  juhlaa nimeltään Venetsialaiset. Wikipediasta kurkkasin, että tuo juhla on perinteenä jo lähes 100 vuoden ikäinen. Venetsialaiset on yhä vain kohottanut suosiotaan. Tänäkin vuonna osassa juhlijapitäjiä on  juhlintapäiväksi otettu lauantain 28.8. lisäksi myös sunnuntai 29.8.

Venetsialaiset ovat perinteen mukaan vuosittain elokuun viimeisenä viikonloppuna vietettävä juhla. Se on veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhla. Sitä pidetään myös veden, tulen ja valon juhlana. Aikaisemmin sitä vietettiin yleisesti Länsi-Suomen rannikkoalueilla. Nyttemmin juhla on levinnyt lähes koko Suomeen. Yleisimpiä ne ovat satamakaupungeissa.

Minulla on ollut ilo myötäelää Venetsialaisia aikoinaan Uudessakaupungissa. Soitin siellä illan verran posetiivia Sain Muistiliitolle tilitettäväksi kolikoita useita satoja euroja. Muutaman litteän kivenkin sain, mutta jätin ne meren rannalle Uuteenkaupunkiin. Ranta oli täynnä hienoja matkaveneitä ja meren rannalle pystytetyllä tanssilavalla soitti korkeatasoinen orkesteri. Ilotulituskin oli näkemisen arvoinan. Venetsialaiset on hyvä, myönteisenä mieleen jäävä kesän päätösjuhla.

Torstai 26.8.2021 oli Itämeripäivä. Se on John Nurmisen Säätiön käynnistämä juhlapäivä meren kunniaksi.  Päivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina.

katso lisää: www.itameripaiva.fi

Keskiviikkona 25.8.2021:

Ihmettely, iloisuua ja kiitollisuus käyvät elämässä käsi kädessä hyväntuulisuuden kanssa. Onnellinen olet sinä, joka asut ihmettelyn, ilon ja kiitollisuuden luona. 

KS

Maanantaina 23.8.2021:

EINO LEINOn runosta Kylmä ilta (vuodelta 1915) ensimmäinen säkeistö:

Kesken kesää syksyn valju valta;

hohkaa kylmän henki kaikkialta,

hallatuulen hammas luihin puree,

metsä, järvvi murheellisna suree,

saaret seisoo liikkumattomassa

ikävässä ikiharmajassa,

puhuu kuolemaa jo puiden tohu,

aalto lyijynraskas rantojaan

huuhtoo ikuisilla huulillaan.

Torstaina 19.8.2021:

Kateelliset ihmiset saavat seuraavasta lohtua, joka johtuu siitä, että ihmisten kannettavien ristien eli painolastien määrä on aika lailla vakio:

Rutiköyhät murehtivat alati ja alinomaa: "Mistä saisin tänään rahaa ruokaan ja lääkkeisiin (sekä mahdollisesti tupakkaan ja alkoholiin?")

Ökyrikkaat murehtivat alati ja alinomaa: "Mistä saisin tänään lisää rahaa?"

KS

Keskiviikkona 18.8.2021:

Yle Radio 1:n eilisestä iltahartaudesta kuulin  asian, joka koskee sunnuntaita 15.8. Tuona päivänä elin näemmä niin voimakkaasti Maire-vaimovainajan syntymäpäivää hautausmaalla käynteineen, että seuraavassa oleva ortodoksinen teksti, jäi silloin tekemättä:

15.8.2021: Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian kuolonuneen nukkuminen (katso tarvittaessa: ort.fi/kirkkokalenteri:) Ortodoksisen kirkkokunnan kirkkovuoden viimeinen suuri juhla on Jumalansynnyttäjän, Neitseen Marian kuolouneen nukkumisen juhla. Se on vakiintunut nykyiselle paikalleen jo 500-luvulla. Raamatusta ei löydy kuvausta Jumalansynnyttäjän viimeisistä vaiheista. Perimätiedon mukaan Neitsyt Maria otettiin ruumillisesti Taivaasen pian hänen kuolemansa jälkeen. -- Lämpöisen oloinen ilmaisu: kuolonuneen nukkuminen. Ilmaisen ajatukseni selvemmin: En pelkää kuolemaa, ja olen valmis kuolemaan, mutta sitten, kun se tulee, nukun mieluummin kuolonuneen.

Tiistaina 17.8.:

Eilen, maanantai-iltana menin  kodin sisäpihalle tavoitteenani kerätä ja heittää pois kauriilta jääneet omenanjäännökset. Vaan ne olivatkin syöneet omenat  tyystin kokonaan pois. Puista pudonneet olivat kaikki omenat kokonaisia ja pesemisen jälkeen käyttökelpoisia.

JK hautausmaakäynnistä tulleita jälkiajatuksia:

Toissapäivänä, vietyäni Maire-vaimovainajan haudalle syntymäpäiväkukat jäi normaali, kaksijakoinen hautausmaakäynnin olotila. Toisaalta lämmitti mieltä, kun käyminen fyysisen kuntoni puolesta onnistui vielä kohtuullisen hyvin. Toisaalta sitten jäi kaihoisan surullinen olo hautakiven ääressä käynnistä. Kukkasten kauneus oli lohtu, pienenpieni, mutta lohtu kuitenkin.

Tuli mieleen, onko hautausmaalla käynnit tässä hektisessä ja nykyisin vieläkin vain koronan varjostamassa elämässä vähitellen harvenemassa. Ovatko lapsemme ja lapsenlapsemme saaneet opetusta, että hautausmaakäynnit läheisten haudalla hyvään sivistykseenkin kuuluva tapa. Muistan, miten vanhempani minun lapsena ollessain aina opettivat, että hautausmaalla kuljetaan hiljaa, ei huudeta, ei juosta, ei astuta hautojen päälle. Siitä opetuksesta jäi pienelle lapselle "sivistynyt" olo.

VÄLIKEVENNYS:

Tarhan tädit veivät pikkulapsia hautausmaavierailulle. Vierailun jälkeen kotona kysyttiin vierailukäynnillä olleelta lapselta, miten se käynti hautausmaalla onnistui.

Lapsen vastaus: "Hyvin se onnistui, mutta oli siellä kovin hiljaista; vain yksi oli noussut ylös haravoimaan."

Maanantaina 16.8.2021:

Eilen, sunnuntaina, oli Maire-vaimovainajani syntymäpäivä.

Kävin hänen haudallaan Maunulan uurnalehdossa. Yleensä sanotaan, että ajan kuluminen haihduttaa murhetta ja ikävää. Ehkä niinkin. Joka tapauksessa murhe ja ikävä muuttavat muotoaan. Ilmeisesti siinä on kysymys minulle hyvin vaikeasta, ja kuitenkin ehkä tärkeimmästä ihmisen taidosta, luopumisen taidosta.

Muistan ensimmäisen Mairen kuoleman jälkeisen vuoden. En päästänyt kynttilää haudalla sammumaan kertaakaan. Eivät kukkasetkaan päässeet lakastumaan. Oikeastaan, kun silloin vielä oli pakkastalvet, pakkanen vain kaunisti ruusut haudalla.

Nyt olen sairauksien vaivatessa ja autolla ajamisenkin ollessa ajoittain  vähän sii o soo, siirtänyt haudan hoidon seurakunnalle. Hauta onkin hoidettu oikein esimerkillisen, suorastaan ihmeellisen hyvin. "Muist ain kiittä", ohjeisti äiti aikoinaan. No, sähköpostilla kirjoitin kiitoskehut seurakunnalle, vaikka eivät ne kyllä olleet niin juhlavat kuin kukat haudalla.

Sunnuntaina 15.8.2021

Aamulla herättyäni näin taas omenatarhassa kaksi metsäkaurista. Edelliskerralla oli kaksi aikuista, nyt oli yksi aikuinen ja yksi poikanen. Eivät ilmeisesti pelänneet minua, koska söivat ihan rauhassa pitkän aikaa maahan pudonneita omenia.

Lopuksi jo koputtelin ikkunaan, että jäisi syöntiomenoitakin. Niillä ei ollut näemmä koiran kuuloa, koska eivät olleet moksiskaan, siis millänsäkään. Vihdoin lähtivät hiljakseen kulkemaan ilmeisesti aidan toiselle puolelle naapurinaapuritalon omenatarhaa kohti. Ikkunanäkymäni loppui, mutta tosiaan, eivätköhän naaputitalon omenapuista pudonneet omenat saaneet huutia Kai menivät analysoimaan kummalla puolen pensasaitaa oli parempia omenia. Luulen ja toivon, että meidän Huvitukset pärjäsivät vertailussa kohtuullisesti.

Minulla on paha riippuvuus!

Minulla on paha riippuvuus blogin kirjoittamiseen.

torstai 12.8.2021

En ole varma, mutta voi olla pakko kirjoittaa edelleen oman kiellon päälle lyhyitä pätkiä ehkä lähes päivittäin blogia vielä tulevaisuudessakin  joitakin havaintoja elämästä.

Eilen aamuinen havainto oli tällainen: Kun heräsin noin kello 630 ja kävelin keittiön ikkunan ääreen katsomaan, miltä aamu näyttää, kun ei ollut vielä edes 13. päivä perjantaita, vaan torstai toivoa täynnä. No, muutaman kymmenen metrin päässä ikkunastamme näkyy takapihallamme omenapuita. Yhden puun juurella oli kaksi kaurista syömässä maahan tippuneita omenia. Liikehdintäni ikkunan luokse mennessäni kuitenkin pelästytti kauriit, joten ne juoksivat kiireesti metsään piiloon. Sen pituinen se. - Ja taas opetellaan ruotsia: Lyckliga i alla sina dagar. 

Onnellisen jatkon toivotuksin, Kalevi

Rakkaat, omaa elämäänne pohtivat lukijani!

Viimeksi kertomani sairaalareissuni on takanapäin. Kaikki käy vielä vähän epävarmasti ja korostuneen hitaasti. Hitaasti olen menossa kohti terveempiä päiviä kukaties. Taas uusi sairaalakutsukin tuli hiljan. Koronaepidemian voimistumisen tähden kutsun toteutus ilmeisesti viivästyy. Ovat luvanneet laittavansa minun vaivaisen kävelytaitoni uudelleen tiptop kuntoon.

Elokuun tekstiin laitoin osion kirkollisista pyhistä. Niihin lisään entiseen tapaan lyhyet omat kommenttini. Lisäksi olen pyytänyt omia kommenttejani täydentämään teologiystävältäni. Hän on Uudenkaupungin seurakunnan kirkkoherra emeritus Esa Mierlahti.

t. Kalevi S

LIPUTUSPÄIVÄT ELOKUUSSA 2021

maanantai 9.8. Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen päivä, suositeltu liputuspäivä. 

lauantai 28.8. Suomen luonnon päivä, suositeltu liputuspäivä. 

Suomen luonnon juhlaa vietetään myös esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa. Päivän organisoijat suosittelevat, että päivää voi viettää jonakin elokuisena arkipäivänä, ja kehottavat: "Mene mustikkametsään sekä opi ja nauti Suomen luonnossa."

Suomen luonnon päivää 2021 koordinoi Metsähallitus. www.suomenluonnonpäivä.fi -verkkopalvelua ylläpitää Suomen luonnonsuojeluliitto. 

MUITA TAPAHTUMIA ELOKUUSSA

KALEVAN KISAT  26. - 29.8. Ratinan kentällä, Tampereella nääs!

KOULUTYÖN KÄYNNISTYMINEN (Lähde: www.oph.fi)

Useimmat kunnat ovat julkaisseet esiopetuksen, perusopetuksen, lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten sekä aikuislukioiden työ- ja loma-ajat verkkosivuillaan. Lukuvuoden 2021─2022 koulutyö käynnistyy yleisimmin 11. elokuuta 2021, osassa maata jo 10.8. Kouluvuosi päättyy yleisesti lauantaina 4. kesäkuuta 2022.

NUKAHTAMINEN, NUKKUMINEN '

(Kirjoitettu maanantaina 9.8.2021;)

Nukahtamisen vaikeus johtunee usein huolien ja murheiden jauhamisesta. Tuo jauhintyö eli myllärinä toimiminen riippuu monista tekijöistä. Miettimättä tulee mieleen neljä syytä:

1) Jos ihmiset jaotellaan karkeasti kahteen leiriin, toiset meistä ovat "koviksia", toiset ovat "pehmoja" eli herkkiä. Noilla herkillä, kuten minulla, loukkaantumiskynnyskin on matala. He ovat "mestarimylläreitä", murheiden jauhajia.

2) Ilmeisesti se, että vatsan toiminnassa on ollut umpiotilanne, vaikuttanee huonoon olon syntymiseen ja nukahtamisen sekä nukkumiseen häiritsevästi. Apteekista löytyy lääkkeitä. Niiden vaikutus lienee yksilöllistä. Olen löytänyt avuksi kolme, neljä luumua päivässä. Jos omasta konstistasi tulee ilmavaivoja, vaihda kokeilemalla konstiasi.

3) Silläkin ainakin meillä senioreilla voi olla vaikutusta nukahtamiseen ja uneen, olemmeko ottaneet meille määrätyt lääkkeet säntillisesti. Unohtaminen ei tietenkään ole hyväksi. Mutta eiköhän yhtä tärkeää ole, että otamme lääkkeet oikea-aikaisesti. On annettava aikaa sillekin, että tutkii tuoteselosteesta ohjeen ottamisen ajankohdasta. Esimerkiksi aamulääkkeet on otettava aamulla ja iltalääkkeet illalla ja yleensä päivä päivältä suunnilleen samaan kellonaikaan. Minulla on esimerkiksi yksi lääke, joka on otettava puoli tuntia ennen ruokailua ja toinen, joka on otettava puoli tuntua ruokailun jälkeen. Mikäli lääkkeiden otto menee sekaisin, nukkumisenkin kanssa voi tulla sekoilua.

4) Jos edellinen yö on mennyt huonosti, sillä voi olla suuri häiritsevä vaikutus seuraavankin yön nukkumiseen. Ainakin seuraavan kerran nukahtamista edellisen vuorokauden huono uni häiritsee. Syy on se, että huonosti nukuttu yö aiheuttaa päivään väsymystä. Ja väsymys aiheuttaa sen, että huolet kaipaavat nukahtamista häiriten enemmän jauhamista. Nukahtamista häiritsee se, että huolien kasa tuntuu tavallista suuremmalta huonosta edellisyöstä johtuen.

Nukahtamiseen auttaa apteekin hyllyltä valikoitu unihormoni, melatoniini. Lääkkeitä kaihtaville tapaan yksinkertaistaen sanoa, että se ei ole lääke, vaan unihormoni. Meillä senioreillahan on se tilanne, että iän myötä käpyrauhasemme vähentää unihormonin tuottamista, kunnes hyvin vanhalla urgammal ihmisellä sen tuottaminen loppuu kokonaan. Pitäähän sitä toki apteekista hankkia, jos oma kehomme on lopettanut sen tuottamisen!

Neuvojen antaminen uniasioissa on maallikolle tosi vaikeaa sen vuoksi, että uneen liittyvät vaikeudet ovat todella yksilöllisiä. Ja toisaalta yksilönkin vaikeudet muuttavat muotoaan ajan kuluessa. Minulla on nykyisin menossa sellainen vaihe, että otan hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa ikivanhan tavan mukaan valeriaanaa. Olen päätynyt Sedonium-nimisiin tabletteihin. Kahdella tabletilla nukun noin viisi tuntia. Sitten aamulla anivarhain syön aamupuuron. Sen jälkeen tulee vielä helposti kolmen tunnin lisäuni. Olen tyytyväinen, kun saan tarvitsemani kahdeksan tuntia kokoon. Parempi olisi, kun se olisi yhtäjaksoista. Kesken unen herääminen on perussairauteni, erittäin vahvan stressitilan aikaansaannosta. Näillä mennään toistaiseksi.

HUOM! Valeriaanan nauttiminen edellyttää käytännössä lääkärin luvan. Lääkäri tarkistaa, että Valeriaana sopii yhteen mahdollisten muiden lääkkeiden kanssa.

Vielä kertaan yhden asian, joka voi olla jotenkin unenkin kanssa tekemisissä. Uneen perehtynyt erikoislääkäri sanoi minulle aikoinaan: "Vähennä perunan syöntiä ja lisää riisin syöntiä. Niin on aivoille terveellisempää."

TÄYSIKUU 

Kuu, Meri, Täysikuu, Valon Heijastuksia

Elokuinen täysikuu on, ja toivottavasti näkyy, sunnuntaina 22.8.2020

 

KIRKOLLISET PYHÄT

(evl.fi, katso. www.evl.fi > Kirkkovuosi)

 

SUNNUNTAI 2.8.2020

9. sunnuntai helluntaista

Helluntaijakso, helluntain jälkeinen aika

 

Liturginen väri: vihreä

Kaksi alttarikynttilää

 

Keskeistä: TOTUUS JA HARHA

"Kristitty joutuu elämässään kamppailemaan erottaakseen totuuden valheesta ja oikean väärästä. Jumalan tunteminen ja hänen tahtonsa kyseleminen ohjaavat häntä totuuteen."  -  Tuli tuosta teologisesta tekstistä mieleeni kymenlaaksolainen anoppivainajani. Hän tapasi sanoa olevansa rehellinen tyhmyyteen asti.

Toissa viikolla vertasimme toinen toistamme rehellisyyden suhteen lapsenlapsi Aleksin kanssa. Totesimme olevamme keskenämme samoilla linjoilla. Voimme esimerkiksi ottaa jonkin tapahtuneen virheen kontollemme, vaikka virheen aiheuttaja on joku muu.

Olen joskus aikaisemminkin esittänyt vanhan kasvattajapolven mielipiteen rehellisyyteen valmentamisesta. Aikoinaan muistan kuulleeni sanottavan, että äidin ja isän tulee ottaa kasvatuksessaan lapsesta pois esimerkiksi "varkaan henki" jo aivan varhaisessa lapsuudessa. Kun edellä oleva teksti käsittelee totuutta ja harhaa, parempi olisikin sanoa "varkaan henki" -ilmaisun sijasta poistettavaksi jo varhaisessa lapsuudessa "valheen henki". Toisaalta jään vielä pohtimaan, sisältääkö valheen henki käsitteenä myös käsitteen varkaan henki. Kun esimerkiksi äitini sanoi, että varkaan henki pitää kitkeä pois jo silloin, kun lapsi on pieni. Uskoakseni hän sai ajatuksensa esimerkiksi siitä, kun yksi kaverini kävi silloin tällöin meillä pelaamassa Mustaa Pekkaa, ja kun hänen käyntinsä jälkeen korteista puuttui aina vähintään yksi kortti.

