Olkoon LOKAKUU aurinkoinen, ei lokainen eikä loskavoittoinen

Perjantai 1.10.2021 - Kalevi Suojanen


KORONAVAPAATA, HYVÄÄ JA ILOISTA LOKAKUUTA TEILLE JOKAISELLE NOIN KOLMELLE TUHANNELLE LUKIJALLENI ERIKSEEN JA KAIKILLE YHTEISESTI!

       Kirjoitettu lauantaina 30.10.2021

ON AIKA SIIRTYÄ TALVIAIKAAN ELI NORMAALIAIKAAN!

Niin kauan kuin kelloja siirretään puolivuosittain kesäaikaan ja talvi- eli normaaliaikaan, on aivoissamme aina ja jatkuvasti kaksi kysymystä:

1) Milloin se toinen aika taas alkaa, eli miloin sitä kelloa jälleen siirretään;

2 Mihin suuntaan kelloja siirretään - ja ei kun etsimään niitä etsijän kelloja, jotka eivät siirry ihan itsekseen. Eiköhän kellojen siirtäminen yhdellä tunnilla taaksepäin, eli lähempää kesää kohden, ole kätevintä suorittaa esimerkiksi lauantai-iltana valmiiksi.

 

Kelloja siirretään taas takaisin talviaikaan eli normaaliaikaan sunnunraina 31.10.2021, jolloin nopeimmat teistä ovat  lukemassa tätä tekstiä.

Tarkkaan ottaen lainsääsännössä sanotaan: "Talviaikaan siirryttäessä kelloja siirretään tunti taaksepäin – klo 04:00 -> 03:00." Siirto siis tapahtuu lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Mutta eihän, jos ei luonnostaan olla hereillä, yleensä herätä yöllä kelloja siirtämään. Jos ei muista siirtoa tehdä lauantai-iltana, viisarien siirto tehdään sittenhetimmiten, kun sunnuntaina herätään. Jos on sunnuntaina menossa kirkkoon, ja kellon siirto on unohtunut, saa odotella tunnin kirkonmenojen alkamista. Kesäaikaan siirryttäessä, menee paikalle tunnin liian myöhään

Nykyajan digitaaliset laitteet siirtävät pääsääntöisesti itse itsensä yön aikana vastaamaan uutta aikaa. Asia kannattaa varmistaa aamulla. - Sekä televisiosta että radiosta tulee näemmä ohjelmia niin, että ne alkavat ennen kello 04:ää sunnuntaina ja päättyväty kello ohjelman mukaan 04:n jälkeen. Siinä voi käydä niinkin, että oikean kellonajan mukaan ohjelma loppuu ennen kuin se on alkanut.

Kyllä elämä on ihmeellistä!Hyvää marraskuuta! Jos suinkin muistan, toistan toivotukseni pian eli 1.11.2021!

                        ONNELLIIST VOIMIIST! t. Kalevi

 

Kirjoitettu perjantaina 29.10.2021

KURPITSAJUHLA eli HALLOWEEN tulee kohtsillään.

Niin vain lähestyy marraskuu. Aikoinaan Pyhäinpäivä oli marraskuun alussa. Nyt se on kalenterissa vasta lauantaina 6. marraskuuta. Silloin, kun Pyhäinpäivää vietettiin 1. marraskuuta oli anglomaailmasta monialle muuallekin maailmaan levinnyt Pyhäinpäivän aatoksi 31.10. fietettäväksi maallinen Halloween- eli Kurpitsajuhlä. Se on "Karkkivai kepponen" -sanonnan tapahtuma, jossa lapset kävivät ovelta ovelle koputtelemassa ovia. 

kurpitsa, halloween, kuva | Pikist

          Halloween-aiheinen kuva: Pixabay

LOKAKUUN 2021 LIPUTUSPÄIVÄT

perjantai 1.10. Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivä

sunnuntai 10.10. Aleksis Kiven päivä, suomalaisen kirjallisuuden päivä

sunnuntai 24.10. Yhdistyneiden Kansakuntien (YK:n) päivä 

Kirjoitettu tiistaina 26.10.2021:

Nytpä muistaakseni muistini kuiskasi minullle äsken: "Heippa, poistun pieneksi hetkeksi - koeta selviytyä kunnialla." Siis, kun jatkuvasti aivoissa värähtelee ehdotuksia uusista aforismeistä. Sitten menee unohduksiin, mitkä olen niistä jo blogiin kirjoittanut, mitkä ovat jääneet ajatustasolle. Kirjoitan nyt yhden kaksiosaisen ajatukseni  siinä toivossa, että se on jo aikaisemmin tullut esitetyksi kirjoitettunakin. Koetin etsiä tuota ajoitusta aikaisemmista kirjoituksista, mutta en löytänyt.

