Heleätä heinäkuuta!

Maanantai 1.7.2019 - Kalevi Suojanen


ELÄMÄÄ

OMAISHOITAJAN KERMAKAKUN RESEPTI

Ripaus lapsenkasvattajaa aikuismaisessa hengessä

Melkoinen määrä aikuiskasvattajaa

sekoitettuna runsaalla ymmärryksellä siitä,

että inhimillinen toiminta ja elämä on

- eikö olekin ihmeellistä! - inhimillistä.

Aimo annos itsekasvatusta

Pontevan vahva puudutuspiikki

itsesyytösten estämiseksi

ja toinen mokoma itsesäälin kurissapitoon.

Isohko loraus tietoista itsesuggestiota

myönteisen asenteen esille saamiseen.

Sopivassa suhteessa, sopivissa tilanteissa

periksiantoa ja tiukkuutta.

Sekoitetaan mukaan omaishoitajuus ja huoltajuus.

Sekoitussuhde: mutu-periaatteella.

Ajoitus ja annostus: kaiken kattavaa

rahi-menetelmää soveltaen ravistellaan hihasta.

Och socker i botten: Runsaana kuorrutuksena

loihditaan kaiken päälle

Rakkauden kaiken se uskoo, voittaa, toivoo ja kestää

-loimi - lempeä ja lämpöinen.

Ja vastaanotetaan vastaavanlainen omakin loimi.

Koko komeus nautitaan nykyhetkessä tulevaisuutta murehtimatta.

JK: Mistä se rakkauden loimi syntyy?

Jos siihen vastaisin, hurskastelisin, teoretisoisin.

Ihan hiukan haluan hurskastella:

Se syntyy toinen toisensa arvostamisesta,

ja myönteisestä tsemppimielestä

eli epätäydellisyyden hyväksymisestä

- ja pilkkeestä silmäkulmassa.

Kalevi  S

 

 

RUNOILOA

KAARLO SARKIA (1902 - 1945)

Älä elämää pelkää


Älä elämää pelkää, 
älä sen kauneutta kiellä. 
Suo sen tupaasi tulla 
tai jos liettä ei sulla, 
sitä vastaan käy tiellä, 
älä käännä sille selkää. 
Älä haudoille elämää lymyyn kulje: 
Ei kuolema sinulta oveaan sulje.


Kuin lintu lennä, 
älä viipyen menneen rauniolla 
nykyhetkeä häädä. 
Suo jääneen jäädä, 
suo olleen haudassa olla, 
tulevaa koe vastaan mennä. 
Ole vapaa, kahleeton tuulen tavoin: 
On kuoleman portti aina avoin.


Älä koskaan sano: 
"Tämä on iäti minun." 
Elon maljasta juovu, 
taas siitä, jos tarpeen, kivutta luovu. 
On maailman rikkaus sinun, 
kun mitään et omakses ano. 
Elä pelotta varassa yhden kortin: 
Näet aina avoinna kuoleman portin.

 

ALZHEIMER

Kalevin omaishoitajapäiväkirjasta:

heinäkuussa 2003

Kalevilta                                                              LÄHETE

                                                                             (heinäkuun alussa 2003) 

 

Dear Arja and her band – kaikki te superhyvät!

Ohessa tulee Maire. Antibioottikuuri taisi loppua tämän aamui­seen annokseen. Kuumetta ei enää kotona ole ollut. Jalka­pohjia/kantapäitä olen hellinyt parhaan taitoni mukaan. Nielemi­nen on tullut vaikeammaksi. Tai oikeastaan hitaammaksi ja pienissä annoksissa tapahtuvaksi. Entistä pidempää pinnaa tarvitaan – koettakaa kestää! Lauantaista lähtien on myös ollut jonkin verran hätkähdyksiä. En tähän hätään löydä sairaalan paperia, mutta katsottehan, oliko siellä vielä pyyntö epilepsia­lääkkeen annostuksen tarkistamisesta uudelleen. Silmätulehdus on kai hiukan parempi; lääkkeen laitto ei aina ole onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla.

Kiitos, jos Maire pääsee suihkuun. Meikkipussissa on hänen oma shampoonsa.