 

 

SUNNUNTAI 9.8.2020

10. sunnuntai helluntaista

Helluntaijakso, helluntain jälkeinen aika

 

Liturginen väri: vihreä

Kaksi alttarikynttilää

 

Keskeistä: 

USKOLLISUUS JUMALAN LAHJOJEN HOITAMISESSA

"Tämän sunnuntain tekstit kehottavat hoitamaan Jumalalta saatuja lahjoja uskollisesti ja vastuullisesti. Kristityn velvollisuus on käyttää annettuja mahdollisuuksia älykkäästi ja viisaasti, totuudesta tinkimättä. Hänen toimintaansa ohjaa kaikissa elämänvaiheissa uskollisuus myös vähässä."

Otan yllä sanottuun liittyen kaksi esimerkkiä:

1. Kun siirryin 1970-luvun alkupuolella pitkälti yli neljäksi vuosikymmeneksi opettaja-valmentaja-pedagogiksi Helsinkiin, kohtasin kaksi valtaisan vakaata ja sydämellistä tukihenkilöä. Erkki Louhio oli oppi-isäni ja tukijani. Leo Virtaneva oli minulle kuin suojeleva isoveli, kunnioittavasti sekä työssä että muussa elämässä eteenpäin auttava ystävä.

Viime vuoden lokakuun viimeisessä Kirkko ja Kaupunki -lehdessä Olli Valtonen pohti, että "uskollisuus vähässä tarkoittaa jatkuvaa sitoutumista". Hän jatkoi pohdintaansa Raamatussa olevalla toteamuksella, että "ihaninta ihmisessä on hänen laupeutensa". "Laupeus on kadonnut käyttökielestä, mutta se tarkoittaa myötätuntoa ja hyviä tekoja." - Molemmat hyvät ystäväni, sekä Erkki että Leo, ovat jo vuosia sitten nukkuneet ikiuneen. He kumpikin olivat käytöksessään minua kohtaan sekä laupiaita että hyväntekijöinä minua kohtaan jatkuvasti sitoutuneita. Kiittäviä rukouksia tuonpuoleisiin Erkille ja Leolle.

 

2. Toisen esimerkin sitoutumisesta ja laupeudesta otan marjanpoiminnasta. Käsittääkseni hitaus ja nopeus ja erot niissä eri ihmisten välillä näkyvät myös marjanpoiminnassa. Tapasin hiljan nuorehkon ihmisen, jolla oli mitä selvimmin "marjan poimimisen armolahja". Kun hän poimi pensaista vadelmia, tuotos oli liioittelematta ainakin kymmenkertainen vanhuksen aikaan saamaan tuotokseen verrattuna. Lempein sanoin ja yhteistuumin he päättivät, että nuori poimija poimii vanhukselle marjoja, ja vanhus keskittyy kodin lämmössä omiin askareisiinsa, joissa hän koki onnistumisia. - Ehkäpä onkin niin, että koronavirusvaihe on lisännyt lähimmäisenrakkautta, laupeutta ja oikeanlaatuista sitoutumista. Upeaa, upeaa!

 

 

SUNNUNTAI 16.8.2020

11. sunnuntai helluntaista

Helluntaijakso, helluntain jälkeinen aika

 

Liturginen väri: vihreä

Kaksi alttarikynttilää

 

Keskeistä:

ETSIKKOAIKOJA

Tämä sunnuntai on lähellä juutalaisen perimätiedon mukaista temppelin hävityspäivää: Babylonian kuningas Nebukadnessar tuhosi kuningas Salomon rakentaman Jerusalemin Temppelin vuonna 586 ennen ajanlaskun alkua.

Tuohon tapahtumaan viittaa päivän perinteinen evankeliumi. "Jumalan oman kansan historia osoittaa, että elämässä on aikoja, jolloin ihminen ja ihmisyhteisöt joutuvat ratkaisujen ja valintojen eteen. Omiin kykyihin, ihmisviisauteen ja mahdollisesti omaan erikoisasemaan luottaminen estävät usein näissä tilanteissa kuulemasta Jumalan ääntä ja noudattamasta hänen kutsuaan. Etsikkoaikaan pätee sana: ´Jos te tänä päivänä kuulette hänen äänensä, älkää paaduttako sydäntänne´ (Hepr. 3:15)."

Etsikkoajasta tuli mieleen eräs keskustelutilanne, johon jouduin hiljan. Eräs läheinen ihminen sanoi minulle kohdatessamme: "En usko niin kuin sinä uskot."

Hän jatkoi: "Haluan keskustella kanssasi ja haastaa sinut keskusteluun Jumalan olemassaolosta. En usko, että Jumalaa ole olemassa." Pelkäsin, että keskustelusta tulee juu-ei -kina, ja jätin kinan väliin. Näin jälkikäteen käsitän, että läheiselleni oli tullut etsikkoaika, mutta hän ei ollut sitä havainnut. Haluan uskoa vakaasti, että hänelle on vielä tulossa paremmalla menestyksellä uusi etsikkoaika. Rukoilen, että tuo läheinen saa vielä etsikkoajan ja käyttää sen hyväkseen.

 

 

SUNNUNTAI 23.8.2020

12. sunnuntai helluntaista

Helluntaijakso, helluntain jälkeinen aika

 

Liturginen väri: vihreä

Kaksi alttarikynttilää

 

Keskeistä

Itsensä tutkiminen

"Jumalan sana neuvoo meitä arvioimaan itseämme ja elämäntapaamme. Oikea itsensä tunteminen näkyy nöyryytenä ottaa vastaan armo yksin Jumalan lahjana. Itseriittoisuus vääristää ihmisen todellisuudentajun. Hän kuvittelee pystyvänsä täyttämään Jumalan tahdon omin neuvoin."

Tähän sunnuntaihin sisältyy sana, joka on keskeinen selitys myös edellisen sunnuntain tapahtumaan eli etsikkoajan menemisestä "ohi". On vaara, että me ihmiset emme havaitse etsikkoaikaamme itseriittoisuuden johdosta. Siis: kulkekaamme valppaina elämämme polkuja!

Jäin vielä pohtimaan, voiko edellä olevaa näkemystä "viäntää savolaisittain viärinpäin". Meitä huonon minä-kuvan omaavia ihmisiä on ilmeisesti joukossamme ehkä paljonkin. Olen tavannut ainakin nuoria poikia, jotka näyttelevät "kovista", mutta ovat sisimmässä hyvinkin herkkiä ja epävarmoja. Jos ihmisellä on niin sanotusti huono minäkuva, hän voi armo-käsitteen edessä sisimmässään ajatella: "En ole sen arvoinen." Ei sekään taida olla ihan "fiksusti". ajateltu. - Svansen opp, sanoo ruotsalainen.

 

SUNNUNTAI 30.8.2020

13. sunnuntai helluntaista

Keskeistä

Jeesus, parantajamme

"Ihminen on kutsuttu ylistämään Jumalan nimeä. Synti estää meitä tekemästä näin, mutta Jeesus voi antaa meille näkevät silmät, kuulevat korvat ja Jumalan tekoja ylistävän kielen. Jeesuksen teot todistavat hänen rakkaudestaan ja voimastaan auttaa hädässä olevia ihmisiä."

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Edellä, KIRKOLLISET PYHÄT -otsikon jälkeen olevIa tekstejä täydentämään on seuraavassa Uudenkaupungin seurakunnan kirkkoherra emeritus Esa Mierlahden huomioita elokuun ja sen pyhiin liittyvistä asioista: 

<> Elämä elokuussa on käsittämätön lahja, jota voi vain hämmästellä. 

<> Elokuun pyhäpäivien teemoja ovat: Totuus ja harha - uskollisuus Jumalan lahjojen hoitamisessa - etsikkoaikoja - Jeesus parantajamme. Kaikki nämä teemat eivät ole niin kaukana kuin saatamme ensin ajatella, vaan arjessamme.Meillä on omat totuutemme ja harhamme, vaikka emme niitä aina halua katsella. - Mieluummin näemme ne toisisssa ihmisissä.Uskollisuus on hiljaista ja huomaamatonta. Sitä on paljon kätkössä. Hyvä, että on.

<> Etsikkoaikoja on vaikea sana. Tärkeitä hetkiä ja oivalluksia on kaikilla. Joskus ne unohdamme, joskus ne antavat toisen suunnan. - ehkä juuri kohti uskollisuutta - suhteessa omaan itseen, toisiin ihmisiin ja Jumalaan.

<>Tänä aikana aivan erityisesti korostuu suhteemme luontoon ja ympäristöön.  Mitä tarvitsemme ja mikä on välttämätöntä. Toisaalta, mikä on turhaa ja mistä voisimme luopua.

<>Opettajia ja tietäjiä on maailma täynnä. Jeesuksessa on jotain erityistä, aitoa ja vakuuttavaa                                                                                                                                                                                                      

Kiitos Esalle antamistasi hyvistä "kultahippusista". Kiva, kun ei tarvinnut Lappiin lähteä niitä hakemaan. t. Kalevi

   

 

TOIVON TOIVOTUS

Elämä ilman toivoa on kuollutta elämää. Toivon Sinulle myönteistä, tunnerikasta elollista elämää. Toivon Sinulle siis jatkuvaa toivon tunnetta, tunnetta siitä, että elämä on hyvin myönteisen tuntuista eli ihanaa. Toivo koronankin selättämisestä elähdyttäköön meidän kaikkien elämää!

t. Kalevi


Hei, hei, hissulivissun HEINÄKUU!!!

Perjantai 2.7.2021 - Kalevi Suojanen

Heinäkuun kirjoituksen alustukseksi:

(Kirjoituspäivä: tiistai 29.6. Olen juuri päässyt sairaalasta kotiin. Yritän vähitellen saada jatkoa teksteihin. - Kommer ku hinner ja jaksan, ku jag orkar. Kalevi)

torstai 1.7.2021

Olen menossa tulevana lauantaina serkkuni Maurin hautajaisiin - sikäli kuin matkustaminen Sipooseen onnistuu.

Kävin etukäteen googlaamalla läpi lyhyitä muistovärssyjä.

Kaikissa ei ollut tekijän nimeä.  Tässä yksi ytimekäs esimerkki lukemistani:

"Rakkaat lähtevät,

jää tyhjä tila muistojen asua."

(Lisään tähän osioon armeijakaverini, sittemmin edesmenneen Martti Lindqvistin suositun runon saatuani tämänkertaisesta kirjoittamistuokiosta lisää voimaa. Samaten korjaan heinäkuun tekstin järjestystä, että siitä tulisi nykyistä järkevämpi. Pikku hiljaa alan tointua sairaalareissustani. t. Kalevi.)

Perjantaina 2.7.2021

Itsenäisyyden puistoa Oulunkylässä

20210702_161229.jpg

Perjantaina 2.7.2021

Seurattuani pohdiskellen elämää monen monta vuosikymmentä, sain ahaa-elämyksen siitä, mistä hyvin monet meidän ihmisten yhteisöjen riitasointuiset tilanteet johtuvat. Ne johtuvat siitä, että monet meistä keskitymme hakemaan ja ilmoittamaan läheisillemme, toinen toisellemme, mitä virheitä itse kukin heistä on tehnyt. Tietenkin esimerkiksi lasten kasvattaminen vaatikiin korjaavaa kommunikointia vanhempien taholta. Mutta kun yleensä kaikissa ihmisissä on heikkousten lisäksi vahvuuksia, niistä pitäisi muistaa tarpeeksi usein antaa myönteistä palautetta. "Hyvä Sinä!", riittää monesti vilpittömän sydämellisesti sanottuna!

Yritetään! -  Hyvä me!

t. Kalevi

Lauantai 3.7.1021

Onnistuin pääsemään perille serkkuni Maurin hautajaisiin. Serkun aviopuoliso   Sinikka oli järjestänyt sykähdyttävän kauniin siunaus- ja muistotilaisuuden. Muistotilaisuudessa kävi ilmi, että Mauri oli ollut hiljan lyhytaikaishoidossa eli  vanhalla käsitteellä intervallihoidossa hoitolaitoksessa. Kun aviopuoliso oli käynyt Mauri-puolisoaan katsomassa, oli tällä ollut kova ikävä kotiin. aviopuoliso oli todennut aviomiehensä ikävää lieventääkseen, että "Kaikki on hyvin, sinä  pääset huomenna kotiin!"

Kun se luvattu huominen valkeni, tuli Sinikalle hoitolaitoksesta ilmoitus, että Mauri oli kuollut.

Voiko onnellisempaa kuolemaa olla!  Ihmisen viimeisenä ajatuksena oli toivo ja mahdollisimman myönteinen ajatus, että "minä pääsen kotiin!" Minäkin haluaisin kuoleman lähestymishetkellä tuntea suurta myönteistä toivoa!

sunnuntai 11.7.2021

HYVÄÄ LOMAA!

Jälleen kerran muistutan yhdestä Nalle Puhin yhdestä briljantin hyvästä tokaisusta: "Hetki ennen hunajaa on paras!" Vastaavasti hetki ennen kesälomaa tai muuta lomaa on paras. Tältä kannalta katsoen onnellisimpia lomailijoita ovat ne, jotka ottavat ja saavat lomansa pätkissä.

Kun kesäihmisille heinäkuu lienee vuoden parhain kuukausi, lienee heille vuoden parhain hetki juuri ennen heinäkuuta. Tänä vuonna tuo totuus on meille useille moninkertaisesti parhain. Näin siksi, että tämänvuotiset luvatut heinäkuun helteet saattavat olla monille - ainakin senioreille kukaties - osittain jopa liian kuumia. Lohduttautukaamme sillä, että ainakin osa meistä ja yritysmaailmasta on keksinyt kuumuutta alentavia ideoita, propeleita, viilentämään asennettavia ilmalämpöpumppuja ja ties mitä. Huoneen viilentäminen lienee useimmiten helpompaa kuin olisi mahdollisten ukkosten ja rankkasateiden lepyyttäminen.

Usein murheiden kohtaamiseen auttaa, kun siunailee, että olisi voinut käydä vielä pahemmin. Ja toivottavasti voi kehua itseään toteamalla millä tahansa, vaikka kuinka pienellä onnistumisella, esimerkiksi: 

- Kiva, kun en langennut aivan liian runsaaseen lohtusyömiseen.

kirjoituspäivä: keskiviikko 14.7.2021

Mielialamme kannalta on hyvä, 

1) jos meillä on haaveita, joista silloin tällöin jotkin voivat muuttua tavoitteiksi;

2) mikäli meillä on mielen tasapainoa ylläpitäviä tavoitteita, joista silloin tällöin toivottavasti ainakin osa voi toteutua onnistuneesti;

3) jos meille antavat jatkuvasti onnistumiset - vaikka miten pienet tai suuret tahansa - lisävoimaa korona-aikaan.

Olen menossa tulevana lauantaina serkkuni Maurin hautajaisiin - sikäli kuin matkustaminen onnistuu. Kävin googlaamalla läpi lyhyitä muistovärssyjä. Kaikissa ei ollut tekijän nimeä.  Tässä yksi ytimekäs esimerkki lukemistani:

"Rakkaat lähtevät,

jää tyhjä tila muistojen asua."

(Perjantaina 2.7.2021)

Seurattuani pohdiskellen elämää monen monta vuosikymmentä, sain ahaa-elämyksen siitä, mistä hyvin monet meidän ihmisten yhteisöjen riitasointuiset tilanteet johtuvat. Ne johtuvat siitä, että monet meistä keskitymme hakemaan ja ilmoittamaan läheisillemme, toinen toisellemme, mitä virheitä itse kukin heistä on tehnyt. Tietenkin esimerkiksi lasten kasvattaminen vaatikin korjaavaa kommunikointia vanhempien taholta. Mutta kun yleensä kaikissa ihmisissä on heikkouksien lisäksi vahvuuksia, niistä pitäisi muistaa tarpeeksi usein antaa myönteistä palautetta. "Hyvä Sinä!", riittää monesti vilpittömän sydämellisesti sanottuna!

Yritetään! -  Hyvä me!

t. Kalevi

(Lauantai 3.7.1021)

Onnistuin pääsemään perille serkkuni Maurin hautajaisiin. Serkun aviopuoliso oli järjestänyt sykähdyttävän kauniin siunaus- ja muistotilaisuuden. Muistotilaisuudessa kävi ilmi, että Mauri oli ollut hiljan lyhytaikaishoidossa eli  vanhalla käsitteellä intervallihoidossa hoitolaitoksessa. Kun aviopuoliso oli käynyt Mauri-puolisoaan katsomassa, oli tällä ollut kova ikävä kotiin. aviopuoliso oli todennut aviomiehensä ikävää lieventääkseen, että "Kaikki on hyvin, sinä pääset huomenna kotiin!"

Kun huominen valkeni, tuli puoliso hoitolaitoksesta ilmoitus, että Mauri oli kuollut.

Voiko onnellisempaa kuolemaa olla!  Ihmisen viimeisenä ajatuksena oli toivo ja mahdollisimman myönteinen ajatus, että "minä pääsen kotiin!" Minäkin haluaisin kuoleman lähestymishetkellä tuntea suurta myönteistä toivoa!

(Sunnuntai 11.7.2021)

HYVÄÄ LOMAA!

Jälleen kerran muistutan yhdestä Nalle Puhin yhdestä briljantin hyvästä tokaisusta: "Hetki ennen hunajaa on paras!" Vastaavasti hetki ennen kesälomaa tai muuta lomaa on paras. Tältä kannalta katsoen onnellisimpia lomailijoita ovat ne, jotka ottavat ja saavat lomansa pätkissä.

Kun kesäihmisille heinäkuu lienee vuoden paras kuukausi, lienee heille vuoden parhain hetki on juuri ennen heinäkuuta. Tänä vuonna tuo totuus on meille useille moninkertaisesti parhain. Näin siksi, että tämänvuotiset heinäkuun helteet ovat olleet monille - ainakin senioreille kukaties - aivan liian kuumia. Lohduttautukaamme sillä, että ainakin osa meistä ja yritysmaailmasta on keksinyt kuumuutta alentavia ideoita. Se lienee ehkä helpompaa kuin olisi mahdollisten ukkosten ja rankkasateiden lepyyttäminen. Usein murheiden kohtaamiseen auttaa, kun voi siunailla, että olisi voinut käydä vielä pahemmin. Ja toivottavasti voi kehua itseään toteamalla, että

- Kiva, kun en langennut lohtusyömiseen.