Sanottu kaksiosaisuus tulee köyhästä ja rikkaasta. On nimittäin niin, että köyhä on onnellisempi kuin rikas. Ainakin periaatetasolla eli teoriassa. Köyhähän, hän siis on onnellinen ainakin siksi, että hänellä voi olla toivoa paremmasta. Hänellä on ainakin mahdollisuus ajatella esmerkiksi, että "ensi viikolla saan kunnon ruokaa ja tilanne varmaan muuttuu niin, että saan tarvittavan rahan lääkkeisiin".

Rikkaalla ei ole koskaan tarpeeksi. Rikastunut jauhanee yleisimmin kahta ajatusta sisimmässään: Ensimmäinen ajatus: "Mistä saisin enemmän rikkautta?" Enemmän, enemmän, lisää, lisää! Ja ajatuksissa kummittelee mitä ilmeisimmin pelko, toinen ajatus: "Voi, kunpa en menettäisi edes rahtusen vertaa rikkaudestani, puhumattakaan siitä, että rikkauteni romahtaisi.

Eräs hyvin paljon aikaa vievä askareeni on etsiminen. Arvioni vähintään puolet valveilla olon ajastani menee tavaroiden ja papereiden etsimiseen. Miksiköhän Luoja loi tuohon lähes päätyöhöni, siis etsimiseen, niin mahdottoman huonon taidon. Vaikka silmä näkee etsittävän kohteen, tieto löytyneestä etsinnän kohteesta ei siirry aivoihin tietoisuuden tasolle.  Iltaisin pitäisi kai olla kiitollinen siitä, että olen päivän mittaan nähnyt runsaasti etsittäviä kohteita, vaikka en niitä ole silti löytänyt.

Seuraava vaihe on kai se, että lyön päätäni avaamiini kaapin oviin. Ja kai pian seuraa sekin, että kahden erivärisen sukan päälle olen pukenut vääriin jalkoihin menneet kengät tai saappaat. Ennätys olisi sekin, jos hoksaisin kengän menneen väärään jalkaan, ja moittisin itseäni kaksoisvirheestä, kun toinenkin jalka oli saanut väärän jalan jalkineen. Pitäisi  vähentää itsensä moittimista niin, että laittaa vain toisen jalkineen väärään jalkaan, ja toisen oikeaan jalkaan, joka sitä paitsi voisi olla vasenkin jalka.

Kirjoitettu lauantaina 16.10.2021

Tämä kirjoituspäivä on/oli MAAILMAN RUOKAPÄIVÄ

Ruokaan liittyvästä teemapäivästä on annettu aikoinaan YK:n yleiskokouksen julistus.

Tekstiä teemapäivän kotisivulta:

Yli 800 miljoonaa ihmistä elää nälkäisenä ympäri maailmaa, samalla kun kaikesta tuottamastamme ruuastamme katoaa hävikin myötä taivaan tuuliin noin kolmannes. Samalla kun miljardit kärsivät ravintoaineiden puutteista, elää maailmalla 1,4 miljardia ihmistä ylipainon kanssa joista neljänneksellä ylipaino tuottaa vakavia terveydellisiä ongelmia, altistaen heidät sydän-, sokeritaudille ja muille sairauksille.

Maailman ruokapäivän on ottanut omakseen kansalaisyhteiskunta ympäri maailmaa, koska ruuantuotannon epäkohtien, huonojen syömistottumusten ja köyhimpien alueiden nälänhätä ovat ongelmia, joista monet ovat meille myös arkipäiväämme. Ruokapäivän aikana voimme tarkastella luvan kanssa omia ruokailutottumuksiamme, havaita yhteiskuntamme ruokaan liittyviä epäkohtia ja vaatia niihin muutoksia. Muutos on hyvä aloittaa yksilötasolla esimerkiksi tarkastamalla annoskokonaan, monipuolistamalla ruokavaliotaan ja käyttämällä enemmän aikaa terveellisten raaka-aineiden ja ruokalajien käyttämiseksi mutta yhdessä voimme vaikuttaa myös suuremman mittakaavan ongelmiin, kuten kehitysmaiden nälänhätää ehkäisemällä tukemalla kansalaisyhteiskuntaa ja vaatimalla esimerkiksi vähittäistavarakaupan ja maatalousteollisuuden järkeistämistä, mutta pyöristyttävät hävikkiluvut kaunistuisivat edes ripauksen, ennen seuraavaa ruokapäivää.