Kiitos Teille kaikille taas enemmän kuin sanat riittävät kertomaan

Terveisin

Kalevi

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

Kalevilta                                                             LÄHETE

                                                                            17.7.2003 

Rakkaat F1-Ihmiset!

Anteeksi, että jouduin Ruotsin lapsen vierailun johdosta siirtämään intervallihoitojaksoa yhden päivän aikaisemmin sovittua myöhäisemmäksi. Mikäli huoneen käyttö edellyttää, haen Mairen jo tiistaina; muutoin keskiviikkoillalla. Kännykkäni numero: 040 5603064.

Mairen jalat (makuuhaavat) ovat kohtuullisessa kunnossa. Kiitos paljon saamistani hoito-ohjeista.

Tenox ei mielestäni tehoa, merkillistä kyllä. Maire nukkuu huonosti sen kanssa. Annoin viime yöksi (pyydän anteeksi menettelyäni, jos on pyytämistä) yhden 5 mg:n Insominin. Maire nukkui kuin tukki. Tosin olimme ennen nukkumaanmenoa eilen illalla suihkussa, joten silläkin voi olla väsyttävä vaikutus.

Juomisessa on ollut nielemisvaikeutta aikaisempaa enemmän. Kuuman ilman aiheuttama väsymys lienee osasyy. Kun neste jää suuhun, parhaiten tilanne on lauennut, kun olen laittanut Mairen sänkyyn lepäämään. Muita konstejani ovat olleet se, että annan vain varsin hiukan kerrallaan nestettä suuhun ja tarkistan, että edellinen on varmasti nielaistu ennen kuin annan uutta, ettei tule suu täyteen. Myös olen tehnyt niin, etten ole antanut pelkästään nestettä, vaan ensin jotakin pientä syötävää, jolloin nielemisreflek­si on ”jäänyt päälle” nesteen antamisen alkaessa. Koettakaa kestää. Nyt, kun on kuuma, meidän kaikkien pinnaa pitäisi voida venyttää entisestään.

Suojelusta, kestävyyttä, siunausta, kaikkea hyvää toivoo

Kalevi

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

  

Kalevilta                                                          LÄHETE

                                                                        30.7.2003

 Tiinalle ja Helille

Ohessa tulee Maire. Haen hänet kotiin huomenna, torstaina noin kello 20. Mairea ei silloin tarvitse laittaa yökuntoon, kunhan vaippa kestäisi kello 21.15:een, jolloin aloitamme yövalmistelut vaipanvaihtoineen. Kiitos.

Suihkussa ei tarvitse käydä, mutta siltä varalta, että ehditte ja voitte käydä, ohessa on mukana Mairen oma shampoo.

Marevan pitäisi antaa kello 16-17 tänään ja huomenna.

Fragmin pitäisi pistää navan alapuolelle tänään kello 22 ja huomenna kello 10.

Makuuhaavan alkuja olen hoitanut parhaan kykyni mukaan. Nieleminen on helpottunut. Silti juominen kannattanee yleensä aloittaa esimerkiksi jugurtilla, jolloin nielemisrefleksi löytää uomansa mehun, kahvin tms. juomiseen. Tarkkaan täytyy seurata, että nielaisu on tapahtunut ennen kuin antaa uutta juomaa. Koettakaa kestää. Ja kuten muistattekin: kahvissa Maire käyttää sokeria plus kermaa ja hänen lempparijuomansa on piimä.

Yöksi en ole laittanut yöpukua kuumuuden takia.

Kiitos, jos hiukan käytätte Mairen omaa pyörätuolia, koska tarvitsemme sitä arkielämässämme. Näin hän voisi ehkä oppia uudelleen pitämään jalkoja ylhäällä – treenausta sekin. Kiitos, jos voitte käyttää hänen omaa, sinistä tuoliaan. Ehkä se voisi olla yön yli hänen omassa huoneessaan, jos mahtuu, niin ei sekoitu muihin pyöriin. Koettakaa kestää sen kanssa; kaupungin ihminen hakee energisesti siihen jalkatukia – toivottavasti löytää.

