Hei, hei, hissulivissun HEINÄKUU!!!

Perjantai 2.7.2021 - Kalevi Suojanen


Heinäkuun kirjoituksen alustukseksi:

(Kirjoituspäivä: tiistai 29.6. Olen juuri päässyt sairaalasta kotiin. Yritän vähitellen saada jatkoa teksteihin. - Kommer ku hinner ja jaksan, ku jag orkar. Kalevi)

torstai 1.7.2021

Olen menossa tulevana lauantaina serkkuni Maurin hautajaisiin - sikäli kuin matkustaminen Sipooseen onnistuu.

Kävin etukäteen googlaamalla läpi lyhyitä muistovärssyjä.

Kaikissa ei ollut tekijän nimeä.  Tässä yksi ytimekäs esimerkki lukemistani:

"Rakkaat lähtevät,

jää tyhjä tila muistojen asua."

(Lisään tähän osioon armeijakaverini, sittemmin edesmenneen Martti Lindqvistin suositun runon saatuani tämänkertaisesta kirjoittamistuokiosta lisää voimaa. Samaten korjaan heinäkuun tekstin järjestystä, että siitä tulisi nykyistä järkevämpi. Pikku hiljaa alan tointua sairaalareissustani. t. Kalevi.)

Perjantaina 2.7.2021

Itsenäisyyden puistoa Oulunkylässä

20210702_161229.jpg

Perjantaina 2.7.2021

Seurattuani pohdiskellen elämää monen monta vuosikymmentä, sain ahaa-elämyksen siitä, mistä hyvin monet meidän ihmisten yhteisöjen riitasointuiset tilanteet johtuvat. Ne johtuvat siitä, että monet meistä keskitymme hakemaan ja ilmoittamaan läheisillemme, toinen toisellemme, mitä virheitä itse kukin heistä on tehnyt. Tietenkin esimerkiksi lasten kasvattaminen vaatikiin korjaavaa kommunikointia vanhempien taholta. Mutta kun yleensä kaikissa ihmisissä on heikkousten lisäksi vahvuuksia, niistä pitäisi muistaa tarpeeksi usein antaa myönteistä palautetta. "Hyvä Sinä!", riittää monesti vilpittömän sydämellisesti sanottuna!

Yritetään! -  Hyvä me!

t. Kalevi

Lauantai 3.7.1021

Onnistuin pääsemään perille serkkuni Maurin hautajaisiin. Serkun aviopuoliso   Sinikka oli järjestänyt sykähdyttävän kauniin siunaus- ja muistotilaisuuden. Muistotilaisuudessa kävi ilmi, että Mauri oli ollut hiljan lyhytaikaishoidossa eli  vanhalla käsitteellä intervallihoidossa hoitolaitoksessa. Kun aviopuoliso oli käynyt Mauri-puolisoaan katsomassa, oli tällä ollut kova ikävä kotiin. aviopuoliso oli todennut aviomiehensä ikävää lieventääkseen, että "Kaikki on hyvin, sinä  pääset huomenna kotiin!"

Kun se luvattu huominen valkeni, tuli Sinikalle hoitolaitoksesta ilmoitus, että Mauri oli kuollut.

Voiko onnellisempaa kuolemaa olla!  Ihmisen viimeisenä ajatuksena oli toivo ja mahdollisimman myönteinen ajatus, että "minä pääsen kotiin!" Minäkin haluaisin kuoleman lähestymishetkellä tuntea suurta myönteistä toivoa!

sunnuntai 11.7.2021

HYVÄÄ LOMAA!

Jälleen kerran muistutan yhdestä Nalle Puhin yhdestä briljantin hyvästä tokaisusta: "Hetki ennen hunajaa on paras!" Vastaavasti hetki ennen kesälomaa tai muuta lomaa on paras. Tältä kannalta katsoen onnellisimpia lomailijoita ovat ne, jotka ottavat ja saavat lomansa pätkissä.