Ruuanlaittoa Vietnamissa

                                        Kuva: Rauli Virtanen

Kirjoitettu lauantaina 23. lokakuuta 2021:

MUISTIHÄIRIÖISTÄ:

Suomessa on satoja tuhansia ihmisiä, joilla on muistivaikeuksia.

Omakohtaisesta kokemuksesta teen muistivaikauksien syistä karkean jaon mukaan kahtia. Muistivaikeudet johtuvat yleisimmin muistisairaudesta, joista yleisin on Alzheimerin tauti. Yksi siihen liittyvä totuus on se, että vaikeuksien keskellä olisi hyvissä ajoin muistitestiin. Terveyskeskukset suorittavat yleisesti muistitestauksia. Yleisimmin testi alkanee kysymyksellä siitä, mikä viikonpäivä on tänään ja kuinka mones päivä on tänään. Alkupäässä lienee sen tyyppinen tehtävä, että on laskettava 100:sta alaspäin 9 kerrallaan.

No niin, sitten toiseen muistin heikkenemisen syyhyn. Se on vaikea tai erittäin vaikea stressitila. Se voi olla seurausta esimerkiksi koetusta pitkäaikaisesta stressistä. Se voi olla esimerkiksi koulukiusaamisesta, työpaikkakiusaamista ja ties mitä vain muuta Suomessakin yleisistä kiusaamisen lajeista. Voihan se ilmeisesti olla stressi-sanastakin mieleen tulevaa muutakin, esimerkiksi liiallisesta työn määrästä. Työn määrää ja ehkä laatuakin voi yleensä olla helpompi korjata parempaan päin kuin työpaikkakiusaamista. Työpaikkakiusaajat eivät yleensä tunnusta olevansa kiusaajia. He eivät ilmeisesti yleensä tunnista, mikä on kiusaamista, mikä ei. Samantapaista vajavuutta lienee ihmisellä, jonka loukkaavan käytöksen johdosta esittämä anteeksipyyntö kuuluu näin: "Anteeksi, jos olen loukannut sinua." Miten niin "Jos"? Ellei ole varma, milloin on syyllistynyt anteeksi pyydettävään tekoon, on hyvä kysyä, onko hän tullut loukanneeksi lähimmäistään. Sitten voi esittää jos-sanan sijasta kun-sanan tai että-sanan.

Ja sitten takaisin stressin syystä tulleisiin muistamisvaikeuksiin. Minulla oli  taannoin toisistaan tietämättömien kahden yliopistollisen keskussairaaloiden antamat jokseenkin samasanaiset lausunnot. Kummassakin sairaalassa yritettiin selvittää, oliko minulla Alzheimerin tautia tai muuta muistisairautta. Kummankin sairaalan lausunnossa todettiin, että minulla ei ole muistisairaus edes aluillaan, mutta että minulla on erityisen vaikea stressitila. Muuten: Pidän ja saan voimaa kaikesta siitä tekemisestä, johon annan aikaani. Jos itselläsi ei asiantila ole niin, pitää antaa aikaasi tekemisen lajin vaihtamiseksi.

Minäpä menin terveyskeskuslääkärille muistitestiin. Sanoin, ettei minulla ole kahden yliopistollisen sairaalan tutkimusten mukaan muistisairautta. "No, mene nyt kuitenkin aluksi muistitestiin". sanoi lääkäri Sain testistä täydet pisteet. Sitten lääkäri määräsi minut toiseen, vaativampaan muistitestiin. Kun sain siitäkin täydet pisteet, lääkäri kertoi löytäneensä minua varten vielä vaikeamman testin. Muistutin häntä, ettei minulla ole muistisairautta, vaan muistivaikeuksien syynä on erittäin voimakas stressitila. "Ai, niinhän se olikin", kuittasi lääkäri Hän kirjoitti tukun laboratoriolähetteitä, jotka eivät olleet muistamisen kanssa missään tekemisissä. Lisäksi hän kirjoitti lähetteen psykiatrin vastaanotolle. Jostakin kohtaa hänen kirjoituksiaan luin latinankielisen sanan, jota en ymmärtänyt. Googlaamalla sain selville, että lääkäri epäili minua luulosairaaksi.