Koettakaa minua ymmärtää. Olen Teille kiitollinen.

Ystävällisin terveisin

Kalevi

....................................................................................................................................


PAPPA PAKINOI

AJANKULUSTA JA VIRHEENSIETOKYVYSTÄ

Pappa mietti, mistä lempiaiheestaan kirjoittaisi. Päätin heittää kolikolla, kirjoitanko ajankulusta vai huonosta muistista. Sitten hoksasin, että kolikko on unohdettava, koska lempiaiheita ovat myös rikkaus, rakkaus ja kielikukkaset. Vaikka olisi ottanut kruunan ja klaavan lisäksi käyttöön vaihtoehdon ”jää kantillensa”, aihevalinta olisi jäänyt kolikkoa käyttämällä tekemättä. Niinpä pappa päätti kirjoittaa niitänäitä ja jättää lukijan tehtäväksi lopuksi määrittää, mikä oli papan pakinan aihe. Vahvistakoon poikkeus säännön. Yleensä pappa on kyllä sitä mieltä, että kaikessa teke­misessä pitää olla vahvasti tavoitteisuutta. Vähän yleisemmin sanottuna päästään ylevämpiinkin ilmaisuihin. Ihmisellä pitää olla haaveita. Tavoitteet ovat haaveitten pikkusisaruksia. Tavoitteita­han sanotaan aikataulutetuiksi haaveiksi. Rakas lukija: ei muuta kuin haaveilemaan ja tavoittelemaan. Lycka till!

 

Pappa ehdottaa tosissaan, että ajankulkua kuvattaessa kouluissa lopetetaan piirtämästä aika-akseleita. Piirrettäköön afrikkalaiseen tapaan aikakehä: aikaa tulee aina lisää. Ihmeteltävän moni asia elämässä kulkee kehässä, jopa kirjoitustaitokin. Aleksi on koulun ensimmäisellä luokalla ja oppii kovaa vauhtia kirjoitustaitoa. Papalla alkaa pian tylsistymisvaihe. Kirjoitusvirheitä on alkanut jossakin määrin esiintyä. Sitten lienee odotettavissa kirjoittamisen taidon unohtuminen. Ja varmaan muutakin lystiä kehän umpeutu­misen lähestyessä.

 

Rakkauteen, kuten kaikkeen elämään, kuuluu anteeksianto eli virheiden ymmärtäminen. Eräs verovirkailija harjoitteli virheensietokykyä. Hän lähetti verovelvolliselle ilmoituksen, että veroa korotetaan viidellä prosentilla. Syynä oli veroilmoituksen alle­kirjoitus: Muna Rupinen. Verovirkailija oli virheensietokykyharjoi­tuksessaan menestyksekäs. Hän ei määrännytkään veronkoro­tusta, kun verovelvollisalamainen osoittautui seniori-ikään ehti­neeksi Miina Riipiseksi. Nöyränä ihmisenä Miina Riipinen pyysi anteeksi allekirjoitukseen tullutta hajamielisyysvirhettään.

 

Papan seniiloitumiseen liittyy muun ohessa tarve erakoitua. Era­koitumisessa on se hyvä puoli, että taho, jonka kanssa on useim­min tekemisissä, on erittäin virheensietokykyinen. Esimerkiksi viimeksi pappa lopetti rukouksensa sanoin: ”Tapahtukoon kuiten­kin minun tahtoni, ei Sinun.” Oikeustieteestä on papan mieleen jäänyt, että tahdonilmaisu sitoo siitä hetkestä lähtien, jolloin vastapuoli saa siitä tiedon. Siis tehty, mikä tehty. Oli vain luotetta­va vastapuolen virheensietokykyyn. Enhän pahasti vääristele, jos sanon, että kaikki loppuu aikanaan, virheensieto-kykynsä ei milloinkaan. Taitaa Taivaan Isä muuten ohittaa rikkaudessaan parhaatkin optioeuronäärit ja miljonäärit. Näin on, jos ”kun antaa, niin saa” ja ”learning by doing” -periaatteet pitävät paikkansa. Paljon on miljoonien vuosien kuluessa annettu anteeksi. Kyllä mestari on todellakin Mestari.