(Maanantai 12.7.2021)

LISÄÄ KARHUSTA NIMELTÄÄN NALLE PUH

Muistelin Nalle Puhin "Hetki ennen hunajaa on paras -viisautta kävellessänki Oulunkylän kauppakeskuksessa. Kirpputorimyymälän kirjalaatikosta paistoi päin silmiäni 50 sentin Nalle Puh kirja (WSOY, 1991). Selasin kirjaa ja löysin ihmisille viisaudeksi hyvän runon tähän laitettavaksi. Nalli Puh, tuo ihana karhu runoili näin:

Hih hei, karhulla hauskaa on!

Hih hei, karhulla hauskaa on!

Mulle on yhdentekevää,

millainen on sää

näenkö taivaan sinisen vai harmaan,

hunajaa kun tiedoss´ on vain varmaan!

Heipä hei, Puh!

Ruokaa vain kun saan, on päivä siunattu!

(Keskiviikko 14.7.2021)

ONNELLINEN JATKUMO

Mielialamme kannalta on hyvä, 

<> jos meillä on haaveita, joista silloin tällöin jotkin voivat muuttua tavoitteiksi;

<> mikäli meillä on mielen tasapainoa ylläpitäviä tavoitteita, joista silloin tällöin jotkin voivat toteutua onnistuneesti;

<> jos meille antavat jatkuvasti uutta voimaa onnistumiset - vaikka miten pienet tai suuret tahansa.

(Keskiviikko 21.7.2021)

RAVUSTUSKAUSI ALKAA 21.7.2021 kello 12...(ja päättyy 31.10.2021)

Pitkä hellejakso voi tehdä sen, että ravustuskaudesta saattaa tulla ennemmin tavallista huonompi kuin tavallista parempi.

Peukkuja kaikille rapuihmisille niin, että laulutkin raikaavat hyvin. Ruotsinkielisillä laulut sujuvat yleensä innokkaammin kuin suomenkielisillä. Eräs tunnetuimmista juomalauluista on "Helan går": Laulu lauletaan yleensä tilaisuuden ensimmäiselle snapsille, jonka jälkeen halukkaat saavat juoda snapsia omaan tahtiinsa. Helan går etenee näin:

"Helan går
Sjung hopp faderallan lallan lej
Helan går
Sjung hopp faderallan lej
Och den som inte helan tar
Han heller inte halvan får
Helan går...
Sjung hopp faderallan lej"

Rapu-sana on siitä epätavallinen käsite, että se on myös horoskooppimerkki. Seuraavien sanojen ja kuvien lähde on tunturisusi.com

Vaikka Rapua pidetäänkin mukavuudenhaluisena koti-ihmisenä, on hän myös työnarkomaani. Rapu haaveilee ja halajaa yhteiskunnallisesta asemasta ja sen mukanaan tuomasta vauraudesta. Rapu on ahkera ja kunnianhimoinen. Ravulla on hyvä muisti ja siksikin hän hankkii yleensä hyvän koulutuksen. Johtajana Rapu on tiukka ja vaativa, mutta hänen kovalta vaikuttavan rapukuorensa alla piilee lämmin ja ymmärtäväinen sydän.

Hyvää ravustuskautta ja muuta juhla-aikaa itse kullekin säädylle ja horoskooppimerkille kielialueesta riippumatta!

Unikko

Ravun horoskooppikukka on unikko.

Unikot on kasvisuku, jossa on noin 200 lajia. Suomessa unikoita kasvatetaan yleisesti kesäkukkina. Kauniiden, silkkimäisten kukkiensa vuoksi unikot ovat puutarhaihmisten suuressa suosiossa. Unikon kukkien väreistä löytyy jokaiselle lempivärejä, niitä on keltaisesta oranssiin, violettiin, valkoiseen ja punaisen eri sävyihin.

Unikoita voidaan käyttää monenlaisiin tarkoituksiin. Siitä saadaan maustetta, sämpylän koristetta ja myös vehnäleivän täytettä. Unikko sopii myös mausteeksi salaattiin ja voidaanpa sitä ripotella myös viilin tai jugurtin pinnallekin.

(Perjantai 23.7.2021:)

NAISTENVIIKKO on seitsemän päivän ajanjakso 18.-24 heinäkuuta, jolloin suomalaisessa almanakassa on vain naisten nimiä. Silloin juhlitaan RiikkaaSaaraaMarkettaaJohannaaLeenaaOiliaKristiinaa jaTiinaa monine nimimuunnoksineen. Kaikkiaan naistenviikolla viettää nimpäiväänsä satatuhatmäärin ihmisiä.

Entisaikaan naistenviikolla säätä seurattiin erityisen tarkkaan, sillä se ajoittuu heinäntekoaikaan. Vanha kansa väitti, että naistenviikko ei mene ilman sadetta, sillä naiset ovat kovia itkemään. Sateisuutta kuvataan monilla sananparsilla. Kustaa Vilkunan mukaan syy sateeseen laitettiin kunkin nimipäivänviettäjän tiliin, ja syntyi kaikenlaisia sanalaskuja, esimerkiksi "Mataleena itköö mielellään" tai "Reeta pissii pirahuttaa". Syynä käsitykseen naistenviikon sateisuudesta lienee se, että heinäkuun loppupuolisko on tyypillisesti sateista aikaa.

Ilmateteen laitoksen tilastojen mukaan täysin poutaisia naistenviikkoja on keskimäärin kerran 10 vuodessa ja saman verran on naistenviikkoja, jolloin sataa kuutena tai kaikkina seitsemänä päivänä. Tyypillisintä on, että naistenviikolla sataa kolmena tai neljänä päivänä.

(Tiistai 27.7.2021)

MÄTÄKUU

Mätäkuu 2021: Alkaa perjantai 23. heinäkuuta ja päättyy sunnuntaina 22. elokuuta.

Pitkien ajanjaksojen tarkastelussa on mätäkuu todettu yleensä vuoden lämpimimmäksi kuukaudeksi. Lapsuudesta muistan äidin kertoneen, että mätäkuun aikana syntyneet haavat eivät tervehdy niin helposti kuin kalenterivuoden muina aikoina.

31.7.2021

TOIVON TOIVOTUS

Toivon mahdollisimman monelle elämäsi alueelle iloa, valoa, rohkeutta sekä myönteistä toivoa syvälle syömmeesi, sieluusi ja mieleesi! Lopuksii kertailen ajatuksiani edellisestä virkkeestä taas mieleeni tulleen mielipiteen:

On tärkeätä pitää huolta inhimillisesti iisisti, ei siis täydellisyyttä päivästä toiseen tavoitellen seuraavien asioiden toteutumisesta omaan luonteeseesi, persoonaasi ja mielipiteisiisi soveltuvasti, 

1) fyysisestä kunnostasi ja

2) sen myötä henkisestä kunnostasi sekä

3) mahdollisen kasvatuksesi muikaisesta hengellisestä kunnostasi.

t. Kalevi

Ollos tervetullut sopivan lämpöinen kesäkuu ja kesä!!

Tiistai 1.6.2021 - Kalevi Suojanen

Itsenäisyyden puistoa Oulunkylässä 1.6.2021

20210601_174527_4P__UISTO_kesakuu_2021__Kopio.jpg

ELÄMÄÄ

HETI MIELEEN TULLUTTA

Toivon, että olet pystynyt koronasta huolimatta elämään onnellisena. Toivomukseeni sisältyy se, että yksin eläjät ovat mukautuneet onnellisuutta tuntien nauttimaan itsellisyydestään, ja se, että seuranhaluiset ovat pystyneet koronaohjeita noudattaen maskien ja turvallisuusvälit pitäen pystyneet elämään kemioiltaan yhteenkäyvien seuralaisten kanssa tyytyväisinä.

Blogin myöhäisestä syntymisestä lienet voinut aavistella, että kaikki ei ole osaltani sujunut omien tavoitteideni mukaan. Valokuvan Itsenäisyydenpuistosta toki otin tiistaina 1. kesäkuuta. Kuitenkin ennen sitä ja sen jälkeen on ollut suuria murheita. Totta puhuen ne ovat olleet myönteisiä elämän haasteita, jotka ovat viekkaasti pukeutuneet ongelmien asuun. Nyt elämä on toivorikkautta täynnä. 

keskiviikko 2.6.2021:

Kirjoitan blogia muutaman kuukauden tavan mukaan vähitellen. Hyvä lienee, että merkitsen ennen "osakirjoituksiani" niiden syntymisen päivämäärän. Tänään kirjoitan keskiviikon 2.6. Tänään sain päähäni kertoa myös jo, että perjantaina 4.6. on Puolustusvoimain lippujuhlan päivä. Tosin siitä ei paljon ole informoitavaa, koska päivän valtakunnallisen paraatin järjestäminen Joensuussa on jouduttu perumaan vallitsevan koronavirusepidemian takia.

"Osana koronavirusepidemian liittyviä rajoitustoimia Puolustusvoimat toteutti myös vuonna 2020 lippujuhlan päivän uudella tavalla, koska paraatia ei voitu järjestää. Silloin järjestettiin Laivaston soittokunnan viihdekonsertti Turussa, jota voitiin seurata Ylen kanavilla. Päivän ohjelmassa oli tuolloin myös muun muassa lipunnostoja, seppeleenlaskuja, Puolustusvoimain komentajan tervehdys sekä paikallista ohjelmaa ympäri Suomea.


Puolustusvoimat valmistelee tämän vuoden lippujuhlan päivän ohjelmaa yhteistyössä Yleisradion ja tarvittavien muiden toimijoiden kanssa. 
- Tavoitteemme on myös tänä vuonna tarjota kansalaisille arvokasta ohjelmaa, joka kunnioittaa perinteitä, mutta toteutetaan vaihtoehtoisella tavalla. Juhlapäivän tapahtumia nähdään sekä televisiossa että sosiaalisen median kanavilla. Toiveemme on myös, että viimeistään ensi vuonna voimme taas tarjota perinteisen sotilasparaatin, sanoo Pääesikunnan komentopäällikkö prikaatikenraali Kim Mattsson."  (Lähde: puolustusvoimat.fi)

maanantai 28.6.2021:

AFORISTISTA

Yleenaä sanottaneen: "Älä aloita päivän töitä/askareita siitä, mikä on mukavinta, vaan siitä, mikä on tärkeintä."

Voitaneen kuitenkin sanoa näinkin: "Jos valittavina ovat erisisältöisinä mukavin ja tärkein, valitse aluksi mukavin siinä tapauksessa, että et pysty aloittamaan tärkeimmästä ennen kuin olet tehnyt ainakin osan mukavimman askareen kokonaisuudesta.Tuon mukavan alun tehtyäsi voit pystyä paremmin aloittamaan sen tärkeämmän, mutta ei niin kovin mukavaa hommaa." Näin tulee vaihtelevampaakin ajan käyttöä Tulee vuorotellen mukavaa ja helppoa sekä tärkeää, mutta ei aina ehkä niin kovin mukavaa ajankulua.

Tiistai 29.6. Olen juuri päässyt sairaalasta kotiin. Jatkoa tulee, kommer ku hinner ja jaksan, ku jag orkar. Kalevi

torstai 1.7.2021

Olen menossa tulevana lauantaina serkkuni Maurin hautajaisiin - sikäli kuin matkustaminen onnistuu. Kävin googlaamalla läpi lyhyitä muistovärssyjä. Kaikissa ei ollut tekijän nimeä. Tässä yksi ytimekäs esimerkki lukemistani:

"Rakkaat lähtevät,

jää tyhjä tila muistojen asua."

Perjantaina 2.7.2021

Seurattuani pohdiskellen elämää monen monta vuosikymmentä, sain ahaa-elämyksen siitä, mistä hyvin monet meidän ihmisten yhteisöjen riitasointuiset tilanteet johtuvat. Ne johtuvat siitä, että monet meistä keskitymme hakemaan ja ilmoittamaan läheisillemme, toinen toisellemme, mitä virheitä itse kukin heistä on tehnyt. Tietenkin esimerkiksi lasten kasvattaminen vaatikiin korjaavaa kommunikointia vanhempien taholta. Mutta kun yleensä kaikissa ihmisissä on heikkousten lisäksi vahvuuksia, niistä pitäisi muistaa tarpeeksi usein antaa myönteistä palautetta. "Hyvä Sinä!", riittää monesti vilpittömän sydämellisesti sanottuna!Yritetään! -  Hyvä me!t. Kalevi

Kevät tulkoon, korona menköön!

Lauantai 1.5.2021 - Kalevi Suojanen

20210430_170906.jpgItsenäisyydenpuisto Oulunkylässä

Vappuna 2021

HYVÄÄ VAPPUA, HYVÄÄ TOUKOKUUTA, HYVÄÄ YHÄ KORONATTOMAMPAA VUOTTA!

Vappu, 1, Toukokuu, Kevät, Kalenteri

Ilmapallot, Värikkäitä, Uima Allas, Vesi, Vedenpinnan

Vappu, Tuulihyrrä, Tuuli, Lelu, Hyrrä, May 1                                             

                                        Kuvat: Pixabay

Hyvät kanssaeläjä-lukijani!

Olen koko kuukauden aikana jokaisena päivänä kirjoittanut blogia ilmestymäksi 1. toukokuuta eli Vapunpäiväksi. Se on mieluisin harrastukseni nyt, kun ei posetiivin soitonkaan mahdollisuuksia ole olemassa. Joinakin päivinä olen kirjoittanut muutaman tunnin, useimpina päivinä vähemmän, mutta aina vähintään puoli tuntia.

Kun eilen Vapun aattona katsoin toukokuun kirjoitukseni kokonaismäärää, siitä olisi riittänyt kohtuupitkä kirjoitus sekä toukokuulle että alustavaa tekstiä myös kesäkuulle. Tänään, Vapunpäivänä, jaoin tekstin kahtia: laitoin lopullisen tekstin ilmestymään tänä päivänä iltapäivällä. Toisen osan pieniä lisäyksiä, muutoksia ja parannuksia varten laitoin ilmestymään 1.6. Sitten kun vielä kello 14:n paikkeilla tarkistin, että tekstit ovat kohdallaan, ne olivatkin salaperäisesti kadonneet. Tai oikeastaan pieniä rippeitä oli jäljellä kesäkuun kohdalla. Alakuloisena, migreenistä kärsien - nuoruuden merkki? - podin ehkä psyykkistä selkä- ja muita särkyjä ja nukahtelin vähän väliä.

Kuitenkin ihan kaikki, mihin aikaani annan, on voimaannuttavaa ja miellyttävää. Mutta kaikessa kivassakin ovat vastoinkäymiset mahdollisia ja inhimillisiä.

Oma isäni sanoi minun lapsena ollessain, että iäkkäät ihmiset nukkuvat aika paljon koko vuorokauden aikana. Kuten olen aikaisemmin kertonut, he harjoittelevat isän mukaan ikiunta. Mutta nyt kun on ilon juhla, Vappu, en sitä tietoisesti niin ajattele. Oma muu työtilanteeni on nyt levon välillä lähes kokoaikaista, joten tilanne on haasteellinen. Se tietenkin helpottaa osittain, että toukokuun blogiteksti on kertaalleen käynyt aivojeni läpi. Mutta aikataulutus on suuri haaste. 

Kun päästään takaisin arkeen, ilmoitan blogisivulla uusimman tiedon toukokuun blogin julkaisemisesta. Pahoittelen syvästi sitä, mitä pääsi tapahtumaan. Taitaa olla niin, että iän lisääntyessä bittiavaruuskin tulee entistä lähemmäksi. Kestetään, ajatellaan kaikista mahdollisista ja mahdottomistakin asioista piiloon meneviä hyviä puolia.

Teidän

Kalevi

ELÄMÄÄ TOUKOKUUSSA

Lauantai 1.5. Vappu, suomalaisen työn päivä, virallinen liputuspäivä

Sunnuntai 9.5. Äitienpäivä, virallinen liputuspäivä 

IFOLORIN VÄRSSYPANKISTA ÄIDILLE JA ISOÄIDILLE:

Kun sydän on niin lämmin ja hellä, on hyvä istua polvella lämpöisellä.
__

Niin paljon sä meille merkitset, siksi ansaitset kauneimmat kiitokset.
__

Mummon syliin lämpimään pienet jalat kiipeää mielellään.
__

Yli harmaidenkin päivien kantaa voima äidinrakkauden.

Samana päivänä äitienpäivän kanssa 9.5.2021 on Eurooppa-päivä, vakiintunut liputuspäivä 

Keskiviikko 12.5. J.V. Snellmanin päivä, suomalaisuuden päivä,  vakiintunut liputuspäivä. 

Johan Vilhelm Snellman (12.5.1806 - 4.7.1881) oli suomalainen filosofi, kirjailija, sanomalehtimies ja valtiomies. Hän vaikutti merkittävästi suomen kielen asemaan ja Suomen markan käyttöönottoon. (Wikipedia) - Muuten: Suomen Pankki sijaitsee Snellmaninkadulla Helsingissä.

1955 alkoi muutaman vuoden ajanjakso, jolloin Snellmanin kuva oli Suomen suurimman setelin, 10 000 markan setelin, etusivulla. Myöhemmin tuli vielä toinen ajanjakso, jolloin hänen kuvansa oli 100 markan setelissä.

10 000 mk seteli 1955 Suomi

LAPSUUDEN TARINA 10 000 MARKAN SETELISTÄ

Tämä tarina on käsittääkseni kutakuinkin tarkkaan vuodelta 1955. Silloin uusi, arvokas seteli säteili ihmisten aivoissa uutuuttaan.

Silloin Olin tulossa syntymäpitäjässäni Taivassalossa polkupyörälläni kirkonkylään Kurjalanrannasta uimasta merestä. Jäätelökioskin kupeessa oli toistakymmentä nuorta kaveriani ja muuta nuorisoa. Olin juuri etenemässä maantiellä pyörälläni heidän kohdalleen. Samassa näin maantiellä 10000 markan setelin. Huusin lujaa: "SNELLU!", heitin pyöräni ojan penkalle ja menin ottamaan maantieltä setelin. Pojat olivat leikanneet "Snellun" kuvan jostakin lehdestä. En tainnut muistaa olla tyytyväinen itseeni, kun sain niin monta ihmistä hyväntuulisiksi.