Hiljan luin lehdestä artikkelin, josta minulle aukesi - toivottavasti - apu. Artikkelista kerrottiin, minkälaista työtä teki ja tekee psykoterapeutti, joka on erikoistunut stressitilojen poistamiseen. Nyt vain en ole saanut aikaiseksi yrittää selvittää yhteyden ottamiseksi tarpeellisia yhteystietoja oikean auttajan luo. On ollut niin kiire, etten ole viielä ehtinyt tehdä mitään stressin ja huonomuistisuuden poistamiseksi . Ja taas lainaan isävainajani minun lasna ollessain sanoneen vanhuksia koskevat sanat. Ne nimittäin sopivat sataprosenttisesti minuun: Harjoittelen hyvin hartaasti ikiunta.

Kunnioittavin ja kiitollisin tuntemuksin teille kaikilla lukijoilleni. Toistan sanomani sen tärkeyden vuoksi:

Arvoisat lukijani:

Teitä kunnioittavasti kiittäen minulle antamastanne voimasta.

t. Kalevi

JK Ehkä seuraava ehdotukseni ei ole kaikkitietävä, mutta se on toivoa antava: Ennen kuin menet muistitestiin, käy lääkärissä, joka pystyy testaamaan, onko sinulla paranemattoman muistisairauden sijasta parannettavissa oleva stressitila. En ainakaan vielä pysty antamaan tarkempaa ohjetta, mutta kyseeseen tulee sairauden hoidon ihminen, joka on erikoistunut stressitilan hoitoon. 

Voimia, menestystä, hyviä unia ja mahdollisimman stressitöntä elämää! 

 

JK 2 Harmi, kun tulee tekstin paljouden vuoksi sekavaa ja väsyttävää, mutta tämä viimeiseksi muistamani on melkein ensimmäiseksi tärkeintä. Olen käynyt aikain kuluessa monissakin testeissä, jossa Alzheimer on suljettu pois. Tässä se tärkeäksi kokemani:

Alzheimer-testi kannattaa ottaa ensimmäiseksi, jos et "muistinpätkijänä" ole sitä vielä tehnyt. Jos nimittäin ei ole alzheimeria, tulee hyvää olo ja mieli. Jos sen sijaan on alzheimer, tulet käyntisi vuoksi saamaan monta, ehkä ainakin seitsemän vuotta hyvää elämää. Ihan sen ansiosta, että menit lääkärille sairauden alkuvaiheessa. Ei siis missään tapauksessa pidä pelätä testiin menoa.

Alzheimeria parantavaa lääkettä ei vielä ole, mutta sen etenemistä hidastava lääke on jo kehitetty. Jos tauti havaitaan aikaisin, voi "hyvää elämää" saada monta, ehkä seitsemänkin vuotta lisää lääkkeen ansiosta. - Kun viimeksi kävin Alzheimer-kokeessa, lääkäri näytti aivoistani ottamaansa kuvaa, ja näytti yhtä sormenpään kokoista kohtaa aivoista, sekä sanoi: "Jos tuossa kohtaa olisi valkoinen läikkä, sinulla olisi alzheimer; koska siinä ei ole valkoista läikkää, sinulla ei ole alzheimeria.

Toivon Kaikkea mahdollista Hyvää lukijoilleni ja samalla itsellenikin.

Kello on nyt 22.00 lauantai-iltana 23.10.2021.

Huomenna on (aikaisempaa liputuspäiväluetteloa jäljentäen:)

sunnuntai 24.10. YK:n päivä 

Ihmetellen totean, että siitä on vain kaksi kuukautta jouluaattoon!