TARINA

Hyvän ystäväni Siirin isänpuoleiset isovanhemmat on haudattu luovutetulle alueelle Karjalaan. Hän kävi viime Karjalan matkallaan isovanhempiensa haudalla. Retkeläisten bussissa Siiri kertoi aikovansa viedä isovanhempiensa haudalle ruusuja. Kokeneemmat Karjalan matkaajat neuvoivat, ettei sinne kannata viedä ruusuja, koska ne siirtyvät tuotapikaa parempiin käsiin.

Siiri meni haudalle. Ruusut hän jätti viemättä saamansa neuvon mukaisesti. Sen sijaan hänellä oli mukanaan paperia ja kynä. Hän kirjoitti isovanhemmilleen kirjeen, jossa kertoi olevansa heidän lapsenlapsensa Siiri. Hän kertoi olevansa isovanhempiensa haudalla tervehdyskäynnillä ja toivotti vanhempiensa sieluille kokosydämisesti rauhaa. Sitten hän laittoi haudalle sievästi kaivamaansa koloon kirjeensä ja peitti sen hiekalla.

 

UNESTA JA UNETTOMUUDESTA

Tulipa hiljan mieleeni, että lapsuudessani aikuiset ottivat kunnolliseen uneen päästäkseen lääkkeeksi valeriaanaa. Kävinpä heti apteekissa. Apteekin hyllyllä oli kuin olikin monta eri valeriaanaa sisältävää lääkettä. Kokeilin yhtä. Ei auttanut uneni parantamiseen. Kokeilin toista. Se auttoi selvästi. Ensimmäisen kuurin jälkeen kävi niin, että tuo Sedonium-niminen lääke oli apteekkini mukaan loppunut kokonaan Suomen markkinoilta.

Tehdas lupasi lääkkeen tulevaksi viime helmikuun lopuksi. Ei tullut helmikuussa. Sitten piti tulla maaliskuussa. Ei tullut. Sitten piti tulla huhtikuussa. Ei tullut tuotetta apteekkeihin. Keskustelin asiasta oman apteekkarini kanssa. Hän kertoi Suomen olevan niin pieni markkina-alue, että olemme toimitusten saajien häntäpäässä. - Vihdoin viime toukokuun lopussa lääkettä saatiin Suomenkin markkinoille. Hoksasin valmistavan tehtaan olevan Orion. Ihme, että tehdas toimitti ensin ulkomaille ja sitten petti lupauksiaan, ennen kuin toimitti lääkettä kotimarkkinoille.

Pettymykseni oli kuitenkin suuri, koska ensimmäinen hyvä kokemus Sedoniumista ei toistunutkaan. Kokemukset lääkkeiden sopivuudesta lienevät hyvin erilaisia eri ihmisillä. Toisaalta lyhyt kokeiluaika ei kertone koko totuutta. Tarvitaan pitkäjänteisyyttä. Mitä ilmeisimmin tuota onnistunutta lääkkeen kokeilujaksoa edeltävät päiväni olivat olleet ylityöllistettyjä, enpä muista. Näin ollen hyvä uni ei toteutunutkaan lääkkeen johdosta, vaan siitä huolimatta.

Sedonium on kasvirohdosvalmiste. Yliopistoapteekin verkkosivuston mukaan  "Sedoniumin vaikuttava aine on valeriaana eli rohtovirmajuuri. Sitä käytetään tilapäisiin lieviin jännitystiloihin sekä tilapäisiin unensaantivaikeuksiin. Alle 12-vuotiaille ja pitkäaikaiseen käyttöön vain lääkärin ohjeen mukaan."

Huomattakoon sekin, että mitä ilmeisimmin valeriaana ja verenohennuslääkkeet, esimerkiksi Marevan, eivät sovi yhteen.

 Valeriaanaa sisältävissä pakkauksissa lienee yleisesti ilmaisu, jonka mukaan valeriaana on tarkoitettu nukahtamisvaikeuksiin. Apteekin hyllyltä saatavissa oleva unihormonilääkekin, melatoniini, on nukahtamista helpottava vaihtoehto.