Snellmanin päivä ja suomalaisuuden päivä, keskiviikko on aattopäivä:

Torstai 13.5.: Helatorstai 

Helatorstai lienee Maija ja Matti Meikäläiselle merkki siitä, että helluntai ei ole enää kaukana. Helatorstai on virallinen pyhäpäivä. Kristillisessä maailmasssa helatorstaita nimitetään myös Kristuksen taivaaseenastumisen päiväksi. Se on kalenterissa neljäskymmenes päivä pääsiäisestä. Koska pääsiäisen ajankohta liikkuu, myös helatorstain päivämäärää vaihtelee vuosittain. Koska pääsiäispäivä on sunnuntai, neljäskymmenes päivä siitä on aina torstai. Se on useimmiten toukokuussa, joskus harvoin kesäkuun alussa.

Sunnuntai 16.5. Kaatuneitten muistopäivä, vakiintunut liputuspäivä.

Sunnuntai 23.5. Helluntaipäivä

Vnhan kansan tieto: Helluntain paisteet on koko kesän paisteet.

Keskiviikkona 26.5. on täysikuu Täysikuu 2021: Tarkista, milloin on seuraava täysikuu! - Kotiliesi.fi

Sunnuntai 30.5. Pyhän kolminaisuuden päivä: Tämä päivä on muistopäivä sille, että Taivaan Isän ja Hänen poikansa lisäksi mukaan tuli 30.5. kauan sitten Pyhä Henki ja käsite Kolmiyhteinen Jumala.

NUKAHTAMISEN JA NUKKUMISEN HAASTEISTA

Nukahtaminen voi olla osalle meistä vaikeuksien takana. Hyvää tekisi esimerkiksi se, jos nukkumaan mennessäsi ei käy "kovilla kiireen kierroksilla". Nukahtamiselle ja nukkumiselle parasta on levollinen olo ja sen myötä hyvä mieli. Lenkkeily tai raskas raataminen juuri ennen nukkumista ei liene kovin hyvä idea. Iltalukeminen on hyvä valita sellaiseksi, joka nukkumisaikaa lähestyvä tuntee itselleen mieluisaksi ja hyvää oloa tuottavaksi. Päivän hyviä hetkiä ja onnistumisia on hyvä itseään kiittäen vielä kerrata ja olla niistä tyytyväinen.

Hyvät ja omasta itsestään hyvältä tuntuvat päiväohjelmat tuovat rauhallisuutta yöuneenkin. Suurin piirtein samanaikaiset nukkumaanmenoajatkin ovat hyvästä samoin kuin uniajat. Uneen erikoistuneet tutkijat, lääkärit ja muut vastaavat tavannevat sanoa, että "ei tehdä siitä kovin suurta numeroa". Kyllä kai siinäkin on varmaa totuutta. Niin on ainakin silloin, jos tuloksena on pettymyksiä. Mutta kyllähän me ihmiset olemme toisiimme vertailtaessa hyvin erilaisia. Minä ainakin pidän esimerkiksi unipäiväkirjan pitämistä mielenkiintoisena ainakin silloin, kun saavutan unimäärässä tavoitteeni. Yhtäjaksoisuudesta olen joustanut. Minusta on ihan hyvä, jos vaikka herää ennen tarpeelliseksi luokittelemaansa uniaikaa, syö aamupuuron ja menee uudelleen nukkumaan. Sitä paitsi se uudelleen nukahtamisen aika tuntuu usein päivän parhaalta hetkeltä. - Mutta summa summarum: Kukin taaplaa tyylillään.'

LOHDUTUKSEKSI YKSINÄISILLE

Monet meistä ihmisistä tuntevat itsensä yksinäisiksi.

Yksin elävistä ihmisistä, nykykielellä ilmaistuna sinkuista, osa on tyytymätön yksinäisyyteensä. Ainakin osa heistä toivoo vierelleen kanssaeläjää. Toiset ovat yksinäisyyteensä varsin tyytyväisiä. Suhtautuminen yksinäisyyteen on luonnekysymys. Toisaalta jos yksinäisyys johtuu esimerkiksi toisten ihmisten ilkeydestä, eihän se ole geeneissä, vaan toisten ihmisten aiheuttama olotila. Syitä voi olla useampia kuin ei-yksinäiset tulevat edes ajatelleiksi. Uskoakseni esimerkiksi yksinäinen, syvästi kristitty ihminen voi elämäntilanteensa vuoksi tuntea syvästi päässeensä yksinäisyytensä johdosta hyvin lähelle Kaikkivaltiasta. Hänelle on ehkä auennut suuri mahdollisuus saada tuosta tunteesta voimaa jokapäiväiseen elämäänsä. Taiteilijaluonteet puolestaan voivat toteuttaa taitojaan ja luontumuksiaan, itseään, valitsemallaan taiteen alalla. Ja niin edelleen, ja niin edelleen...

Kun luin ajatuksella V.A. Koskenniemen tunnetun runon alun, sain ahaa-elämyksen. Sehän on hyvinkin surullisen tuntuinen. Mutta voiko se ollakin yksineläjälle suuri lohdutus!? Jos hän on itseään muihin ihmisiin vertaavaa tyyppiä, eihän kukaan niistä eri tilanteissa olevista ihmisistä ole loppujen lopuksi sen paremmassa asemassa kuin "sinkku". Edellä viittasin V.A. Koskenniemen runoon. Tässä on sen alku, johon edellä viittasin:

Yksin oot sinä, ihminen, kaiken keskellä yksin, yksin syntynyt oot, yksin sa lähtevä oot.

MIETISKELTÄVÄKSI

Uusi päivä sarastaa, linnut laulaa, tuoksuu maa. Sinä istut vierelläin, on hyvä olla näin.

Sanat Veikko "Vexi" Salmi. laulajana ainakin Fredi. Olen soittanut tuota levyä sen ilmestymisvuonna 2008 aamuisin, kun olimme Alzheimerin tautia sairastavan Maire-vaimoni kanssa kotimme keittiön pöydän ääressä aamukahvilla. Aavistelin, että Mairen elämä on kalkkiviivoilla. Tuo laulu teki meille molemmille hyvää. Lääkärit ja muu sairaanhoitohenkilöt uskoakseni sanovat, ettei Maire voinut tuosta laulusta mitään ymmärtää. - Kyllä hän voi. Kyllä hän tunsi, että häntä rakastetaan ja kyllä hän tunsi, että hän rakastaa. Ja kyllä hänellä oli yhtä onnellinen olo kuin minulla, kun iltaisin nukkumaan mentyämme nukahdimme käsi kädessä. Se on elämäni yksi onnellisimmista muistoista.

Kuitenkin sairaanhoitohenkilöstö Mairen elämän viimeisillä kalkkiviivoilla halveksi, vähätteli ja kiusasi minua. Pidin pääni ja lääkärit pitivät omasssa viisaudessaan oman päänsä. Viimeisen kerran heidän edustajansa kävi kotonamme eräänä vuoden 2009 kesäkuun alun iltana hiukan ennen puolta yötä. Hän oli kahdestaan Mairen sängyn luona pienen tovin. Menimme tuttuun tapaamme Mairen kanssa onnellisina nukkumaan käsi kädessä. Aamuisin olin tottunut lämmittämään Mairen ääreisverenkierron heikenemisestä johtuen viileiksi tulleita jalkoja. Niin tein nytkin. Mutta jalat eivät lämmenneet. Maire oli kuollut yöllä noin kello 03. - Hän näytti aivan oikealta enkeliltä. Maire-enkeli nukkui sängyssään iltaan asti, jolloin hänet noudettiin patologian laitokselle.

AJATELMIA

Eivät asiat tappelemalla selviä.

Ei ahneen aitta ole koskaan kyllin täynnä.

Sukupolvesta toiseen eri sukupolvien väliset suhteet ovat vaarassa muuttua jännitteisiksi.

 

KIRKOLLISIA SANOJA

(www.ev.lut.fi/kirkkovuosikalenteri)

Torstai 13.5.

Helatorstai

Pääsiäisjakso, pääsiäisaika

Liturginen väri: valkoinen

Kuusi alttarikynttilää

KESKEISTÄ: KOROTETTU HERRA

Helatorstain eli Kristuksen taivaaseenastumisen päivän aihe ja ajankohta, 40 päivää pääsiäisestä, juontuu Apostolien tekojen alusta.

Kristus korotettiin taivaisiin. Hän on astunut taivaalliselle valtaistuimelle ja istuu nyt Jumalan oikealla puolella. Hänelle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Mikään ei voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta. Me emme voi saada yhteyttä Kristukseen inhimillisten aistiemme välityksellä, mutta silti hän on Pyhän Henkensä kautta sanassa ja sakramenteissa läsnä seurakuntansa keskellä. Hänen seuraajiensa tehtävä on viedä sanoma korotetusta Herrasta koko maailmaan.

PSALMILAUSE:

Galilean miehet, mitä te siinä seisotte katselemassa taivaalle?
Tämä Jeesus, joka otettiin teidän luotanne taivaaseen,
tulee kerran takaisin, samalla tavoin kuin näitte hänen taivaaseen menevän.

Sunnuntai 16.5.

6. sunnuntai pääsiäisestä

Pääsiäisjakso, pääsiäisaika

Liturginen väri: valkoinen

Neljä alttarikynttilää

KESKEISTÄ: PYHÄN HENGEN ODOTUS

Sunnuntain latinalainen nimi exaudi (= kuule, Herra) on päivän antifonin alusta (Ps. 27:7). Seurakunta odottaa rukoillen Pyhän Hengen lahjaa.

Ennen taivaaseenastumistaan Kristus lupasi omilleen Pyhän Hengen ja kehotti heitä odottamaan tämän lupauksen täyttymistä. Kristuksen lupaama Pyhä Henki luo yhteyden taivaaseen astuneen Herran ja opetuslasten (seurakunnan) välille, karkottaa pelon ja tekee kristityt osallisiksi Kristuksesta ja hänen lahjoittamastaan pelastuksesta. Pyhä Henki vakuuttaa kristityille, että he ovat Jumalan lapsia ja saavat Jeesuksen tavoin kutsua Jumalaa nimellä Abba, Isä.

PSALMILAUSE:

Herra, kuule, kun huudan sinua!
Ole minulle armollinen, vastaa pyyntööni.

       Sunnuntai 23.5.

 Helluntaipäivä

Helluntaijakso, helluntaiaika
   Liturginen väri: punainen
     Kuusi alttarikynttilää

KESKEISTÄ: Pyhän Hengen vuodattaminen

Helluntain ajankohta määräytyy Apostolien teoissa (Ap. t. 2) kuvatusta Pyhän Hengen vuodattamisesta, joka tapahtui Kristuksen ylösnousemuksen jälkeisenä juutalaisten helluntaina. Juutalaiset viettävät helluntaijuhlaansa 50. päivänä pääsiäisestä. Juhlan suomenkielinen nimi on saatu ruotsin kielen ilmauksesta helig dag (pyhä päivä). Monissa kielissä juhlan nimi pohjautuu kreikan sanaan pentekoste (= viideskymmenes).

Juutalaisten helluntai oli sadonkorjuun ja 100-luvulta jKr. myös lain saamisen juhla. Kristillisessä helluntaissa tulivat keskeisiksi aiheiksi Pyhän Hengen saaminen ja Hengen toiminta sekä alkuseurakunnan ja koko Kristuksen kirkon synty. Helluntaina toimitettiin ensimmäiset kristilliset kasteet. Varhaisessa kirkossa helluntai oli pääsiäisen ohella toinen vuoden kastepäivistä.

Helluntaiaattoon huipentuu helatorstaista alkava Pyhän Hengen odottaminen. Sen iltaan sopii juhlaan valmistava iltajumalanpalvelus tai iltarukous (vesper).

Helluntain raamatuntekstit puhuvat Pyhästä Hengestä lupauksena ja lahjana. Hänet on lähetetty meille puolustajaksi, auttajaksi ja lohduttajaksi. Tässä Hengessä Kristus on kirkossaan jatkuvasti läsnä. Pyhä Henki liittää maailman kaikki kristityt Kristuksen kirkkoon, yhteen Herraan ja yhteen uskoon. Näin helluntain sanoma merkitsee vastakohtaa sille hajaannukselle, mikä on kuvattu kertomuksessa Babylonin tornista.

PSALMILAUSE: Herran henki täyttää maanpiirin. Halleluja!

   Helluntaikuva noin vuodelta 1200

            (Lähde: Wikipedia) 

Sunnuntai 30.5.2021

Pyhän Kolminaisuuden päivä

Helluntaijakso, helluntain jälkeinen aika

Liturginen väri: punainen

Kuusi alttarikynttilää

KESKEISTÄ: Salattu Jumala

Läntisessä kirkossa määrättiin vuonna 1334, että helluntain jälkeistä sunnuntaita vietetään Pyhän Kolminaisuuden juhlana. Pyhäpäivän sanomassa kiteytyy kirkon opetus Jumalan kolmiyhteisyydestä. Pyhän Kolminaisuuden päivä on uskontunnustuksen päivä.Raamatuntekstit puhuvat Jumalan salatusta olemuksesta, joka ylittää kaiken ihmisymmärryksen. Jumala on yksi, mutta hän on ilmoittanut meille itsensä Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä. Hän vaikuttaa Luojana, Lunastajana ja Pyhittäjänä. Usko ei käsittele Jumalan olemusta tiedollisesti eritellen vaan ihmetellen, ylistäen ja hänen armotekojaan julistaen.


PSALMILAUSE:

Ylistetty olkoon Pyhä Kolminaisuus,
yksi ja jakamaton Jumala.
Hän on meille hyvä ja armollinen.TOIVON TOIVOTUS

Elätä jatkuvasti haaveita. Muuta ajan myötä ainakin osa niistä tavoittteiksi. Elätä pysyvästi myönteinen toivo. Ällös toki vastapainoksi pelkää pahinta; jos tuo pelko kuitenkin kiusaa, ideoi hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa, ettei se tuo pelko tule survomaan yön ja seuraavan päivän elämääsi.

t. Kalevi

Heijaa huhtikuu, hurraa!

Torstai 1.4.2021 - Kalevi Suojanen

 NÄKYMÄ ITSENÄISYYDEN PUISTOSTA OULUNKYLÄSSÄ 1.4.2021

Tässä kuvassa lienee sama ilmiö kuin läheltä kuvatun käden tai jalankin osalta. Läheisyys suurebtaa kohdetta. En huomannut, ettö multapohja olisi silmin katsottuna näyttänyt noin sekavalta. Toivotaan, että toukokuun kuvassa näkyy jo vehreyttä ja vihreyttö.

HYVÄT SISARET JA VELJET

Kyllä kuitenkin - ainakin välillä - erittäin  kivuliaalta tuntuneen koronatalven alta olemme siirtymässä toivottavasti elähdyttävän kauniiseen kevääseen ja koronattomaan kesään! Jos näin käy, hurraa, hurraa, hurraa!!

Oma  unelmani on tehdä vielä yksi tietokirja. Olen sen hyvässä alussa ja tavoitteena on saada teos valmiiksi ennen ensi joulua. En jätä blogia pois, mutta alan kirjoittaa blogirivejä kirjan lomassa aina sopivina hetkinä. Eli aloitan blogin joka kuukauden alussa ja täydennän sitä kohtuullisesti kuukauden varrella. Lisäykset kirjoitan eri värillä, niin ei tule luettavaksi "perusblogia" uudelleen. Ystävällisin terveisin, Kalevi 

ELÄMÄÄ HUHTIKUUSSA

PAASTON LOPPUPÄIVÄT

Kertausta evl.fi-sivustolta jo maaliskuun tekstissäni esiin tulleista nykypaaston ohjelmaehdotuksista. Tässä on huhtikuun alkupäivien ehdotukset viimeisille paastopäiville, ole hyvä:

1.4. Kiirastorstai: "Pyydä anteeksi, jos olet tehnyt väärin." 

2.4. Pitkäperjantai: ”Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni.” 

3.4. Lauantai, niin sanottu Hiljainen lauantai: "Karsi pihapensaat. Mieti, mistä luopuisit elämässäsi."

TUULI HILJAA HENKÄILEE

(Sanat: Olli WUORINEN 1842 - 1917)

Kansalkoulussa näitä kevätlauluja on tullut hartaasti lauletuksi 1950-luvulla. Ei se silloin vasstenmiielistä ollut, mutta se oli paitsi oikeus myös velvollisuus. Nyt iäkkäämpänä vasta ymmärtää syveällisesti kauniiden laulujen hyvän ja syvän kauneuden. Seuraavassa on ote Tuuli hiljaa henkäilee -laulusta:

Tuuli hiljaa henkäilee, aalto vapaa välkkyilee,

pikkulintu suruton laulelee; "nyt kevät on!"

Vuokko kaino kuvustaan avaa silmäns' unestaan,

kaunokuvat hymyten nousee kaste niityllen.

HUOMIOITAVAA

Torstai 1.4. on KIIRASTORSTAI, eli  pääsiäinen on kohtsillään.

Torstai 1.4. on APRILLIPÄIVÄ, sillä näet nimittäin nyt sattuu olemaan huhtikuun ensimmäinen päivä.

Perjantai 2.4. on PITKÄPERJANTAI.

Lauantain 3.4. olevan lauantain nimi on arkikielessä LANKALAUANTAI. Nimi johtuu siitä, että ennen vanhaan tuona lauantaina pestiin ja värjättiin talven aikana kehrätyt langat. Seuraava päivä, sunnuntai, oli SUKKASUNNUNTAI. Silloin langat kodottiin sukiksi ja muiksi vaatteiksi.

Sunnuntai 4.4 on arkikielen sukkasunnuntain lisäksi jotakin todella suurta: ENSIMMÄINEN PÄÄSIÄISPÄIVÄ. Seuraavakin päivä on  pyhäpäivä, maanantai, 5.4, on TOINEN PÄÄSIÄISPÄIVÄ.

Torstaina 8,4. Romanien kansallispäivä, sisäministeriön suosittama yleinen liputuspäivä.