Kun kesäihmisille heinäkuu lienee vuoden parhain kuukausi, lienee heille vuoden parhain hetki juuri ennen heinäkuuta. Tänä vuonna tuo totuus on meille useille moninkertaisesti parhain. Näin siksi, että tämänvuotiset luvatut heinäkuun helteet saattavat olla monille - ainakin senioreille kukaties - osittain jopa liian kuumia. Lohduttautukaamme sillä, että ainakin osa meistä ja yritysmaailmasta on keksinyt kuumuutta alentavia ideoita, propeleita, viilentämään asennettavia ilmalämpöpumppuja ja ties mitä. Huoneen viilentäminen lienee useimmiten helpompaa kuin olisi mahdollisten ukkosten ja rankkasateiden lepyyttäminen.

Usein murheiden kohtaamiseen auttaa, kun siunailee, että olisi voinut käydä vielä pahemmin. Ja toivottavasti voi kehua itseään toteamalla millä tahansa, vaikka kuinka pienellä onnistumisella, esimerkiksi: 

- Kiva, kun en langennut aivan liian runsaaseen lohtusyömiseen.

kirjoituspäivä: keskiviikko 14.7.2021

Mielialamme kannalta on hyvä, 

1) jos meillä on haaveita, joista silloin tällöin jotkin voivat muuttua tavoitteiksi;

2) mikäli meillä on mielen tasapainoa ylläpitäviä tavoitteita, joista silloin tällöin toivottavasti ainakin osa voi toteutua onnistuneesti;

3) jos meille antavat jatkuvasti onnistumiset - vaikka miten pienet tai suuret tahansa - lisävoimaa korona-aikaan.

Olen menossa tulevana lauantaina serkkuni Maurin hautajaisiin - sikäli kuin matkustaminen onnistuu. Kävin googlaamalla läpi lyhyitä muistovärssyjä. Kaikissa ei ollut tekijän nimeä.  Tässä yksi ytimekäs esimerkki lukemistani:

"Rakkaat lähtevät,

jää tyhjä tila muistojen asua."

(Perjantaina 2.7.2021)

Seurattuani pohdiskellen elämää monen monta vuosikymmentä, sain ahaa-elämyksen siitä, mistä hyvin monet meidän ihmisten yhteisöjen riitasointuiset tilanteet johtuvat. Ne johtuvat siitä, että monet meistä keskitymme hakemaan ja ilmoittamaan läheisillemme, toinen toisellemme, mitä virheitä itse kukin heistä on tehnyt. Tietenkin esimerkiksi lasten kasvattaminen vaatikin korjaavaa kommunikointia vanhempien taholta. Mutta kun yleensä kaikissa ihmisissä on heikkouksien lisäksi vahvuuksia, niistä pitäisi muistaa tarpeeksi usein antaa myönteistä palautetta. "Hyvä Sinä!", riittää monesti vilpittömän sydämellisesti sanottuna!

Yritetään! -  Hyvä me!

t. Kalevi

(Lauantai 3.7.1021)

Onnistuin pääsemään perille serkkuni Maurin hautajaisiin. Serkun aviopuoliso oli järjestänyt sykähdyttävän kauniin siunaus- ja muistotilaisuuden. Muistotilaisuudessa kävi ilmi, että Mauri oli ollut hiljan lyhytaikaishoidossa eli  vanhalla käsitteellä intervallihoidossa hoitolaitoksessa. Kun aviopuoliso oli käynyt Mauri-puolisoaan katsomassa, oli tällä ollut kova ikävä kotiin. aviopuoliso oli todennut aviomiehensä ikävää lieventääkseen, että "Kaikki on hyvin, sinä pääset huomenna kotiin!"

Kun huominen valkeni, tuli puoliso hoitolaitoksesta ilmoitus, että Mauri oli kuollut.

Voiko onnellisempaa kuolemaa olla!  Ihmisen viimeisenä ajatuksena oli toivo ja mahdollisimman myönteinen ajatus, että "minä pääsen kotiin!" Minäkin haluaisin kuoleman lähestymishetkellä tuntea suurta myönteistä toivoa!

(Sunnuntai 11.7.2021)

HYVÄÄ LOMAA!