Minulla ei ole unensaantivaikeuksia, vaan töiden kasaantumisesta johtuvan stressin aiheuttamia ennenaikaisia heräämisiä. (Tosiasiassa en osaa elää niin kuin se hiljan kertomani parkanolainen luutamyyjä. Hänhän sanoi: "On hyvä ellee, kun ossoo ellee."

Univaikeuksia kokevan on tärkeää tiedostaa, onko hänen univaikeuksissaan kysymys nukahtamishäiriöstä vai unihäiriöstä. Nukahtamishäiriöön saa apua apteekin hyllyltä. Univaikaudet ovat lääkäriasia. Ken lääkkeitä haluaa välttää, sanokoon itselleen, että melatoniini ei ole minulle lääke. Melatoniini on luontainen unihormoni. Seniori-iässä käpyrauhasen melatoniini vähenee sitä enemmän, mitä enemmän ikä tulee. Unilääkkeeksi - ei siis nukahtamiseen - tarkoitettua melatoniinia saa lääkärin määräyksen perusteella. Se on siis reseptilääke. - Toivon ja toivotan hyvää unta ja hyviä unia itse kullekin lukijalleni. Kuten olen ennen todennut, unien näkeminen tekee psyykelle hyvää. Melatoniini ei unien näkemistä estä.  Sen sijaan ainakin osa unilääkkeistä voi tuon ihmeellisen ilmiön, siis unien näkemisen, estää.

Jatkan nyt kesken jäävää unihäiriötekstiä lähipäivinä:

10.7.2019:

On taas ilmoja pidellyt, voisi rakkaassa Suomessamme sanoa 365 päivänä vuodessa. Palelin hiukan viime yönä. Vuosi sitten tilanne lienee ollut päinvastainen. Joka tapauksessa hyvä uni edellyttää mieluummin viileähköä lämpöä kuin kovin kuumaa. Liian kylmähän hoituu pois lämpöä säätelemällä. Toki liian kuumakin synnyttänee itse kussakin omat ideansa ja konstinsa.

Viimeksi kirjoitin yhdenjaksoista nukkumista helpottavasta melatoniinista. Kuten mainitsin, nukahtamiseen löytyy apteekin hyllyltä melatoniinivalmisteita ilman reseptiä. Ihan varma en ole, miten helposti lääkäreiltä saa nukkumiseen tarvittavaa melatoniinia. Ainakin seniorit saanevat helposti. Näin oletan, koska senioreilla käpyrauhasen luontainen unihormoni, melatoniini, vähenee ja voinee loppua jokseenkin kokonaankin. Siksi tuo luontainen hormoni on ihan viisasta ottaa purkista.

Seniorin toinen riesa on muistin heikkeneminen. Niin käy helposti stressitilassa. Unettomuus on yksi stressin synnyttämisen ja muistin huononemisen syy. Ja vaikka vanhan sanonnan mukaan onkin todella hyvä asia, ettei ihan kaikkea muista, kyllä unettomuuden aiheuttamaa stressiä kannattaa karkottaa puuttuvan unihormonin lisäämisellä. Vaikkei lääkäriltä välitettäväksi saamani terveiset ehkä eivät vaikuta, ne terveiset silti. Terveiset on tarkoitettu heille, jotka sanovat lääkkeille erityisen mieluusti ei.

Tässä uneen erikoistuneen lääkärin terveiset: Lääkärin määräämä melatoniini-resepti ei ole varsinaista lääkettä, vaan puuttuvan luontaisen unihormonin, melatoniinin, lisäysannos.

Olinpa unohtanut kolme vuosikymmentä sitten saamani melatoniinilääkkeen nimen. Lääkäri kysyi, oliko se circadin. Oli se. (Äännetään: sirkadin.) Se auttoi kolme vuosikymmentä sitten, kun Maire-vaimon alzheimer aiheutti elämänmuutoksen ja stressiä. Nyt on nyt: on valtava tekemättömien askareiden vuori mieltä painamassa. Eipä töitä olisi liikaa, mutta en nuorena tiennyt, mitä elämä on seniorina. Se on muun ohessa ainakin hidastumista. Asiat eivät enää sujukaan suitsaitsukkelaan! Tietyt kyllä-sanat eivät nuorempana sanottuna näytä kovin hyviltä, kun niitä iäkkäänä tarkkailee.