Perjantai 9.4.  Mikael Agricolan päivä, suomen kielen päivä,

liputuspäivä   

Ahvenanmaalla vietetään vuosittain Ahvenenmaan lipun päivää huhtikuun viimeisenä sunnuntaina. Tänä vuonna tuo liputuspäivä Ahvenanmaalla  on sunnuntaina 25.4. 

Tiistaina 27.4. toivottavasti näkyy TÄYSIKUU. 

Tiistai 27.4. Kansallinen veteraanipäivä, liputuspäivä

 

Perjantai 30.4 onkin jo Vappuaatto.

KOMEDIALLISTA tai DRAAMALLISTA


(Poika pyytää isäänsä lahjoittamaan autonsa sitä tarvitsevalle pyytäjä-pojalleen:)

- Isä hei! Lahjoitathan autosi minulle kuolemasi jälkeen. Mutta elä nyt vielä kahdeksan vuotta, niin sitten jalkani yltävät polkimille.

"Olipa kerran isoveli ja pikkuveli. Pikkuveli kertoo äidilleen: "Isoveli käy iltaisin flikkoja katsomas, mutta minä en käy - ainakaan vielä. Katsos kun minä en uskalla tulla kotiin, kun pelkään pimeää". Sitten, kun olen kasvanut isommaksi, en enää pelkää pimeää."

   

TOIVON TOIVOTUS

Unelmat ovat toivorikkaan elämän jatkuva akku ja voimavara. ÄLKÄÄMME UNOHTAKO EIKÄ MUUTOINKAAN LOPETTAKO UNELMOIDA!


t. Kalevi

JK

TULOSSA PIAN LISÄTEKSTIÄ ENTISEEN TAPAAN ESIMERKIKSI KIRKOLLISISTA ASIOISTA:

KIRKOLLISTA HUHTIKUUSSA

MIKÄ ON PÄÄSIÄISVIIKKO ja PÄÄSIÄISAIKA?

Hiljainen viikko tai suuri viikko tai pyhä viikko on pääsiäistä edeltävä viikko, joka alkaa palmusunnuntaista ja päättyy pääsiäiseen eli Kristuksen ylösnousemusjuhlaan. Hiljaisella viikolla muistellaan Kristuksen kärsimyskertomusta.

Luterilaisessa kirkossa ja hiljaisesta viikosta käytetään myös nimitystä kärsimysviikko tai piinaviikko. Ortodoksisessa kirkossa käytetään nimitystä suuri viikko, ja jokaiselle arkipäivällekin on annettu etuliite suuri: suuri maanantai, suuri tiistai ja niin edelleen. Viikosta voidaan käyttää myös nimeä pääsiäisviikko. joskin kirkkovuoden osana oleva pääsiäisviikko on vasta seuraava eli pääsiäissunnuntaista alkava viikko.

Ortodoksisessa kirkossa suuri viikko liittyy 40-päiväiseen suureen paastoon eli pääsiäispaastoon heti sen jatkoksi. Suuren viikon aika on ortodoksisessa kirkossa ankaran paaston aikaa.

Paastoa harjoitetaan monissa kristillisissä suuntauksissa. Alun perin kristillisessä kirkossa paastottiin keskiviikkoisin ja perjantaisin ja 300-luvulta lähtien 40 päivää ennen pääsiäistä, mikä on edelleen tapana varsinkin katolisessa ja ortodoksisessa kirkossa. Tästä paastosta ovat myös luterilaisen kirkon kirkkovuoden viisi paastonaikaista sunnuntaita edelleen muistona. Jotkut kristilliset suuntaukset eivät harjoita paastoa, koska pitävät sitä ulkoisena.

Suureksi viikoksi nimitetään ortodoksisessa kirkossa pääsiäistä edeltänvän auuren paaston ja sitä seuraavan Kristuksen ylösnousemuksen juhlan väliin jäävää viikkoa. Siitä käytetään myös nimitystä Suuri ja Pyhä Viikko. Luterilaisessa maailmassa viikolle on annettu nimet: hiljainen viikko ja piinaviikko.

Hiljainen viikko tai suuri viikko tai pyhä viikko on pääsiäistä edeltävä viikko, joka alkaa palmusunnuntaista ja päättyy pääsiäiseen eli Kristuksen ylösnousemusjuhlaan

Pääsiäisaika on kirkkovuodessa erityisen merkityksellinen ja pitkään jatkuva ajanjakso. Tavallaan se alkaa hyvissä ajoin ennen pääsiäistä ja kestää pitkälle pääsiäisen jälkeen. Tuon jakson päivät määritetään "ennen" ja "jälkeen" pääsiäistä. Painokasta ja tärkeää "uskonnollista yleissivistystä" evl.fi-sivustolta, ole hyvä:

PÄÄSIÄISAIKA

Pääsiäinen on kirkkovuoden keskus, josta lasketaan aikaa sekä taakse- että eteenpäin. Sitä onkin sanottu juhlien juhlaksi siksi, että sen aihe, Kristuksen ylösnousemus, on kristillisen uskon keskeisin asia. Alkuaan pitkäperjantai ja pääsiäinen muodostivat yhden juhlan, mutta 300-luvulla pitkäperjantai erkani erilliseksi juhlapäiväksi.

Juhlan suomalainen nimi viittaa paastosta pääsemiseen. Useissa kielissä nimi juontuu juutalaisten pesah-juhlasta, jota vietetään Egyptistä vapautumisen muistoksi. Kristikunnassa Egyptin orjuudesta pääseminen alettiin nähdä ennusmerkiksi siitä, että Kristus vapautti ihmiskunnan synnin, kuoleman ja turmiovaltojen orjuudesta.

Kiirastorstai 1.4.2021

Kiirastorstai oli ennen korona-aikaa hyvinkin suosittu iltakirkon ajankohta. Kiirastorstaina muistellaan opetuslasten viimiestä ateriaa yhdessä Jeesuksen kanssa. Tuona iltana Jeesus asetti muistokseen ehtoollisen. Ja tuona iltana Juudas Iskariot kavalsi Jeesuksen.

Liturginen väri: violetti tai sininen.

Kaksi alttarikynttilää

KESKEISTÄ

Pyhä ehtoollinen

Kiirastorstai muodostaa pääsiäisjakson käännekohdan. Tuhkakeskiviikkona alkanut katumusaika päättyy kiirastorstain ehtoollisjumalanpalvelukseen.

PSALMILAUSE:

Jumalan leipä on se, joka tulee taivaasta
ja antaa maailmalle elämän.

PERJANTAI 2.4.2021

Pitkäperjantai

Pääsiäisjakso, paastonaika

Liturginen väri: musta

Ei alttarikynttilöitä

KESKEISTÄ

Jumalan Karitsa

Pitkäperjantain sanoma julistaa: Kristus on kuollut meidän edestämme. Hänen sovitustyönsä on täytetty. Siksi tämä on suuri päivä kristikunnassa. Monissa kielissä se näkyy jo päivän nimessä. Useissa slaavilaiskielissä ja jopa sukukielissämme unkarissa ja virossa käytetään nimityksiä, jotka merkitsevät ’suuri perjantai’. Kristityn saamaa sovituksen lahjaa kuvastaa myös englannin nimitys Good Friday, ’hyvä perjantai’. Monissa romaanisissa kielissä päivää kutsutaan ’pyhäksi perjantaiksi’. Saksan kielen nimityksessä Karfreitag taas korostuu Kristuksen ristinkuoleman murheellisuus (kar -osa on vanhaa saksaa ja merkitsee ’surua’).

Suomessa käytettävä nimitys pitkäperjantai on käännöslaina ruotsista: långfredag. ’Pitkää’ ilmaisevaa sanaa käytetään perjantain yhteydessä nykyisin yleisesti vain Pohjoismaissa.

Pitkäperjantain raamatunteksteissä seurataan Golgatan tapahtumia ristiinnaulitsemisesta Jeesuksen kuolemaan. Yleisesti Jeesuksen kuolinhetkeksi mainitaan kello 15.

ANTIFONI (Psalmilause:)

Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?

Pitkäperjantain ilta

Jeesus haudataan

Psalmilause:

Karitsa, joka on teurastettu,
on arvollinen saamaan vallan,
rikkauden, viisauden ja voiman,
kunnian, kirkkauden ja ylistyksen.

Hiljainen lauantai 3.4.2021

Pääsiäisjakso, paastonaika

Liturginen väri musta, ei alttarikynttilöitä

KESKEISTÄ:Jeesus haudassaPäivän aihe on Kristus haudassa ja tuonelassa. Kuolemallaan ja ylösnousemisellaan Kristus voitti kuoleman ja kadotuksen vallan ja vapautti ne, jotka olivat panneet toivonsa häneen.

Pääsiäisyö

Pääsiäisjakso, pääsiäisaika

Jeesus haudassa

Liturginen väri: valkoinen

Kuusi alttarikynttilää

KESKEISTÄ:

Kristus on voittanut kuoleman

Pääsiäisyön messu on pääsiäisjuhlan keskeinen jumalanpalvelus pääsiäisaamun messun rinnalla. Pääsiäisyö ja -aamu muodostivatkin aluksi yhden jumalanpalveluskokonaisuuden. Pääsiäisyön jumalanpalveluksen tarkoitus oli alun perin Herran odottaminen. Ehtoollista vietettiin auringonnousun aikaan. Aurinko on ylösnousseen Herran vertauskuva, ja auringonnousu symboloi hänen kuolleista nousemistaan. Kynttilät, jotka sytytetään pääsiäisyön messussa, kuvaavat nousevaa aurinkoa ja kuoleman pimeyden väistymistä.

Psalmilause

Minä olin kuollut, mutta nyt minä elän,
elän aina ja ikuisesti.

Pääsiäispäivä, sunnuntai 4.4.2021

Pääsiäisjakso, pääsiäisaika

Liturginen väri valkoinen

Kuusi alttarikynttilää

KESKEISTÄ:

KRISTUS ON YLEISNOUSSUT!

Pääsiäispäivänä riemu kaikuu seurakunnassa: Kristus on ylösnoussut! Pääsiäisen sanoma on kristillisen uskon ydin ja perusta. Enkelin viesti saavuttaa tyhjän haudan edessä seisovat opetuslapset. Kristus on herätetty kuolleista, esikoisena niiden joukosta, jotka ovat kuolleet. Hän on voittanut kuoleman, synnin ja kadotuksen vallan. Ylösnousemus vahvistaa, että Jeesus on Jumalan Poika.

PSALMILAUSE:

Tämän päivän on Herra tehnyt,
iloitkaa ja riemuitkaa siitä!

2. pääsiäispäivä, maanantai 5.4.2021

Pääsiäisjakso, pääsiäisaika

Liturginen väri valkoinen

Neljä alttarikynttilää

KESKEISTÄ:

YLÖSNOUSSEEN KOHTAAMINEN

Toisena pääsiäispäivänä muistetaan ylösnousseen Jeesuksen ilmestymistä opetuslapsille ja muutamille naisille. Ilmestykset vakuuttivat heidät hänen kuolleista nousemisestaan ja jatkuvasta läsnäolostaan. Seurakunta elää Ylösnousseen seurassa.

PSALMILAUSE:

Herra on todella noussut kuolleista!

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Arkikielessä nimitetään yleisesti pääsiäisviikoksi sitä viikkoa, jona pääsiäispäivät ovat. Mutta silloin, kun seurataan kirkkovuoden kulkua, kirkkovuosikalenterin mukaan, kirkkovuosikalenterissa pääsiäisviikoksi on määritetty vasta pääsiäisen jälkeen alkava aika.

---------------------------------------------------------------

Sunnuntai 11.4.2021

1. sunnuntai pääsiäisestä

Pääsiäisjakso, pääsiäisaika

Liturginen väri valkoinen

Neljä alttarikynttilää

KESKEISTÄ:

YLEISNOUSEMUKSEN TODISTAJA

Päivän latinalainen nimi quasi modo geniti (= niin kuin vastasyntyneet)... Kun pääsiäisen jälkeisen viikon vietto ajan mittaan rajoittui pääsiäisen jälkeiseen sunnuntaihin, myös kasteeseen liittyvä velvoitus elää ”uutena ihmisenä” tuli jumalanpalveluksessa esille erityisesti silloin. Kasteen ja tämän sunnuntain yhteys ilmenee myös päivän toisessa latinalaisessa nimessä dominica in albis (= valkoisten vaatteiden sunnuntai,..

Päivän raamatuntekstit kertovat siitä, että ylösnoussut Jeesus ilmestyi epäileville opetuslapsilleen ja vakuutti heidät ylösnousemuksestaan. Ilo valtasi opetuslapset, kun he kohtasivat Jeesuksen elävänä.

PSALMILAUSE:

Niin kuin vastasyntyneet lapset
tavoitelkaa puhdasta sanan maitoa,
jotta sen ravitsemina kasvaisitte pelastukseen.

Sunnuntai 18.4.2021

2. sunnuntai pääsiäisestä

Pääsiäisjakso, pääsiäisaika

Liturginen väri valkoinen

Neljä alttarikynttilää

KESKEISTÄ:

HYVÄ PAIMEN

Tätä pyhäpäivää sanotaan HYVÄN PAIMENEN sunnuntaiksi. Päivän latinankielinen nimi on misericordia Domini . Se on suomeksi: Herran laupeus, uskollisuus.

PSALMILAUSE: Herran uskollisuus täyttää maan.
Herra on sanallaan luonut taivaat.

Edellä olevasta juonnutaan jo lapsuudesta tuttuun psalmiin. Psalmin 23 alusta:"Herra on minun paimeneni,ei minulta mitään puutu.
  Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen,
  siellä saan levätä.
Hän virvoittaa minun sieluni,
hän ohjaa minua oikeaa tietä nimensä kunnian tähden.
  Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa,
  en pelkäisi mitään pahaa,
  sillä sinä olet minun kanssani.
Sinä suojelet minua kädelläsi,
johdatat paimensauvallasi.
  Sinä katat minulle pöydän
  vihollisteni silmien eteen..........".

Sunnuntai 25.4.2021

3. sunnuntai pääsiäisestä

Pääsiäisjakso, pääsiäisaika

Liturginen väri valkoinen

Neljä alttarikynttilää

KESKEISTÄ:

JUMALAN KANSAN KOTI-IKÄVÄ 

Päivän antifonin alusta (Ps. 66:1) saatu nimitys jubilate (= riemuitkaa) muistuttaa pääsiäisajan luonteesta. Seurakunta juhlii iloiten Herran ylösnousemusta ja voittoa kuolemasta ja suuntaa katseensa uuteen elämään taivaassa, minne Jeesus on mennyt valmistamaan omilleen sijaa. Kristityt odottavat ”ikävöiden sitä kaupunkia, joka tulee” (Hepr. 13:14). Jeesuksen ylösnousemus on jo nyt tehnyt heidät uusiksi luomuksiksi. Kun Kristus palaa takaisin, heistä tulee hänen kirkastetun ruumiinsa kaltaisia.Ä

PSALMILAUSE:

Kohota Jumalalle riemuhuuto, maa,
riemuitkaa, maan asukkaat!
Laulakaa hänen nimensä kunniaa,
kiittäkää ja ylistäkää häntä.

----------------------------------------------------------------

Jos tavoittees on kokea kevään alku, olet maalis!

Maanantai 1.3.2021 - Kalevi Suojanen

                                                                                                                                                                                                                                                                Näkymä Itsenäisyydenpuistosta maaliskuun alussa 2021:¨

Itsenaisyyden_puisto_maalisk_alku_2021.jpg

ELÄMÄÄ MAALISKUUSSA

Sanat Maija Konttinen (1873-1949) Kansansävelmä:

RATI RITI RALLA

1. Rati riti ralla, tuli talvihalla.

Kuuraparta, tuiskutukka, lumiviitta, harmaasukka.

Rati riti ralla, semmoinen on halla.

2. Rati riti ralla, mistä tuli halla?

Tuolta Pohjan tunturilta, Lapin lasten laitumilta.

Rati riti ralla, sieltä tuli halla.

3. Rati riti ralla, mitä teki halla?

Puhui metsät puhtahiksi, jäät ja järvet kantaviksi.

Rati riti ralla, sitä teki halla.

4. Rati riti ralla, hyvin teki halla:

saapi lapset lasketella, luistella ja lauleskella.

Rati riti ralla, kiitoksia halla!

Maaliskuu, maaliskuu, miten nyt pannaan suu,

kun en voi aavistaa, mistä on nimesi tullut?

Onko johonkin vedetty sinuun maalia, ei kai?

Eikä vielä olla maalis, kun on vasta neljännes

kalenterivuodesta jälkeesi valmiiksi saatu,

ja koronakin koleasti ja koleerisesti jatkuu ja jatkuu.

Voi veikkoseni, kuuntelehan molemmilla korvillas,

kun selvitän, mistä olen maaliskuu-nimeni saanut.

Vastauksen saadaksemme luontoon menkäämme,

luontoa tarkkailkaamme, vaiti ympärillemme katselkaamme.

Katso maahan, katso koivupuuhun! Niis molemmis on vinkit hyvät.

Maa alkaa näkyä lumen alta; jos ei muuta, läikkä eli pälvi kerrallaan.

Paitsi että vanhan sanonnan mukaan "maaliskuu maata näyttää",

"maaliskuu myös koivut mahlalla täyttää. Ennen vihertymistä siis

 koivuissa alkaa virrata mahlaamaaliskuun suurenmoista nannaa.

Maaliskuun nimi olkoon hyvä kompromissi maakuulle ja mahlakuulle.

Esi-isämme lienevät pitäneet maaliskuun kantasanana maali-sanaa.

Maaliskuussa on menneinä vuosina yleensä ollut mitä parhain

hankikanto. Esi-isillämme oli yleisenä tapana hiihtää maaliskuussa

kevään hankiaisilla hiihtää pois asumusten lähettyviltä hiljaiseen

paikkaan ampumaan maaliin. Riistan saaminen edellytti hyvää

ampumataitoa. Keväthangilla metsästäjillä oli kätevää harjoittaa ja

tarkastaa maaliin ampumisen taitoansa.