-----------

                           ------------          

                                                       ---------------------------------

...Ja sitten vähän vanhempiin kirjoituksiin, josko ne eivät ole tulleet vielä aikaisemmin luetuiksi:

Kirjoitettu iltamyöhällä perjantaine 15.  lokakuuta 2021:

Sateen ropinan säestäessä Oulunkylän kodin ikkunan takana, tuli mieleeni kaksi lempiaforismiani. Saat luettavaksesi ne seuraavassa, ole hyvä:

<> 1960-luvulla lemppariajatelmani oli tällainen: "Harmittelin syvästi, kun minulla ei ollut kenkiä, kunnes vastaani tuli pyörätuolilla mies, jolla ei ollut jalkoja."

<> Eilen kävelin pitkästä aikaa mäen alas Vantaanjoen rantaan. Palatessani  sieltä takaisin kotiin, ohitin yhden Itsenäisyyden puiston patsaan, jonka juurella luki minulle vuosikymmenien aikana paljon lisävoimaa antanut virke:

"Koska maailma on petollinen, minä menen suruun."

-----

      -----     -----

Silti suosittelen meille kaikille tavoitteeksi sen, että ollaan ilosia, silosia poikia ja tyttöjä vaan, eikös, juu!!! Juu juu.

Toivoo

Kalevi

Kirjoitettu maanantaina 11. lokakuuta:

SYYSLOMAA vietetään kouluissa lokakuussa. Syysloman tarkka pituus ja ajankohta vaihtelevat paikkakunnittain.Vuoden 2021 syyslomia vietetään kouluissa lokakuun viikoilla 42-43

    • viikko 42 alkaa 18.10.2021

    • viikko 43 alkaa 25.10.2021

Osassa paikkakunnista syysloma tarkoittaavain paria ylimääräistä vapaapäivää, kun taas suuri osa koululaisista saa lomailla kokonaisen viikon.

Ajankohdat vaihtelevat kunnan mukaan joten oman koulun syyslomat tulee tarkistaa joko koululta tai esimerkiksi Opetushallituksen sivuilta.

Syysloma järven rannalla

Tekstin sekä syksyisen kuvat sain googlaamalla sanan Opetushallitus

TOSITARINA 

Muutama päivä sitten havaitsin, että kotini ulko-oven yläpuolella olevan vanhan mallisen kuution muotoisen lasikuupan valo oli sammunut. Se oli vuosikymmenien kuluessa tullut minun esimerkkiäni noudattaen paitsi vanhaksi  myös peräti raihnaiseksi.

Minun olisi pitänyt mennä asennustöihin irtorappusten avulla ylöspäin kiiveten niin, että ajatuskin siitä kauhisti. Ihme kyllä  sain täysin palvelleen kuution irti seinästä, mutta siihen se sitten loppuikin. Valokupu oli kiinnitysosastaan vuosien saatossa lohkeillut niin, ettei sitä voinut kiinnittää ulkoseinässä olevaan vastakappaleeseen.

Monitaitoinen naapurini lupautui antamaan perinteistä naapuriapua. Varsin tärkeänä apuna naapuri tarjosi tietojaan ja taitojaan. Hän totesi, että tällaista vanhanmallista kupua ei voi löytyä enää mistään kaupasta. Sitten hän totesi: "Jos Suomesta kaupasta löytyy tällainen, kauppa on Porvoon Wanhanajan Rautakauppa, mutta toivo taitaa olle turhaa", totesi naapuriystäväni.

Soitin Wanhanajan kauppaan. Sieltä löytyi kuin löytyikin yksi valokupu. Mutta on suuri sattuma, jos se voisi olla samanlainen kuin minun tarvitsemani vuosikymmeniä vanha valokupu. Ajoin puolessa tunnissa Oulunkylästä Porvooseen. Kannoin kupua kassissa. Jo matkan päästä myyjä huusi"Jaahah, sieltä taitaa tulla valokupu!"

Niinpä Luoja oli kanssani, että yksi ainoa löytynyt valokupu oli samankokokoinen ja muutoinkin samanlainen kuin talomme kahdesta kuvusta rikkoutunut minun kotini ulkoseinässä palvellut vastaavankaltainen 20x20x20 senttimetrinen valokuutio. Naapuri irrotti rikkoutuneesta kuvusta partakoneen terää hyväksi käyttäen kirjaimen A ja numerot 12. Öljyvä tarvittiin ruosteiden poistoon ja rautakaupasta tuunausaineita: ruuveja ja muuta tilpehööriä. Ystävällisesti naapuriapua tarjonnut  naapurini kiipese taas irtoportaota myöten kiinnittämään kaupasta alle 50 eurolla ostamaani kupua tutulle kupupaikalle. Sen pituinen se. Loppu hyvin kaikki hyvin.