Jälleen kerran muistutan yhdestä Nalle Puhin yhdestä briljantin hyvästä tokaisusta: "Hetki ennen hunajaa on paras!" Vastaavasti hetki ennen kesälomaa tai muuta lomaa on paras. Tältä kannalta katsoen onnellisimpia lomailijoita ovat ne, jotka ottavat ja saavat lomansa pätkissä.

Kun kesäihmisille heinäkuu lienee vuoden paras kuukausi, lienee heille vuoden parhain hetki on juuri ennen heinäkuuta. Tänä vuonna tuo totuus on meille useille moninkertaisesti parhain. Näin siksi, että tämänvuotiset heinäkuun helteet ovat olleet monille - ainakin senioreille kukaties - aivan liian kuumia. Lohduttautukaamme sillä, että ainakin osa meistä ja yritysmaailmasta on keksinyt kuumuutta alentavia ideoita. Se lienee ehkä helpompaa kuin olisi mahdollisten ukkosten ja rankkasateiden lepyyttäminen. Usein murheiden kohtaamiseen auttaa, kun voi siunailla, että olisi voinut käydä vielä pahemmin. Ja toivottavasti voi kehua itseään toteamalla, että

- Kiva, kun en langennut lohtusyömiseen.

(Maanantai 12.7.2021)

LISÄÄ KARHUSTA NIMELTÄÄN NALLE PUH

Muistelin Nalle Puhin "Hetki ennen hunajaa on paras -viisautta kävellessänki Oulunkylän kauppakeskuksessa. Kirpputorimyymälän kirjalaatikosta paistoi päin silmiäni 50 sentin Nalle Puh kirja (WSOY, 1991). Selasin kirjaa ja löysin ihmisille viisaudeksi hyvän runon tähän laitettavaksi. Nalli Puh, tuo ihana karhu runoili näin:

Hih hei, karhulla hauskaa on!

Hih hei, karhulla hauskaa on!

Mulle on yhdentekevää,

millainen on sää

näenkö taivaan sinisen vai harmaan,

hunajaa kun tiedoss´ on vain varmaan!

Heipä hei, Puh!

Ruokaa vain kun saan, on päivä siunattu!

(Keskiviikko 14.7.2021)

ONNELLINEN JATKUMO

Mielialamme kannalta on hyvä, 

<> jos meillä on haaveita, joista silloin tällöin jotkin voivat muuttua tavoitteiksi;

<> mikäli meillä on mielen tasapainoa ylläpitäviä tavoitteita, joista silloin tällöin jotkin voivat toteutua onnistuneesti;

<> jos meille antavat jatkuvasti uutta voimaa onnistumiset - vaikka miten pienet tai suuret tahansa.

(Keskiviikko 21.7.2021)

RAVUSTUSKAUSI ALKAA 21.7.2021 kello 12...(ja päättyy 31.10.2021)

Pitkä hellejakso voi tehdä sen, että ravustuskaudesta saattaa tulla ennemmin tavallista huonompi kuin tavallista parempi.

Peukkuja kaikille rapuihmisille niin, että laulutkin raikaavat hyvin. Ruotsinkielisillä laulut sujuvat yleensä innokkaammin kuin suomenkielisillä. Eräs tunnetuimmista juomalauluista on "Helan går": Laulu lauletaan yleensä tilaisuuden ensimmäiselle snapsille, jonka jälkeen halukkaat saavat juoda snapsia omaan tahtiinsa. Helan går etenee näin:

"Helan går
Sjung hopp faderallan lallan lej
Helan går
Sjung hopp faderallan lej
Och den som inte helan tar
Han heller inte halvan får
Helan går...
Sjung hopp faderallan lej"

Rapu-sana on siitä epätavallinen käsite, että se on myös horoskooppimerkki. Seuraavien sanojen ja kuvien lähde on tunturisusi.com

Vaikka Rapua pidetäänkin mukavuudenhaluisena koti-ihmisenä, on hän myös työnarkomaani. Rapu haaveilee ja halajaa yhteiskunnallisesta asemasta ja sen mukanaan tuomasta vauraudesta. Rapu on ahkera ja kunnianhimoinen. Ravulla on hyvä muisti ja siksikin hän hankkii yleensä hyvän koulutuksen. Johtajana Rapu on tiukka ja vaativa, mutta hänen kovalta vaikuttavan rapukuorensa alla piilee lämmin ja ymmärtäväinen sydän.