Yksi stressin ja tekemättömien askareiden aiheuttaman painolastin helpotuksen tuoja on riittävä uni. Jos sitä ei ole, hitaus ja unohtelu merkitsevät stressiä. Eihän se heti poistu. Ainakin järjen mukaan se vähenee ajan kuluessa, jos univaje poistuu.

Sain siis circadin-melatoniinista aika pian parannusta uneen. Uni ei katkea muutaman tunnin jälkeen. Jos se katkeaa, kuten wc-käyntikin voi sen katkaista, saan uudelleen unen päästä kiinni. Aikaisemmin heräsin täysiun valveille niin, ettei uni tullut tuntikausiin.

Kaikki on yksilöllistä. Oma kokemukseni circadinista on ollut myönteinen. Olen surullinen, jos olen antanut liian suuren toivon. Toivossa on kuitenkin hyvä elää. Mutta pettymys tietenkin luo toivottomuutta. Toivon, että koet tarvittaessa unen suhteen toivon täyttymyksen. Yst. terv. Kalevi

JK Omassa apteekissani circadin-investointi merkitsi runsaa yhden euron kulua yhtä yötä kohden. K.

LAINASANOJA

1.

Kauppalehden 3Sivun tyttö 12.6.2019:

"Ydinvoimalan työntekijältä kysyttiin: 

- Kadutko mitään?   - Uraani."

2.

Helsingin Sanomien mukana tuli kesäkuun puolenvälin jälkeen MEDIAPLANETIN tuottama erikoisjulkaisu KANSANTERVEYS.FI. Siinä oli muun muassa juttu näyttelijä Seela Sellasta. Jutun otsikkona olivat Seela Sellan sanat "Anna eletyn elämän näkyä". - Seuraavassa on pari otetta jutusta:

Sellan mukaan aito nauru, uteliaisuus ja empatia ovat ovi onnelliseen ja täyteen elämään.

Sella analysoi näyttelijä-sanaa. Hän nimittäin ei haluaisi kutsua itseään näyttelijäksi. Siinä sanassa on hänen mielestään hiukan negatiivinen sävy suomen kielessä.  "Se tuo mieleeni, että lavalla näyttelisin jotakin muuta kuin olen, ikään kuin teeskentelisin." Eräissä muissa kielissä samaa tavoitteleva sana ilmaisee tekemisen meininkiä, pelaamista ja aktiivista tekemistä.

------

"Rakastetun näyttelijän huokuvat pitkän ja kokemuksiltaan rikkaan elämän tuomaa viisautta sanoessaan, että vaikka elämä olisi tuonut karikkoja ja vastoinkäymisiä, silti pitäisi yrittää löytää kyky aitoon nauruun. Vanhuudessa pitää antaa eletyn elämän ja kokemusten näkyä, mutta tilaa katkeruudelle."

------

"Kun nauru tulee sisältä, se näkyy ilona ja onnena kasvoilla ja säteilee niitä myös muille." 

 

 

 

TUEKSI ELÄMÄÄSI SANANLASKUJA

ISON KIRJAN SANANLASKUJEN KIRJASTA

Luvun 20

jae 1: Viinissä on rehentely, oluessa rettelö,
päihtyneenä hoippuva on älyä vailla.

3: Kunnia sille, joka riitansa sopii,
hullu purkaa vihansa julki.

14: "Huonoa, perin huonoa", sanoo ostaja,
tekee kaupat ja hykertelee käsiään.

 


SANONTOJA KANSAN SUUSTA

Eihän tässä olla jäniksen selässä.

(Sanontaa käytetään silloin, kun ei ole kiirettä. Esimerkiksi henkilöiden parityöskentelyssä toinen koettaa tehdä työtä hyvin nopeasti, jolloin toinen saattaa rauhoittaa kaveriaan noilla sanoilla. - Esimerkiksi joku koiranomistaja on saattanut joskus koiransa kanssa tai kuka tahansa yksinkin kulkiessaan pelästyttää jäniksen. Jänis kyllä pakenee niin, että hippulat vinkuu.)