Ennen vanhaan eräs hammaslääkäri sanoi silloiselle vanhustuttavalleni työnsä lopuksi: "Kyllä nämä hampaat nyt kestävät lopun ikänne."  Tuttavani totesi loukkaantuneena minulle: "Mistä se lääkäri muka tietää minun elinikäniikäni keston!" Minä sen sijaan voinen sanoa melkoisella varmuudella, että tuo valokupu kestää minun lopun ikäni. Saattaahan  se  varsin hyvän näköisenä kupuna kestää kuin  edeltäjänaä. Jos noin kävisi, minusta ei olisi silloin  edes muistokaan enää jäljellä.

Vanhan kansan lokakuuta perustana käyttäneistä tulevan sään kuvaamisista ehkä tunnetuin on se, jossa käytetään hyväksi pihlajanmarjoja. Kas näin:

"Jos pihlajassa on lokakuussa paljon marjoja, tulee sateinen syksy ja vähäluminen talvi (pihlaja ei kanna kahta taakkaa yhtäaikaa: marjoja ja lunta". Eri puolilla Suomea tilanne on erilainen. Ainakin jossain osassa maatamme näyttäisi yleisesti siltä, että lumitöitä ei liene tulevana talvena paljoa tehtäväksi.

TAVOITTEITA

Koetetaan olla yrittämättä liikaa. Hiljaa hyvää tulee. Nobelin väärtti olisi ollut aikoinaan sen henkilön keksintö, jonka mukaan "Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Se vaatii malttia. Maltti puolestaan on synonyymi sanalle taito. Aikoinaan lapsiani ja myöhemmin kasvavia lapsenlapsiani opettaessani tapasin toidsuvasti sanoa: "Aikuinen odottaa ja malttaa." Usein lapsi ei nimittäin malta, vaan kaiken pitäisi tapahtua ja kaikkea tärkeää pitäisi saada nyt heti, eikä myöhemmin. Taidosta on kysymys siksi, että on väärin ajatella: "En nyt anna aikaa suunnitteluun; se vie turhaan työaikaa." 

Oletetaan, että saat lapsenlapsen innostumaan ammattiin, jonka titteli on sijoittaja. Hänen pitäisi ymmärtää ja sisäistää ajatus, ettei se käy päinsä päivässä, ei viikossa, ei kuukaudessa, eikä vuodessa. Kymmenen vuotta on jo vähän järkevämpi, ja jopa ainakin mahdollisuuksien rajoissa oleva aikatavoite. Mutta jos uranvalinta on oikea, hän nauttiii ja iloitsee työstään joka päivä - ja tottuu pitämään vastoinkäymisiä jopa eämään kuuluvina luonnollisina ainesosina.

Muuten: Jos tapaat lähiaikoina hammaslääkärin voit sanoa hänelle: "Kyllä korona alkaa olla ohi, älä enää poraa". 

Otetaan lokakuu vastaan myönteisesti hymyillen, ei poraten eikä murehtien!

Loskaista vai aurinkoista lokakuuta? No, sitä otetaan, mitä annetaan. Se, mitä annetaan ja mitä saadaan, se nähdään sitten lokakuun loputtua, sikäli kuin meillä itse kullakin  elonpäiviä riittää. Toivotaan, että ilmat ovat sopivia, ja toivotaan, että eloa piisaa pitkälti.

Hiljan kerroin Turun päivästä. Tasa-arvoa kunnioittaen seuraavaksi on jatkoa Turun päivälle Tampereen asiaa, nääs: 

event-269175

Tampereen päivä 1.–3.10.2021

Tampereen päivää juhlitaan 1.-3.10.2021. Tapahtumaviikonlopun aikana kaupunki täyttyy perinteisesti kulttuurilla ja taiteella sekä avoimien ovien tapahtumilla. Tampere juhlii tänä vuonna 242-vuotispäiväänsä.

Tampereen päivän ohjelma koostuu mm. seuraavasta:

Maksuton My2050-mobiilipeli vie seikkailulle tulevaisuuteen. Matkallesi kohti tulevaisuutta lähdet Tampereen Keskustorilta. Tarvitset vain puhelimesi ja 60 minuuttia aikaa.