Hyvää ravustuskautta ja muuta juhla-aikaa itse kullekin säädylle ja horoskooppimerkille kielialueesta riippumatta!

Unikko

Ravun horoskooppikukka on unikko.

Unikot on kasvisuku, jossa on noin 200 lajia. Suomessa unikoita kasvatetaan yleisesti kesäkukkina. Kauniiden, silkkimäisten kukkiensa vuoksi unikot ovat puutarhaihmisten suuressa suosiossa. Unikon kukkien väreistä löytyy jokaiselle lempivärejä, niitä on keltaisesta oranssiin, violettiin, valkoiseen ja punaisen eri sävyihin.

Unikoita voidaan käyttää monenlaisiin tarkoituksiin. Siitä saadaan maustetta, sämpylän koristetta ja myös vehnäleivän täytettä. Unikko sopii myös mausteeksi salaattiin ja voidaanpa sitä ripotella myös viilin tai jugurtin pinnallekin.

(Perjantai 23.7.2021:)

NAISTENVIIKKO on seitsemän päivän ajanjakso 18.-24 heinäkuuta, jolloin suomalaisessa almanakassa on vain naisten nimiä. Silloin juhlitaan RiikkaaSaaraaMarkettaaJohannaaLeenaaOiliaKristiinaa jaTiinaa monine nimimuunnoksineen. Kaikkiaan naistenviikolla viettää nimpäiväänsä satatuhatmäärin ihmisiä.

Entisaikaan naistenviikolla säätä seurattiin erityisen tarkkaan, sillä se ajoittuu heinäntekoaikaan. Vanha kansa väitti, että naistenviikko ei mene ilman sadetta, sillä naiset ovat kovia itkemään. Sateisuutta kuvataan monilla sananparsilla. Kustaa Vilkunan mukaan syy sateeseen laitettiin kunkin nimipäivänviettäjän tiliin, ja syntyi kaikenlaisia sanalaskuja, esimerkiksi "Mataleena itköö mielellään" tai "Reeta pissii pirahuttaa". Syynä käsitykseen naistenviikon sateisuudesta lienee se, että heinäkuun loppupuolisko on tyypillisesti sateista aikaa.

Ilmateteen laitoksen tilastojen mukaan täysin poutaisia naistenviikkoja on keskimäärin kerran 10 vuodessa ja saman verran on naistenviikkoja, jolloin sataa kuutena tai kaikkina seitsemänä päivänä. Tyypillisintä on, että naistenviikolla sataa kolmena tai neljänä päivänä.

(Tiistai 27.7.2021)

MÄTÄKUU

Mätäkuu 2021: Alkaa perjantai 23. heinäkuuta ja päättyy sunnuntaina 22. elokuuta.

Pitkien ajanjaksojen tarkastelussa on mätäkuu todettu yleensä vuoden lämpimimmäksi kuukaudeksi. Lapsuudesta muistan äidin kertoneen, että mätäkuun aikana syntyneet haavat eivät tervehdy niin helposti kuin kalenterivuoden muina aikoina.

31.7.2021

TOIVON TOIVOTUS

Toivon mahdollisimman monelle elämäsi alueelle iloa, valoa, rohkeutta sekä myönteistä toivoa syvälle syömmeesi, sieluusi ja mieleesi! Lopuksii kertailen ajatuksiani edellisestä virkkeestä taas mieleeni tulleen mielipiteen:

On tärkeätä pitää huolta inhimillisesti iisisti, ei siis täydellisyyttä päivästä toiseen tavoitellen seuraavien asioiden toteutumisesta omaan luonteeseesi, persoonaasi ja mielipiteisiisi soveltuvasti, 

1) fyysisestä kunnostasi ja

2) sen myötä henkisestä kunnostasi sekä

3) mahdollisen kasvatuksesi muikaisesta hengellisestä kunnostasi.

t. Kalevi