Saunassa kaikki ovat yhdenvertaisia.

Hiki laiskan syödessä, kylmä työtä tehdessä.

Työteliäällä on työläintä ollessaan jouten.

HEINÄKUUN KALENTERIASIAA

LIPUTUSPÄIVÄT

Vakiintunut liputuspäivä: lauantai 6.7. Eino Leinon päivä, runon ja suven päivä 

Sisäministeriön suosittelemat liputuspäivät:

keskiviikko 10.7. Helene Schjerfbeckin ja Suomen kuvataiteen päivä 

keskiviikko 17.7. Juhlaliputus: 100 vuotta vuoden 1919 hallitusmuodon vahvistamisesta ja voimaantulosta 

 


 

YK:n TEEMAPÄIVIÄ

lauantai 6.7. (heinäkuun ensimmäinen lauantai) Osuustoiminnan päivä           

torstai 11.7. Maailman väestöpäivä

torstai 18.7. Kansainvälinen Nelson Mandela –päivä

sunnuntai 28.7. Maailman hepatiittipäivä 

tiistai 30.7. Kansainvälinen ystävyyden päivä                                                       (Tämä on kansainvälinen rakastavaisten päivä. Kansallista Ystävän päivää vietetään Suomen lisäksi useissa muissa maissa 14. helmikuuta. Kansallisena ystävänpäivänä on ystäville tapana lähettää ystävänpäiväkortteja tai muita tervehdyksiä.)

tiistai 30.7. Kansainvälinen ihmiskaupan vastainen päivä 

 

MUITA ERITYISPÄIVIÄ

sunnuntai  7.7. Avoimet puutarhat:                                                                       (Tämä on kahdeksas vuosi, kun Puutarhaliitto ja Svenska Trädgårdsförbundet järjestävät puutarhoihin ja kasveihin liittyvän valtakunnallisen teemapäivän. Ympäri maata on satoja puutarhoja, joihin odotetaan meitä kanssaihmisiä tutustumaan ja ihastelemaan puutarhakauneutta. Itseäsi lähinnä olevat vierailua odottavat puutarhat näet vaikkapa paikallislehdistä sekä osoitteesta avoimetpuutarhat.fi-osoitteesta.)

tiistai 9.7. Suomen merivoimien vuosipäivä

13.7. on ilmojen lämpimyyden kannalta todellinen keskikesän piste vanhan perinnetiedon mukaan (Kustaa Vilkuna)

lauantai 20.7. kansainvälinen shakin päivä

lauantai 27.7. Unikeonpäivä:
(Muutamilla paikkakunnilla vietetään enemmän tai vähemmän virallisia unikeonpäiviä. Naantalin kaupunki lienee unikeonpäivän viettäjistä numero yksi. Tänä armon vuonna 2019 Naantalissa heitetään Valtakunnan Viralliseksi Unikeoksi valittu henkilö mereen aamuseitsemältä, nyt jo 60. kerran.)

TÄYSIKUU

 keskiviikko 17.7.

Aiheeseen liittyvä kuva

HEINÄKUUN 2019 KIRKOLLISET PYHÄT (evl.fi)

Sunnuntai 07.07.2019

4. sunnuntai helluntaista

Helluntaijakso, helluntain jälkeinen aika

Keskeisen sanoman mukaan kadonnut ja jälleen löytynyt:

Taivaan Isä etsii eksyneitä ja antaa synnit anteeksi. Hän iloitsee jokaisesta kadonneesta, joka on löytynyt.

Liturginen väri: vihreä, kaksi alttarikynttilää


Sunnuntai 14.07.2019 

5.sunnuntai helluntaista

Helluntaijakso, helluntain jälkeinen aika

Keskeistä: Armahtakaa! - Tuo kehotus kertoo, että meidän ihmisten tehtävä ei ole tuomita lähimmäisiämme. Meidän tulee armahtaa toinen toistamme ja siten edistää hyvyyden ja oikeuden toteutumista. Me saamme elää Taivaan Isän anteeksiantamuksesta.