Voimme vielä pohtia vanhan kansan sanontojen perusteella mahdollisia tulevia säitä. Ensiksikin vanha kansa sanoi yleisesti, että maaliskuun sää  on helmikuun säiden vastakohta. Oma muistikuvani helmikuusta on, että pakkasia oli melko paljon ja että luntakin tuli ainakin edelliseen vuoteen verrattuna merkillisen runsaasti. Näin ollen, jos vanhan kansan asemaan haluamme mennä, sanomme, että vuoden 2021 maaliskuu saattaa olla yllättävän leuto. Vastaavasti voisimme olettaa, että alkuvuoden lumityöt ovat helmikuun loppuun mennessä tulleet pääosiltaan tehdyiksi. Ken elää, hän näkee ja kokee.

Alkaneen maaliskuun pääsimme edellä olleen tekstin osalta maaliskuisen elämän alkuun yhdellä lapsuuteni lempilaulun, Rati riti ralla -laulun sanoilla. Pitkässä, armaassa kotimaassamme laulun sanat eivät ole maamme joka kolkassa aikaa kestäneet. Toisaalta: ehkä nykymaaliskuussa luonnon vaihe on ilmaston lämpenemisestä huolimatta hämmästyttävän samankaltainen kuin lapsuudessani. Mahdolliset poikkeamat sisältyvät automaattisesti sanontaan "Sitä otetaan, mitä annetaan." Luontokin on sitä, mitä jokainen meistä ihmisistä: Millään ei voi eikä tarvitse - onneksi! - olla kaikkien ihmisten mieleen.

Maaliskuuta kuvaavista vakiintuneista sanonnoista yleisin lienee tämä: "Maaliskuu maata näyttää." Sanonta ehättää jatkaa huhtikuulla: "Huhtikuu humahuttaa." Sanonta sisältää myös päinvastaisen todennäköisyyden: Siis jos ei lumihankien joukossa ole maaliskuussa maata näyttäviä läikkiä eli pälviä, ei huhtikuussakaan lumi sulaa nopeasti, vaan pikku hiljaa.

Vanha ennustajakansa tuntui olevan kaikkitietävä. Tuntuu aivan ihmeelliseltä, että on voinut kertoa yhdellä ritirimpsulla, muutamalla sanalla, koko kotimaatamme koskevia sääasioita. Kun eteläisessä Suomessa lumi on sulanut, pohjoisimmassa Lapissa saattaa olla vielä mitä parhaat hiihtokelit. Lapsuudessani ja nuoruudessani "vanhan kansan" sanontoja ilmoista ja säätiloista täydensivätkin eri puolilla maata paikalliset ilmojen ennustajat. Halukkaasti minäkin aikoinaan luin paikallislehdestä nykyisin Uuteenkaupunkiin kuuluvan Kalannin säätieteilijän "Kalannin Kaapon" paikallisia sääennustuksia.

Maaliskuussa alkaa näkyä muuttolintuja. Osa muuttolinnuista on jättänyt muuttamasta etelän lämpöön. Kymmenisen vuotta on kotini pihalla ja lähimaastossa lennellyt mustarastas. Pesänsä se on rakentanut räystäslautojen alla olevaan köynnökseen. Tapaan jutella sille kuin ihmiselle ikään, kun se jatkaa eloaan ja oloaan maassa parin metrin etäisyydellä minusta ohittaessani sen kävellen. Palasin tätä kohtaa kirjoittamaan 1.3.2021, koska näin juuri äsken kodin läheltä lentoon lähtevän leivon eli leivosen eli kiurun. Tuli mieleen koululapsena laulukirjasta usein luokkahuoneessa laulamamme kaunissointisen Miks leivo lennät Suomehen 
-laulun (sanat Aleksanteri Rahkonen, sävel Erkki Melartin):

"Miks´ leivo lennät Suomehen

Sä varhain kevähällä,

Et viihdy, lintu riemuinen,

Sä maalla lämpimällä?"

...

Olipa muuten talitiainenkin helmi-, maaliskuun taitteessa käväisemässä

lintulaudalla. Olin vähällä pelästyttää sen, mutta sain nielaistuksi hurraa-huutoni takaisin. Se on sikäli jännä lintu, että sen lauluäänestä on pitkään kiistelty. Toiset ovat perinteikkäitä ja kuulevat äänen titityy-muodossa. Toiset ovat sitä mieltä, että tintti laulaa tii-tyy. Kaikki lienevät yksimielisiä vanhasta totuudesta, että Savossa tintti visertää näin: titipätuota hyvinniin tyy. Kun viime aikoina olen keskittynyt Tampereeseen ja Turkuun, lauletaan tähän lopuksi tintin puolesta Tampereen ja Turun tinttien sävelmät. Tampere: "tii-näes-tiätenki-tyy" ja Turun sukulaistintti: tot-mar-kaike-ti-tu--tuu- åbolands tuut.

Talitiainen                                                 TALITIAINEN, 1829

Kuva: Kansallisgalleria Wilhelm von Wrighf s. 5.4.1810, Haminalahti k. 2.7.1887, Marieberg, Orust, Bohuslän, Ruotsi

8 × 15,3 cm, litografia (maalattu vesivärein), paperi, vesiväri

Omistaja: Suomen valtio

     EINO LEINO:

     Kevät kuitenkin tulevi

        (Ote runon alusta:)

Tunnetteko? Ilma tuulahtaa:

kevät kuitenkin tulevi!

Taivas korkeamman kaaren saa,

tähdet kiillon kirkkahamman.

On kuin puussa, on kuin Luojan maassa

kuuluis jo salainen kuiske,

vilkahtaisi viidakossa, haassa

huntujen sinisten huiske.

Kevät jälkeen talven raskahimman,

minkä on ihminen elänyt,

kevät jälkeen myrskyn murhaisimman,

mit’ on nähty maailmassa?

Oisko mahdollista? Oisko unta?

Ei petä elämän vaisto,

kutoo ihanteitaan ihmiskunta,

päättyvi pisinkin taisto.

HYVÄ TIETÄÄ MAALISKUUSSA 2021

Maanantaina 10.3. NAISTENPÄIVÄ

Perjantaina 19.3. MINNA CANTHIN PÄIVÄ ja TASA-ARVON PÄIVÄ sekä LIPUTUSPÄIVÄ 

Lauantai 20.3. KEVÄTPÄIVÄN TASAUS

Kevätpäivän tasaus eli kevättasaus on siitä erikoinen ajankohta, jona sekä yö että päivä ovat kaikkialla maapallolla yhtä pitkät, kumpikin jokseenkin 12 tuntia. Näillä vaihein maaliskuuta moni pimeyteen harmistunut kokee valon määrän todella lisääntyvän. (Wikipediatietoa mukaillen)

Tiistai 23.3.POHJOLAN PÄIVÄ: Päivä saa nimityksensä siitä, että Pohjoismaiden ministerineuvosto viettää 50-vuotisjuhliaan 23. maaliskuuta vuonna 2021.

Pohjoismaiden ministerineuvosto viettää 50-vuotisjuhliaan vuonna 2021. Pohjolan päivänä 23. maaliskuuta käytiin sen kunniaksi viisi teemakeskustelua, joissa tarkasteltiin Pohjoismaiden yhteisiä saavutuksia ja pohjoismaisten avaintoimijoiden tämänhetkistä työtä. Tämä vuosi on erityisvuosi senkin tähden, että Suomi toimii tänä vuonna Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaana.

Sunnuntai 28.3. KESÄAIKA alkaa. Kelloja pitää taas siirtää lähintä juhannusta kohti eli kelloa siirretään eteenpäin niin, että sunnuntaiaamuna herätessä ainakin teoriassa yksi tunti yöunesta on kaikonnut kesäajan ensimmäisen sunnuntain kunniaksi.

Sunnuntai 28.3., on PALMUSUNNUNTAI. Lapsuudessa muistan jokaisena Palmusunnuntaina hiihtäneeni hakemaan äidille kauniita "kukkaisoksia", "pajunkissoja"

Sunnuntaina 28.3. on Palmusunnuntain ja kesäajan alkamisen lisäksi täysikuu. 

Palmusunnuntai on perinteisesti myös VIRPOMISPÄIVÄ ELI VIRVONTAPÄIVÄ. Eri puolilla Suomea virpomispäivä voi olla jokin muukin pääsiäisaikaan liittyvä kuukausi. Wikipediatekstin mukaan kyse on lasten perinteestä. Lapset voivat käydä pääsiäisaikaan koskettamassa koristelemillaan pajunkissavitsoilla esimerkiksi naapureitaan ja lähisukulaisiaan. Niin he toivottavat onnea ja terveyttä läheisilleen. Virvottaessa heilutetaan pajunkissakimppua virvottavan edessä ja lausutaan virvontaloru. Virvottavalle annetaan vitsa ja virpoja voi saada palkkioksi rahaa ja/tai makeisia. Hyvin yleinen ja perinteikäs virvontaloru kuuluu näin: "Virvon varvon tuorteeks terveeks tulevaks vuodeks. Vitsa sulle, palkka mulle." Suomen ortodoksinen kirkko suosittelee loruksin seuraavaa. "Virvon varvon vitsasella, tällä pajunoksasella Herramme Jeesuksen Kristuksen Jerusalemiin ratsastamisen muistoksi. Jumala sinua siunatkoon.

Tiistaina 30.3. on ahvenanmaalaisten ikioma liputuspäivä. Päivä on Ahvenanmaan demilitarisoinnin ja neutralisoinnnin juhlapäivä.

 

KIRKOLLISTA MAALISKUUSSA

(Katso: evl.fi/Kirkkovuosikalenteri)

SUNNUNTAI 7.3.2021

3. Paastonajan sunnuntai

Pääsiäisjakso, paastonaika

Liturginen väri: violetti tai sininen

Kaksi alttarikynttilää

KESKEISTÄ: Jeesus, Pahan vallan voittaja

Kertomukset pahojen henkien ulosajamisesta liittyvät erityisesti kolmanteen paastonajan sunnuntaihin. Pääsiäistä edeltävä aika oli vanhalla ajalla kasteelle valmistautumisen aikaa. Kastetoimitukseen taas sisältyi useita pahan hengen ulosajamisia. Aihepiiriltään panee ihmisen miettimään, kenen puolella hän on.

Psalmilause (Antifoni:) 

Me katsomme odottaen Herraan, Jumalaamme, kunnes hän armahtaa meitä.

SUNNUNTAI 14.3.

4. Paastonajan sunnuntai

Pääsiäisjakso, paastonaika

Liturginen väri: violetti tai sininen

kaksi alttarikynttilää

KESKEISTÄ: Elämän leipä.

Tämä sunnuntai on eräänlainen levähdyspaikka, virvoittava keidas paastonajan erämaavaelluksella.

Tätä pyhää on sanottu puolipaastosunnuntaiksi, sillä se sijaitsee keskellä paastonaikaa. Toinen nimitys on leipäsunnuntai, koska päivän tekstit puhuvat viidentuhannen ruokkimisesta ja ihmisten tarvitsemasta hengellisestä ravinnosta. Jeesus itse on elämän leipä. Hän jakaa lahjojaan meille ja opettaa meitä jakamaan omastamme tarvitseville. Sisällöltään tämä sunnuntai sivuaa kiirastorstain aihepiiriä. Keskeisenä Raamatun sanana tähän sunnuntaihin nivoutuu sana Iloitkaa!

Psalmilause (Antifoni:)

Kaikki katsovat odottaen sinuun,

ja sinä annat heille ruoan ajallaan.

Sinä avaat kätesi

ja hyvyydessäsi ravitset kaiken mikä elää.

SUNNUNTAI 21.3.

Marian ilmestyspäivä

Erityispyhät

Liturginen väri: Valkoinen, maanantaista lauantaihin violetti tai sininen.

Kuusi alttarikynttilää

KESKEISTÄ: Herran palvelijatar

Tämän pyhäpäivän aiheena on enkeli Gabrielin ilmestyminen neitsyt Marialle ilmoittamaan Jeesuksen syntymisestä. Marian saamassa lupauksessa näkyy Jumalan armon koko rikkaus.

Monien Vanhan testamentin henkilöiden tavoin Maria asettuu kokonaan Jumalan käytettäväksi. Hän tekee sen tietoisesti ja ilmaisee oman suostumuksensa: ”Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit.”

Vanhastaan kirkko on viettänyt myös Marian käyntipäivää (2.7.). Silloin on muisteltu Marian vierailua Johannes Kastajan äidin Elisabetin luona (Luuk. 1:36–55). Tuo käyntipäivästä kertova Raamatun teksti on sittemmin otettu määrävuosina Marian ilmestyspäivän evankeliumitekstiksi. Näin on asian laita tänäkin vuonna 2021.

Psalmilause (Antifoni:)

Sydämeni riemuitsee Herrasta,

Herra nostaa minun pääni pystyyn.

SUNNUNTAI 28.3. Palmusunnuntai

Pääsiäisjakso, paastonaika

Liturginen väri: violetti tai sininen

Kaksi alttarikynttilää

KESKEISTÄ: Kunnian kuninkaan alennustie

Palmusunnuntain ja 1. adventtisunnuntain evankeliumitekstit kertovat samasta tapahtumasta. Kristuksen julkinen toiminta tähtäsi alusta lähtien hänen elämänsä viimeisiin päiviin.

Palmusunnuntain nimi dominica palmarum viittaa Jeesuksen ratsastukseen Jerusalemiin, jolloin ihmiset heittivät palmunoksia hänen kulkutielleen. Tämän muistelemiseen on liittynyt tapa tuoda kirkkoihin palmunoksia ja niistä tehtyjä koristeita. Niitä on myös kannettu palmusunnuntain kulkueissa. Pohjoisemmissa maissa on palmunoksien sijasta käytetty pajunoksia.

Palmusunnuntaina alkaa kunnian kuninkaan alennustie. Betaniassa voideltu Jeesus ratsasti Jerusalemiin kohti kärsimystä ja kuolemaa, mutta juuri niistä tuli toivon ja voiton merkki, jonka vertauskuvia ovat palmunoksat. Palmusunnuntaina Kristuksen kirkko lähtee seuraamaan hänen elämänsä viimeisiä vaiheita.

Psalmilause (Antifoni:)

Herra, älä ole niin kaukana!

Anna inulle voimaa, riennä avuksi! 

Kirkollisesssa ajattelussa VIRVONTA on tehty Jeesuksen palmunlehvätervehdyksen muistoksi. Se on toiminut siunauksena, terveyden tuojana ja pahan karkottajana. Pajunvitsojen voima pohjautuu kansan kristillisen käsityksen mukaan maailman voimakkaimman persoonan, Jeesuksen koskettamiseen.

PAASTON OHJELMAEHDOTUS PAASTONAJAN LOPPUUN ELI PÄÄSIÄISEEN ASTI

Johdanto  

Arkikielessä Matti ja Maija Meikäläinen ovat saattaneet tottua käsitykseen, että paasto tarkoittaa syömisen vähentämistä tai lopettamista määräajaksi. Kirkollisena käsitteenäkin se on taannoin voinut tarkoittaa ihan samaa. Evankelisluterilaisen kirkon piirissä paaston käsitys on vähitellen muuttanut muotoaan. Jostakin välivaiheesta muistan esimerkiksi sellaisenkin paaston muotoesimerkin, että vähennettiin tai lopetettiin määräajaksi television katsomisesta.

Varsinainen paasto

evl.fi -USKOTOIVORAKKAUS-sivustolta löysin yhden ohjelmaehdotuksen vuoden 2021 paastonajan ohjelmaksi. Jos Jorma Uotiselta tai monelta muultakin kysyttäisiin näiden ohjelmaehdotusten laadusta, taitaisi useiden mielipide olla vähintään EI-HUONO -tasoa. - Seuraavassa ehdotusluettelossa seurataan aikaa huhtikuun alkupäiviin, pääsiäispyhiin asti eli paastonajan loppuun asti.

Toki seuraavassa olevaan ohjelmaehdotukseen voi meistä itse kukin tehdä yksilöllisiä toteutusmuutoksia. Korkeatasoinen tuotos käsittääkseni syntyy esimerkiksi silloin, kun noudatamme "Rakasta lähimmäistä niin kuin itseäsi" -elämänasennetta. Tässä ehdotus paaston toteuttamisen muodoksi, ole hyvä: 

Ma 1.3. Sano, että rakastat. 

Ti 2.3. Lähde rukouskävelylle.

Ke 3.3. Valitse kaupassa eettisesti parempi vaihtoehto.

To 4.3. Ilahduta naapuriasi.

Pe 5.3. Mieti, onko elämässäsi jotain, jota pitäisi vähentää?

La 6.3. Kuuntele talitintin laulua, katsele keväthankia.

Su 7.3. “Se, joka Herraa pelkää, oppii valitsemaan oikean tien.” (Ps. 25:12)

Ma 8.3. Tue tyttöjen koulutusta kehittyvissä maissa. #Naistenpäivä 

Ti 9.3. Rukoile jonkun sairaan puolesta.

Ke 10.3. Tee jotain maailman nälkäisten hyväksi

To 11.3. Laula jokin sinulle rakas hengellinen laulu.

Pe 12.3. Järjestele maustehylly keittiössäsi. 

La 13.3. Nauti luonnosta ja sen ihmeistä ihan livenä.

Su 14.3. Leipäsunnuntai. Muista, että sunnuntait eivät ole paastopäiviä. 

Ma 15.3. Käy kävelyllä jonkun seuraa kaipaavan kanssa. 

Ti 16.3. Rukoile ja pyydä jotain, jonka toteutuminen tuntuu mahdottomalta.

Ke 17.3. Pyhän Patrickin rukous: Kristus kanssani. 

To 18.3. Kuka kaipaa sinulta apua tänään? 

Pe 19.3. Tee jotain tasa-arvon edistämiseksi.

20.3. Kylvä rairuoho. Uusi elämä saa mahdollisuuden. 

Su 21.3. Marianpäivä. Ole rohkea, luota Jumalaan. 

Ma 22.3. Anna positiivista palautetta.

Ti 23.3. Rukoile niiden ihmisten puolesta, joiden puolesta et haluaisi rukoilla. 

Ke 24.3. Maista jokin uusi maku. 

To 25.3. Pukeudu mustaan ja vastusta niin väkivaltaa Kirkkojen maailmanneuvoston kampanjassa. 

Pe 26.3. Siivoa kaappisi ja vie ylimääräiset tavarat kierrätykseen. 

La 27.3. Earth Hour. Istuta kesän kasveja ruukkuihin, nauti mullan kosketuksesta.

Su 28.3. Palmusunnuntai Lähetä virtuaalinen virpominen. 