Harri Hykön valokuvia raitiotien rakentamisen vaiheista. Tampere-kirjojen tarjoustori.

Kirjastonhoitajat Helena Paloposki ja Juhani Koivisto haastattelevat uutta Tampereen kaupungin kirjastopalvelujohtaja Niina Salmenkangasta.

 

Tampereen päivän miniretriitti

 

Maailman postikorttipäivän koko perheen työpajassa askarrellaan hauskoja postikortteja. Kortti on mahdollista lähettää suoraa Vapriikista tai sen voi viedä muistoksi kotiin. Työpaja järjestetään Vapriikin työpajatilassa ja se on maksuton.

Tervetuloa mukaan tieteilemään innostavasti itse tehden! Lapsille suunnattu lähetys järjestetään Juniversityn YouTube-kanavalla.

Työväenmuseo Werstaalla museo avoinna, vapaa pääsy. Lauantaina Työ ja kestävyys -paja. Lauantaina ja sunnuntaina yleisöopastuksia Teollisuusmuseoon.

Näsijärviristeily m/s Isosaarella Mustalahden Satamasta

Lasten liikennepuisto on avoinna Tampereen päivän kunniaksi

Pikku Pörriäinen, Ylen Pikku Kakkosesta monille tuttu kärpänen ötökkäkavereineen nähdään teatterin lavalla Ystäväni Pikku Pörriäinen –esityksessä.

Kauppakeskus Ratina on mukana Tampereen päivässä järjestäen ohjelmaa koko perheelle la 2.10. klo 11-16. Tule pomppimaan pomppulinnaan, tervehtimään Katti Ratinaa, päristelemään sähköautoilla sekä katsomaan Ratinan Tunneligalleriaan näyttelyä.

Tampereen päivän tunnelmia voi jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteella #TampereenPäiväTapereen päivään mahdollisista lipuista saat tiedon googlaamalla: Tampereen päivän liput.

VANHAN KANSAN SANONTOJA LOKAKUUSTA

Lokakuu ei ole joka kuu: Päivät pienet pilvelliset, yöt pitkät ja pimeät. Halla hanhen siiven alla, talvi joutsenen takana.

- Jos lokakuussa akkunat ovat jäässä, niin tammikuussa vettä sataa.

- Minä päivänä metsä kuurassa lokakuussa, sinä päivänä toukokuussa lehti vihoittaa.

- Jos pihlajassa on lokakuussa paljon mmarjoja, tulee sateinen syksy ja vähäluminen talvi (pihlaja ei kanna kahta taakkaa yhtäaikaa: marjoja ja lunta).

- Pirkon päivä, 7.10., on Pyhän Birgitan päivä. Lennä, lennä leppäpirkko kivikirkon juureen. Siel saat isältäs voileivän ja äidiltäs punaisen hameen.

- Piritan päivästä (7.10.) nuottia valmistetaan, eli alettiin kutoa suuria talvinuottia.

Kirjoitettu lauantaina 16.10.2021:

- Vanhaan aikaan talvikausi alkoi lokakuun 14. päivä. Silloin viimeistään piti ulkona kaikkien maataloustöiden olla päätöksessään, ja sisätyöt alkoivat.

Nykyaika on nykyaikaa, joka varsinkin meillee senioreille tuntuu ihan pian olevan mennyttä aikaa. Ja nykyaika tuo yleensä uusia sääntöjä. Juuri silloin, kun niihin on alkanut alustavasti totutella, ne voivat antaakin tietä taas vain totuteltavaksi tarkoitettuja uuden uutukaisia sääntöjä.

Joka tapauksessa lakisääteinen talviaika eli normaaliaika alkaa lokakuun 2021 viimeisenä viikonloppuna. Kätevintä on siirtää kelloja taaksepäin nukkumaan menon aikaan lauantaina 30. lokakuuta tai herätessään sunnuntaina 31.10. No, ei nyt murehdita sitä vielä, kyllä siitä sitten lähempänä ensi kuukauden kynnyksellä tulee tietoa enemmän kuin tarpeeksi.

Ja sitten lisälohdutus digitaalisten laitteiden aikakauden ihmisille. Nykyajan laitteethan  siirtävät yleisesti itse itsensä yön aikana vastaamaan uutta aikaa. Toki asia kannattaa varmistaa aamusella, sunnuntaina 31.10.2021