Liturginen väri: vihreä, kaksi alttarikynttilää

Sunnuntai 21.07.2019

Apostolien päivä

Helluntaijakso, helluntain jälkeinen aika

Ennen oli ennen: Kauan sitten on vietetty apostolien Pietarin ja Paavalin päivää heidän marttyyrikuolemansa muistoksi kesäkuun loppupuolella. Heidät surmattiin keisari Neron toimeenpanemissa vainoissa ajanlaskun alkupuolella vuonna 67. Sittemmin Pietarin ja Paavalin päivä lakkasi olemasta erillisenä pyhänä.

Nyt on nyt: Nykyisin vietetään Apostolien päivää, joka on 6. sunnuntai helluntaista. Silloin muistellaan kaikkia apostoleja.

Keskeistä: Apostolien päivänä kirkon tekstit puhuvat apostolien kutsumisesta ja opetuslasten tehtävistä laajemminkin. Jokainen meistä ihmisistä on katsottu arvolliseksi toimimaan opetuslapsen roolissa.

Liturginen väri: punainen, neljä alttarikynttilää

Sunnuntai 28.07.2019 

7. sunnuntai helluntaista

Helluntaijakso, helluntain jälkeinen aika

Keskeistä: Rakkauden laki

Rakkauden lain mukaan kristitty luopuu jopa omista oikeuksistaan lähimmäisensä hyväksi ja osoittamaan rakkautta lähimmäistensä lisäksi jopa vihamiehilleen.

(Kalevin kommentti: Keski-iässä olin tosissani sitä mieltä, ettei ihmisellä nykymaailmassa edes voi olla Raamatun tarkoittamia vihamiehiä. Vanhana miehenä minusta on tullut kai omituinen eli "liian erilainen". Sellaisilla ihmisillä lienee ollut aina minun kohtaloni: vihamiehiä on ihmeellisen paljon. Tunnustan, etten ole osannut edes pienen hitusen vertaa toimia edellä sanotun rakkaudellisen ohjeen mukaan. Etten "antaisi samalla mitalla takaisin" vihamiehilleni, pyrin pysymään kaukana heistä. Jos en osaa luoda heihin päin rakkaudellista ilmapiiriä, menettelen edes niin, ettei synny vihaan perustuvaa lihavaa riitaa.)

28.7.: Liturginen väri: vihreä, kaksi alttarikynttilää

HEINÄKUUN 2019 KOLEHDIT (evl.fi)

Kirkkokolehtien tarkoituksista on määritetty seuraavasti:

Heinäkuussa kerättävät kolehdit menevät yleisesti seuraaviin tarkoituksiin:

sunnuntai 7.7. ja sunnuntai 14.7. : Valtakunnallisen elintarvikejakelun koordinoinnin sekä seurakuntien ruokapankkitoiminnan turvaamiseen ja tehostamiseen Kirkkopalvelut ry:n kautta. 

Apostolien päivänä sunnuntaina 28.7.: Retriittiohjaajien kouluttamiseen ja hengellisen ohjauksen tukemiseen yhteistyössä seurakuntien, hiippakuntien ja kirkollisten kouluttajien kanssa Hiljaisuuden Ystävät ry:n kautta.


TOIVON TOIVOTUS

Älä toivoas heitä pois,

ettet toivottomuudelle tilaa sois.

Niin et ryhdy ilo-olon näyttelijäksi.

Kysy itseltäsi, mistä aikoinaan toivoni sain

Mietithän, mit´  nyt ovat toivon lähteesi.

Toivo voi liittyä haaveisiisi, työhösi,

harrastuksiisi, askareisiisi, levon hetkiisi

tai ihan mihin vain.

Toivoa saat siitäkin, että ryhdyt

välillä sudeksi yksinäiseksi.

Läheisesi tai läheistesi kanssa voitte molemminpuolisesti

antaa voimaa toisillenne.

Tapaamisten jälkeen sanotte yksituumaisesti ain´:

"Kiitos, sulta voimaa ja toivoa mä sain!"

Kalevi