29.3. Hiljaisen viikon maanantai Kuka odottaa soittoasi?

30.3. Hiljaisen viikon tiistai Rukoile ja pyydä rauhaa. 

31.3. Hiljaisen viikon keskiviikko Pidä kasvisruokapäivä

1.4. Kiirastorstai Pyydä anteeksi, jos olet tehnyt väärin. 

2.4. Pitkäperjantai ”Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni.” 

3.4. Hiljainen lauantai Karsi pihapensaat. Mieti, mistä luopuisit elämässäsi.

 

MORO, TÄSSÄ JA NY TULEE TAMPERELAINEN JÄLKIKIRJOITUS, NÄÄS!

Viime kirjoituksessa kerroin SINIKKA NOPOLAN  "Ei tehrä tästä ny numeroo" (WS Bookwell Oy, neljäs painos, Juva 2003, äänikirja 2004). Tässä tulee vielä pari otosta kirjasta. Valitsin otokset niin, että tulee esiin sekin, mistä ydinkohdasta juontuu koko kirjan nimi:

"Mää menin ruumisautoliikkeen auton kyytiin, kun mää halusin nähdä Rampen vielä kerran. Mää istuin auton etupenkillä kahden mustapukuisen virkailijan kanssa, kun me mentiin hakeen Rampee siältä sairaalan vainaitten osastolta. -- -- --

Mua rupes harmittaan, kun ne ruumisarkkuliikkeen miähet ei saanu Rampesta minkäänlaista käsitystä,...Mää rupesin miättiin, että kuinka mä nostaisin Rampen roviilia. ... Mää kyttäsin autossa oikeaa tilaisuutta. Sitten mää näytin niille Laukontorin tianoilla yhtä rakennusta ja sanoin: "Ei tehrä tästä ny numeroo, mutta tossa virmassa hän oli myyntipäällikkönä."


NII AIN OIKKE! - JA SIT SKRIIVATA

TURKULAINE JÄLKIKIRJOTUS

Helmikuun blogissani kirjoitin maankuulusta turkulaisesta monitoimimiehestä MARKKU HEIKKILÄSTÄ ja hänen julkaisemistaan UUTISSI TURUST. Markku sanoo, että uutiset eivät ole virallissi, mut et ne ova torellissi. Kirjasen kannessa tekijä Markku kertoo alaotsikossa, että kyse on OSA 22 ELI KORONASÄLLIN SPESIAALI. (Painopaikka: Painosalama Oy, Turku 2020)

Seuraavassa on vielä pari pientä otetta Koronasällin spesiaalista: "Turun kaupunginvaltuusto ei kevään tilantees saanu kokoontuu. Ei voitu esimerkiks kokoontuu päättämä et ei päätetä ratikast mittä eikä tehrä muitaka päättämättäjättämispäätöksi. Oli pakko olla päättämättä etänä."

"Porvarillisen plokin paino Turun kaupunkivvaltuustos on piänentyny kuluneen vuoren aikana merkittäväst. Jethro Rostedtti on laihtunu 40 kiloo.

"Seuraavan tarinan lähde on periaatteessa varma, mutta käytännössä epävarma. Löysin hauraista ja ohuista muistilokeroistani yhden tarinan. Kun sitä vedin aivoihini, se tuntui sataprosenttisesti Markku Heikkilän tarinaidealta. Prosenttiluku tuntui niin vahvalta, että laitan tämän Markun meriitin lisäykseksi. Periaate menee näin, mutta yksityiskohdat jäävät minun takiani suurin piirteiselle, ungefär, tasolle:

Turun valtuustossa oli aikoinaan sellainen tilanne, että kokoomus ja demarit olisivat yksimielisinä voineet päättää kaikista asioista. Ainahan ei tietenkään yksimielisyyttä löytynyt. Silloin ilmeni noiden puolueiden välillä kilpailua ja kärhämää.

Eräässä kokoomusperheessä oli nuorimies, vanhanpojan planttu, josta äiti ja isä olivat huolissaan. Hiljaisesti he odottivat, että heidän Karinsa löytäisi oman elämänkumppaninsa. - Sitten, kun neljäkymmentä ikävuotta alkoi lähestyä, Kari rohkeni ottaa eräänä päivänä ruokapöydässä tärkeän ilmoitusasian puheenvuorolistansa kärkeen. Hän kertoi löytäneensä itselleen elämänkumppanin.

- Kuka on mielitiettysi, kysyi äiti.

- Niin, kerro, kenet olet itsellesi valinnut, jatkoi isä. Tunnemmeko me hänet?

- Toki tietenkin!

- No, kerro pian, kuka hän on!

- --------- Hän on naapurin Urho.

Isä kauhisteli: "Eihän se ole sopivaa -

hänhän on demariperheestä!"

LAPSUUSAJAN MUISTELUA 

TERVEHTIMISESTÄ

Tervehtiminen oli minulle lapsena todella tärkeä asia.

Lapsi tervehti aikuista. Jos vastaantuleva oli vaikkapa oma opettaja, lakki piti ottaa pois päästä. Mukavimmat aikuiset taisivat silloin tällöin ehättää tervehtimään lasta. Parhaiten on jäänyt mieleeni nyttemmin edesmennyt Toivo Mattila, josta myöhemmällä iällään tuli siihen mennessä pitäjän, Taivassalon, ainoa kunnallisneuvos. Hän tervehti vastaantullessaan jo kaukaa ystävällisesti: "Terve!" - Voi, että se lämmitti nuoren pojan mieltä - lämmön hiukkasia taitaa silloisista kohtaamisista olla vieläkin sielussani. Sattumoisin pääsin Topin kanssa kerran yhteissaunaan. Se oli minulle miehisyyden merkki, kun sain saunoa hänen kanssaan kahdestaan. Päätimme jo etukäteen, että pesemme toistemme selät - se vasta oli kohokohta!

KILPAILEMISESTA

Kesät, talvet olin hyvin liikunnallinen. Minusta piti tulla 800 metrin ja 1500 metrin juoksija. Ei tullut. Urheilukentällä harjoiteltiin erityisen usein poikaporukoissa monen monta lajia.

Kilpailuissa en yleensä päässyt palkinnoille. Jos kolme ensimmäistä pääsi palkinnoille, olin yleisimmin neljäs. Jos viisi ensimmäistä sai palkinnon taisin usein silloin olla kuudes. Koko yleisurheilu-urani parhain saavutus oli alle 15-vuotiaiden sarjassa (nykyisin Uuteenkaupunkiin kuuluvan) Lokalahden urheilukentällä piirikunnallisissa kilpailussa saavuttamani voitto korkeushypyssä. Vieläkin muistan sen hetken, kun kuin ihmeen kaupalla ylitin uutta henkilökohtaista ennätystä merkitsevän 170 sentin korkeudessa olleen riman.

On muuten merkillistä, että - ehkä isolle - osalle meistä ihmisistä jäävät onnistumisiakin pidemmäksi ajaksi mieleen epäonnistumiset. Kaikkein parhaiten jäävät mieleen kohdatut väärinkäytökset. Niistä kaksi muistikuvaa. Molemmissa tapauksissa sanallisena "töksäyttelijänä" toimi sama aikuinen. Hän oli äitini sukulainen. Siksikin ihmettelin hänen käytöstään. Jollakin tavalla se ilmeni kyllä kylällä tavatessammekin.

Ensimmäinen pettymys: Voitin - ihme! - urheiluseura Taivassalon Tahdin järjestämän luistelukilpailun. Palkintoja jaettiin samanaikaisesti sekä kesä- että talvilajeissa. Hetki luistelukilpailun palkintojen jalkeen tuo kiusaajani kysyi äänekkäästi:

- Minkäs lajin palkintoja äsken jaettiin?

- Luistelun, vastaus palkintojen jakaja.

- No, mää ajattelinkin, et jokin merkillinen laji on kyseessä palkinnon saajien nimistä päätellen, oli aikuisen mieskiusaajani kommentti.

NUKAHTAMISEN ja NUKKUMISEN HAASTEET

Vajaat kymmenen vuotta sitten kerroin pikkupojasta, joka kävi viulunsoiton yksityistunneilla. Tämä on niin hyvä opetus, että kertaus on mannaa:

Eräänä lauantaipäivänä soiton harjoittelun ei käynyt entiseen tapaan, vaan tunnin eteneminen takkusi pahasti. Opettaja mainitsi asiasta hellästi moittien ja ihmetellen. Pojan vastaus:

- Kuule, minä olen kovasti paljon ja syvästi väsynyt. Jos ihminen on väsynyt, hänen pitää nukkua eikä soittaa viulua!

Näin todella on, jos olosuhteet sallivat nukkumisen.

Univiisaat sanovat yleensä, että ihmisen ei pidä mennä nukkumaan ennen kuin tuntee itsensä väsyneeksi. Jos nukahtaminen ottaa aikaa, se voi olle merkki siitä, että on mennyt liian aikaisin nukkumaan.

Terävät univiisaat sanovat niinkin, että jos ihminen ei saa unta sitä yrittäessään, ei kannata yli puolta tuntia odottaa. Sääntö pätee sekä nukkumaan menoa että kesken uniensa täysin valveille herännyttä ja uudellaan unta yrittävää ihmistä. 

Suurin piirtein sanoen nukahtamisen ja nukkumisen suhteen on neljä ihmisryhmää:

He, jotka

1. nukahtavat helposti ja nukkuvat tarvitsemansa minimimäärän ongelmitta;

2. nukahtavat helposti ja heräävät ennen kuin minimimäärä unta on täynnä;

3. nukahtamisessa on vaikeuksia, mutta kun vaipuvat uneen, nukkuvat hyvin;

4. nukahtamisessa on vaikeuksia, ja kun uni vihdoin tulee, se jää liian lyhyeksi.

Ainakin kohtien 2 ja 4. nukkujat voivat olla elämässään stressaantuneita. Jos stressin syyt saa poistetuksi, unestakin voi tulla virkistävä. Ellei saa poistetuksi stressin syitä, olisi hyvä kääntyä unihäiriöihin erikoistuneen lääkärin ja/tai hoitajan puoleen. Kohdan 3 nukkuja voi saada apua apteekin hyllyvalikoimasta löytyvistä unihormoneista eli melatoniinista. Mitä vanhemmasta ihmisestä on kysymys, sitä tärkeämpää on saada unihormonia, koska sen tuottaja, käpyrauhasen hormonituotanto vähenee ihmisen iän myötä.

VIISAITA SANOJA AJATELTAVIKSI

HERAKLEITOS

Yksi ja sama

Aforismeja

Suomentanut

Pentti Saarikoski 

Delfiinikirjat, Kustannusosakeyhtiö Otava 1971:

Valveilla olevilla yksi yhteinen maailma, mutta nukkuessaan jokainen kääntyy omaan maailmaansa.

Yksi ja sama on elävä ja kuollut, ja valvova ja nukkuva, ja nuori ja vanha: sillä tuo on muututtuaan tämä, ja tämä muututtuaan tuo.

Mies on lapsi Jumalan rinnalla kuten poika miehen.

Alku ja loppu yksi ja sama ympyrän kehällä.

TOIVON TOIVOTUS

Viime kuukausina on ainakin monilla meistä senioreista ollut sisimmässämme toivo vuorokausittaisen valoisan ajan lisääntymisestä ja sen myötä pimeän ajan vähentymisestä. Toivo valoisammista ajoista on toteutumassa joka ikinen päivä lähi- ja vähän kauemmassakin ajanjaksossa.

Jos me ihmiset olemme toivoneet pimeänä aikana hartaasti ja voimakkaasti valon lisääntymistä, on vielä paljon useammilla ihmisillä erityisen paljon voimakkaampi toivo. Se on toivo korona-ajan loppumisesta. Kääntyköön korona-aika loppusuoralle, kalkkiviivoille ja lopulliseen loppuun asti. Niin laaja-alainen elämämme valaistuminen toivon mukaan toteutukoon. Mitä joutuisammin ja mitä mitä lopullisemmin korona häipyy, sen parempi. Korona kuolkoon, toivo moninaisesta hyvästä eläköön! Toivon runsasta toivoa myös sen myötä, että pystyt noudattamaan seuraavaa neuvoa:

Jos ihminen, jonka kanssa "kemiat ei pelloo" loukkaa sinua syvästi ainoana tarkoituksenaan loukkaus ja siten muka oman itsensä paremmuutta korostaen , älä katkeroidu maailmalle ja elämälle.

t- Kalevi

Helmikuu helmistä parhain 2021

Maanantai 1.2.2021 - Kalevi Suojanen

ITSENAISYYDEN_PUISTO_maaliskuun_alku_2021.jpg

Näkymä Itsenäisyyden puistoon Oulunkylässä helmikuun alussa 2021

ELÄMÄÄ

Helmikuun nimitys juontuu esi-isiemme mukaan tuohon vuodenaikaan ainakin "vanhaan, hyvään aikaan" luonnossa näkyneistä jäähelmistä. Kustaa Vilkuna kertoo Vuotuinen ajantieto -kirjassaan (23. painos, Otavan Kirjapaino, Keuruu, 1950) että helmikuu-nimitys on saanut alkunsa aikoinaan keskitalven helmikuussa luonnossa esiintyvistä jäähelmistä. Niitä on edeltänyt suojasää, jota on seurannut äkkipakkanen. Tuon äkkipakkasen seurauksena puiden oksille syntyy kirkkaasti kimaltelevia jäähelmiä. 

Siis: keskitalvella, sydäntalvella, odottakaamme suojasään jälkeistä helmikuista pakkasta. Se tuokoon mieliimme koronasurun keskelle muutosta. Silloin kimaltelevat puiden oksilla tuhannet helmet kauneuttaan. Ilo voittakoon surun, kauneus kaunistakoon kaiken muun.

Helmikuuhun mahtuu ihmeellisen paljon hyvää, erityispäiviä ja tapahtumia: on tavallisista päivistä poikkeavia ilontäyteisiä arkipäiviä: J.L Runebergin päivä torttuineen ja lippuineen,  laskiaistiistai, sekä mieleenpainuvia pyhäpäiviä, esimerkiksi kynttilänpäivä, laskiaissunnuntai, ystävänpäivä, Kalevalan päivä + suomalaisen kultturin päivä. Monella meistä lienee yleisesti useiden läheistemme nimipäiviä: esimerkiksi Riitta (1.2.), Teija (6.2.), Raija (9.2.), Väinö (17.2), Eija (19.2.), Heli, Helinä (20.2.), Keijo (21.2.), Matti (24.2.), Tuija(25.2.), Onni (28.2.).

Nimipäivistä tuli mieleen, että ainakin omat riikinruotsalaiset tuttavani je heidän ystävänsä viettävät toisen nimen johdosta yhtä isot kekkerit kuin ensimmäisenkin nimen johdosta. Nythän voisimme elämän ilostamiseksi ottaa naapurimaasta mallia. Helmikuussa saanee viettää kymmenen henkilön kekkreitä koronasta huolimatta. Ei muuta kuin turvaväleistä ja naamamaskeista huomioon! Presidentillä tosin lienee niin kiire, että hän ei välttämättä ehdi pitää kutsuja Saulin ja Väinämön päivinä, mene ja tiedä. No, en mene!

Helmikuu, vuoden lyhyin kalenterikuukausi, juokseepi ketterästi! - Ja yks kaks: Maailmamme ja elämämme on tullut runsahasti paremmaks, ja valtavan paljon  kivammaks, koska koronan loppu on tullut kokonaisen kuukauden lähemmäs. Siitä se uusi ura urkenee - ja hymy näkyy ulospäin iloisesti muuallakin kuin silmis!

Helmikuu on lyhyydestään huolimatta varsin runsassisältöinen kuukausi:

Perjantaina 5. päivä on J. L. Runebergin päivä. Se on helmikuun kahdesta liputuspäivästä ensimmäinen.

Lauantai 6. päivä on Saamelaisten kansallispäivä.

Sunnuntaina 7. päivä on Kynttilänpäivä. Se on kristillisen kirkon juhlapäivä, jonka raamatullisena aiheena on Jeesus-lapsen tuominen temppeliin ja jumalallinen kirkkaus, joka hänessä tuli maailmaan.

Nimitys kynttilänpäivä juontaa siitä keskiaikaisesta tavasta, että tuona sunnuntaina vihittiin vuoden aikana kirkossa käytettävät kynttilät. 

Teologit sanovat, että kynttilänpäivä on Kristuksen valon ja kirkkauden päivä.

Esi-isämme kehittelivät aikoinaan kynttilänpäivään liittyviä sanontoja. Ehkä kuuluiain niistä on "Kevättä kyntteliltä" tai "Kevättä kynttelistä". Kotimaisten kielten keskuksen sivustolta löysin esimerkiksi seuraavan tekstin, jonka laatijana on ollut Riikka Tervonen.  Seuraavan tiedon perustana on Suomen murteiden sanakirja:

"Suomalaisessa kansanperinteessä kynttilänpäivä (jota on voitu kutsua myös pelkällä kynttilä-nimellä) on ollut viimeinen sydäntalven merkkipäivä. Silloin on tarkasteltu esimerkiksi valon lisääntymistä ja kevään tuloa. Kevättä kyntteliltä, syystä Pertteliltä (24.8.), kuuluu sananparsi Jalasjärveltä. Kalajoella sanotaan: Kynttilänä jo hulluki huomaa, etton päivät pitenny.

Kalliveressä Inkerissä ennustetaan: Koi (= kun ei) pauku Paavalinna, siis_eij_ole kylmä kynttälinnä, ei sinä vuonnaka. Kittilässä taas: Jos se pakkavuu vettä satamhaj jälkhin kynttilän, se om pitkää kevättä.

Kynttilänpäivän seutuun ajoittuu tiettyjä töitä ja ruokaperinteitä. Kynttelin ja Mativ välillähän se on se matteempyynti Ristijärvellä. Kälviällä kynttilänpäivävilla on ollut vuoden ensimmäinen lampaista kerittävä villa. Saloisissa siansorkista on keitetty kynttelinpäivävelli, jota Pielavedellä puolestaan on kutsuttu kynttiläkeitoksi."

Lauantaina 13.2. on Maailman radiopäivä. - Seniorina muistelen heti Markussedän aikaa. - Oi niitä aikoja, kun sai tuon hienon teknisen keksinnön vieressä kuunnella mukavia. Markussetä suositteli joka lähetyksessään syötäväksi kaurapuuroa. Niinhän aika kiertää. Kaurapuuroahan on nykyisin monen perusteen mukaan mitä parhainta syötävää. Kaiken lisäksi se sisältää unihormoniakin, joten illalla sitä ainakin pitää muistaa syödä.

Radio on minulle yhä uskollinen seuralainen, yhtä uskollinen kuin lapsuudessa.

Perjantaina 12.2. alkaa kiinalainen uusivuosi. Meidän kalenterimme mukaan sen kalenteripäivä vaihtuu vuosittain. Nyt siirrytään rotan vuodesta härän vuoteen.

 

Jos sunnuntaina 7.2. tai sen jälkeisestä alkuviikosta liikenee aikaa, me suomalaiset voisimme kehitellä korona-ajan mahdollista melankoliasta kärsivien läheistemme elämään ilon ja valon pilkahduksia. Voisimme nimittäin kirjoittaa ja lähettää läheisillemme ystävänpäiväkortteja. Ystävänpäivä on sunnuntaina 14.2. 

Olisipa hienoakin hienompi asia, jos lähetettyjen ystävänpäiväkorttien lukumäärä olisi ennennäkemättömän runsas. Se tekisi hyvää muistettaville ystäville ja myös korttien lähettäjille. Koronan lisääntymistilastotkin toivottavasti kaunistuisivat. Kortista ei saane herkästi tartuntaa, vaikka sitä ei paljain käsin kirjoittaisikaan.

Voihan ystävänpäiväkortin luoda itsekin ja voihan sen lähettää sähköpostitsekin. Sähköposti ehtii perille oikea-aikaisesti sunnuntaina14.2. Perinteinen posti pitää tietenkin lähettää niin, että posti kantaa ystävänpäivätervehdyksen perille viimeistän perjantaina 12.2.

Ystävänpäivä sattuu tänä vuonna 2021 siis sunnuntaiksi 14.2., joka on myös laskiaissunnuntai. Sen jälkeinen tiistai 16.2. on Laskiaistiistai. 

                                       Kuva: suomenlatu.fi

Laskiaistiistain kohdalla kalenterissa lukee myös Kai. Se ei merkitse, että kai ehkä on laskiaistiistai, vaan laskiaistiistaina nimipäiväänsä viettää Kai.

Seuraavassa on kaikille hiihtäjille terveisiä EINO LEINOlta. Luethan sen ennen hiihtämään lähtemistä. Jos hiihtäminen ei onnistu, tässä on korona-ajan neuvo: Runoa lukiessasi voit nautiskellen kuvitella hiihtäväsi. Menestystä!

Koronan väsyttämille tuokoon lohtua runon otsikko ja syvämietiskelyä sen sisältö:

HYVÄ ON HIIHTÄJÄN HIIHDELLÄ

Hyvä on hiihtäjän hiihdellä,

kun hanki on hohtava alla,

                                            kun taivas kirkasna kaareutuu -

mut hauskempi hiihtää, kun ruskavi puu,

tuul' ulvovi, polku on ummessa

ja tuisku on taivahalla.

Hyvä on hiihtäjän hiihdellä,

kun ystävä häll' on myötä,

kun latu on aukaistu edessään -

mut parempi hiihdellä yksinään,

tiens' itse aukaista itselleen

ja yksin uhmata yötä.

Hyvä on hiihtäjän hiihdellä,

kun tietty on matkan määrä,

kun liesi viittovi lämpöinen, -

mut sorjempi, uljaampi hiihtää sen,

joka outoja onnen vaiheita käy

eikä tiedä, miss' oikea, väärä.

Ja hyvä on hiihtäjän hiihdellä,

kun riemu on rinnassansa,

kun toivo säihkyvi soihtuna yöss' -

mut käypä se laatuun hiihtää myös

hiki otsalla, suurissa suruissa

ja kuolema kupeellansa.

KIRKOLLINEN UUTINEN: On aika valmistautua paaston aikaan. Niin halutessasi lue siitä alla olevasta ja lisää osoitteesta www. evl.fi, josta muun ohessa seuraavakin tekstiote löytyy:

Laskiaissunnuntaita seuraavana keskiviikkona 17.2. on tuhkakeskiviikkoa, josta alkava paastonaika kestää pääsiäissunnuntaihin. Se on 4. huhtikuuta 2021, Viime vuosina on yleistynyt tapa, jossa seurakuntalainen voi ottaa vastaan otsaansa tuhkamerkin katumuksen ilmauksena.  Tuhka muistuttaa katoavaisuudestamme, mutta entisaikaan tuhkasta tehtiin saippuaa, joten tuhka symboloi myös puhdistautumista.

Tuhkakeskiviikkoa seuraava paastonaika kestää 40 arkipäivää. Paastonajalla on useita sisältöjä. Luterilaiseenkin perinteeseen kuuluu paasto, mutta se ei välttämättä tarkoita tietystä ruoasta pidättäytymistä. Paastonaika antaa mahdollisuuden tehdä tilaa elämässään myös hiljentymiselle ja oman Jumalasuhteen pohdinnalle, ja sen miettimiselle onko elämässä asioita, joita voisi tehdä toisin. Paasto kutsuu etsimään uutta, kasvamaan vastuullisempaan elämäntapaan ja luopumaan omastaan hädänalaisten hyväksi.

Pian tulee hiihtolomienkin aika. Seuraavassa on suunnitelma niistä. Näin korona-aikana suunnitelma voinee paikallisesti kohdata muutoksiakin kenties. Lautan maaliskuun kirjoitukseeni vielä kertauksena maaliskuun lomat.

 • Viikko 8 (22.2.–26.2.2021): Etelä-Suomi: Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan koulut sekä Ahvenanmaa

 • Viikko 9 (1.3.–5.3.2021): Väli-Suomi kuten Hämeen, Pirkanmaan, Pohjanmaan, Keski-Suomen, Kymenlaakson, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan koulut

 • Viikko 10 (8.3.–12.3.2021): Itä- ja Pohjois-Suomi esimerkiksi Lappi, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Kuopio, Joensuu ja Kajaani

Sunnuntaina 21.2. vietetään kansainvälistä Äidinkielen päivää.

Lauantaina 27.2. voi pilvettömällä taivaalla näkyä täysikuu.

Sunnuntaina 28.2. on helmikuun toinen liputuspäivä. Silloin on Kalevalan päivä ja suomalaisen kulttuurin päivä.

LAPSUUSAJAN MUISTELUA

Seuraavat kaksi muistikuvaa ovat ehkä noin 5-vuotiaan minäni muistikuvia 1940-luvun lopusta tai 1950-luvun alusta. Toinen tapaus voi tulla osalle lukijoista kertauksena, mutta tulkoon tämän kerran:

Taivassalon kirkonkylässä sijaitsevan Taivassalon Osuuskaupan eteen tuli polkupyörällä eräs niin sanotussa Piipinkaupungissa asuva vanhahko setä. Minä olin lähellä osuuskaupan ulko-ovea. Mies kysyi minulta ystävällisesti "Kenenkäs flikoi sää olet?" En muista, mitä vastasin. Luullakseni kerroin isän nimen.

Illalla kerroin isälle tapahtuman. Se ei toki harmittanut, mutta se harmitti, että menin hämilleni. Kerroin illalla isälle tapauksesta. Isä neuvoi sen varalta, että tilanne toistuisi: Sano ensi kerralla vastaavassa tilanteessa: "No, eikös täti tunne minua?"

Taivassalon kirkonkylään, Perttalan talon päädyssä olevalle nurmikolle tuli pienenä ollessain valokuvia ottava setä. Hänellä oli valtavan isojen tukien päällä iso kamera. Sen taakse hän meni ja peitti ensin itsensä isolla kankaalla ottaakseen kuvan.

Kerran tuo valokuvaajasetä alkoi jutella kanssani. Hän kertoi näin: "Kuule, jos joku sinut tavatessaan sanoo, että ´päivä, päivä, mihin toise jäivä?´ niin vastaa hänelle: ´Päivä, päivä - toine jäi tollukka, ja toist ei ollukka!´"

 

KEVENNYST TURUST

Markku Heikkilä:

Heikkilä on tunnettu turkulainen. Hän on radiotoimittaja, pakinoitsija ja ties mitä muuta. Korona-aikanakin hän olisi kansan ikää pidentävä esiintyjä. Häntä ei montakaan sekuntia voi kuunnella nauramatta täysillä sydämen ja sielun pohjasta.

Vuoden 2000 molemmin puolin Heikkilä toimi Turussa muun ohessa myös ravintoloitsijana. Hän osti tunnetun Puutorin Vessan. Siinä olikin hänelle tunnettu toiminimi melkein valmiina. Hän perusti kuuluisaksi tulleen korkeatasoisen Ravintola Puutorin Vessa -yrityksen.

Markku Heikkilän yksi bravuuri on UUTISSI TURUST - Ei virallissi mut torellissi. Tilasin Markulta kirjasta kaksi numeroa, vuoden 2019 ja 2020 eli numerot 21 ja 22. Hiljankin joku turkulainen oli tullut Markkua kadulla vastaan, morjenstanut tekijää ja sanonut, että "Mul on sun vuosikirjojes kaik numero." Seuraavassa on muutama pienen pieni ote UUTISSI TURUST -kirjan numerosta 22:

I TIAROI MUSIIKKIJUHLAVIARAIL:

Klassisen musiikin juhlat ovat Turussa ja myös Naantalissa isoja juttuja. Markku halusi auttaa suureksi osaksi lyhkäsel kiälel puhuvi kuulijoita. Avun hän antaa kirjassaan "suomentamalla" lyhkäsel kiälel vastineet ohjelmalehtisissä olevista vieraskielisistä sanoista. Seuraavassa esitän pienen otoksen Heikkilän esittämistä sanoista. Laitan seuraavaan peräkkäin sanat: Ensin Konsertin ohjelmalehtisessä oleva sana, toiseksi sivistyssanakirjasta poimimani sana, kolmanneksi Markulta tuttu tieto sanan sisällöstä turkulaisille:

---

Adagio, Hitaasti,   Hittaste

...

Allegro, Nopeasti,   Aika hätäsest

Allegretto, Hilpeästi/keveästi,   Ei iha nii hosumal

Amoroso, Rakkautta ilmaisevasti,   Lääpälläns

---

Forte, kovaa/voimakkaasti,   Kovi (Taivassalos myäs kovaste)

---

Largo, Hitaasti/Keveästi,  Hittasten

Mezzoforte, Puolikovaa,   Ei ihan niin kovi

---

Pizzicato, Näppäillen,   Rämpyttämäl

Scherzo, Nopea hilpeänsävyinen soitinsävellys,   Pilanpäite

II KORONAUUTISSI:

Turun Tyksis on varauruttu koronassen kans kovin. Pääasiallinen hoito on ruakavalio. Sairastuneil annetaan pelkästän pitsaa. Se kun on ainut ruaka, minkä voi tyänttä oven alt.

---

Turkulaisen tiedon mukaan Tampereel on polkupyäräily lisääntyny huamattavaste sejjälken ko uutisis oli, et koronavirus ei yleens tartu pinnoist. Turun paikallinen Palloseura on näis karanteeniasiois ollu erelläkävijä. Nimittäin jo paljon ennen koronakohun alkamist Turus alettiin pelata aika taval tyhjil katsomoil.

KEVENNYSTÄ, TAMPEREELTA NÄÄS

I VANHAN KERTAUSTA

Aikoinaan kerroin, että tamperelaiset muodostivat Tampereelta Turkuun päin jonon, johon heidät asetettiin viisausjärjestyksessä: jonon ensimmäisenä oli viisain tamperelainen, viimeisenä vähiten viisas tamperelainen. Tuon jälkeen alkoi vastaava turkulaisten jono viisausjärjestyksessä: viisain turkulainen aloitti turkulaisten jonon. Hänen paikkansa oli vähiten viisaan tamperelaisten jälkeen, ja hänen jälkeensä tuli toiseksi viisain turkulainen.

Jos menit käymään Turussa, siellä kerrottiin sama tarina, mutta tarinassa tamperelaiset ja turkulaiset olivat vaihtaneet paikkaa.

II Turun tapaan Tamperekin puhekielineen on kuuluisa monista asioista. Kyllä varrrmaan on niin, näes. Ensimmäiseksi mieleeni tulee kaksi sanaa: jääkiakko ja numeroo. Viime mainittu on sanonnassa "Ei tehrä tästä ny numeroo!". Olen käytännössä vuositolkulla hyvin usein käyttänyt tuota numeroo-ilmaisua omissa keskusteluissani ja kirjoituksissani. Ajattelin 12.1.2021 tuota sanontaa, kun aloin suunnitella tätä nyt luettavissa olevaa helmikuun blogin sisältöä. Halusin löytää sanonnan kehittelijän käyttämän tarkan sanamuodon. Siksi hain kirjahyllystäni yhden tärkeän "lempparikirjani". Se on SINIKKA NOPOLAN kirjoittama kirja EI TEHRÄ TÄSTÄ NY NUMEROO (WS Bookwell Oy, neljäs painos, Juva 2003, äänikirja 2004).

Otan tuosta suuresti ihailemastani tekstityylistä pari otetta, olkaa hyvä:

EILA JA RAMPE KASVATTAVAT

Ruokailu

Älä mälvää ruoalla. Älä läträä sen maitos kanssa.

Ulkoilu

Nonnii, nyssää menit siihen taas. Kato nyy vähän etees. Määhän oon sanonu, ettei lätäkköön mennä. Nonni, ja taas. Ja nyssää oikeen mulit siinä. Mitä mää sanoin!

Koulunkäynti

Mee ny äkkiä, sun onnikkas tulee. Sää et tiätenkän ottanu pyhjettä mukaan. Ja kun mää oon niin monta kertaa sanonu, että aina kun meette uimahalliin, pitää ottaa pyhje. Sää oot aina värssyä jälessä, sulle käy viälä elämässäs ohrasesti.

----------

Alkoholi

Jaa et oo koskaan muka eres kaljaa maistanu? Tota mää en usko. Mun silmieni eteen et hönöpäissäs tuu.

--------------------------------------------------

... Sitten kesken kaiken tähän tulee ristin kuva:

                         †

Sattuman kautta muistan nyt tarkan päivän, jona hain Sinikka Nopolan kirjan hyllystäni. Sattuma oli sellainen, että kirjan hyllystä ottamiseni tapahtui edellisenä päivänä siitä, kun radiossa ja TV:ssä ilmoitettiin Sinikka Nopolan kuolleen 13.1.2021.

Sinikka Marianna Nopola (26. marraskuuta 1953 Helsinki – 13. tammikuuta 2021 Helsinki)Sinikka Nopola Kirjan ja ruusun päivänä Akateemisessa kirjakaupassa Helsingissä 2012 

   SINIKKA NOPOLA

   Kuva: Wikipedia

Sinikka Nopola on kirjoittanut lähes lukemattoman määrän lastenkirjoja ja muita kirjoja, näytelmiä ja muuta.

Myös Sinikan sisar, Tiina Nopola, on siskonsa tavoin kirjailija. Sisarukset yhdessä ovat tehneet lukuisia lastenkirjoja. Esimerkiksi maankuulut, menestyneet teokset Heinähattu ja Vilttitossu sekä Risto Räppääjä ovat heidän yhteistuotantoaan. Risto Räppääjästähän on tehty myös elokuvia.

Nuoruutensa sisarukset viettivät Tampereella. Siltä ajalta on tekstityyli, jota voin edellä "tamperelaisena" laittaa vertailuksi "turkulaiseen" tekstiin.

-----------------------------------------

                                          ------------------------------------------

                                                                                    ----------------------------------------------

 

KORONA-AJAN KESKELLE TÄRKEÄ TEKSTI:

Seuraavan toivorikkaan ja moninaisesti lohduttavan myönteisen tekstin löysin www.tunturisusi.com sivustolta. Teksti on ote toivo-sanan alta löytyneestä kokonaisuudesta. Kiitos Tunturisudelle!

Arvoisat lukijani: OLKAA HYVÄT, luettehan mieluusti vaikka aikain saatossa useasti: 

 

"Hätäkös tässä matalassa kaivossa!" - Suomalainen sananparsi

"Olen joskus ollut kaamean, epätoivoisen, äkillisen alakuloinen, mutta siltikin tiedän aivan varmasti, että pelkkä elossa oleminen on jotakin mahtavaa." - Agatha Christie

"Näen toivoa synkimpinäkin päivinä ja keskityn kirkkaimpiin. En syytä kaikesta maailmankaikkeutta." - Dalai Lama

"Täyttyneen toiveen sijalle astuu aina uusi." - Schopenhauer

 "Ken ei ole nähnyt tietä kahden puurivistön välissä aamun koittaessa raikkaana ja elävänä, ei tiedä mitä toivo on." - Georges Bernados

"Jumala sanoi: Hyve, jota eniten rakastan on toivo." - Charles Peguy

"Loistaa huolten alta, toivon kultaloimi" - Einari Vuorela

"Kolme onnelliselle elämälle välttämätöntä asiaa ovat: jokin työ, jota tehdä,  joku jota rakastaa ja jokin mitä toivoa." - Joseph Addison"Suurimman toivon jokaiseen päivääni antaa Jumalan armo. Tiedän, että hänen hyvyytensä antaa minulle voimaa kohdata kaikki koettelemukset ja että Jumalalle mikään ei ole yllättävää." - Rick Warren

"Toivo on puoli elämää, välinpitämättömyys on puoli kuolemaa." - Kahlil Gibran

"Vain se joka kaikkea toivoo, kaikkensa antaa." Kahlil Gibrar

 "Rakenna siis kalliolle toivon linna, jota myrskyt eivät kaada." - Aleksis Kivi

"Älä koskaan riistä joltakulta hänen toivoaan, sillä se saattaa olla kaikki, mitä hän omistaa." - H. Jackson Brown, Jr.

"Toivo on huomisen palsamia tämän päivän pettymyksille." - Evan Esar

"Laivan ei pitäisi turvautua yhteen pieneen ankkuriin, eikä elämän yhteen toiveeseen." - Epiktetos

"Uskon, että asioilla on aina tapana järjestyä." - Francoise Sagan

"Toivo on tuoksu, joka pitää sydämen nuorena." - Massimo D'azeglio

"Jos toivoa ei olisi, sydän särkyisi." - Thomas Fuller