Marraskuu, uusi, hyvä ystävämme ihan pian!

Maanantai 1.11.2021 - Kalevi Suojanen


HÄN, KEN EI PIDÄ MARRASKUUSTA ON HUOAHTAA MARRASKUUSTA  JA ON KOVASTI ONNELLISENA JOULUKUUN ALUSSA SIKSI, ETTÄ MARRASKUU ON TAKANAPÄIN.

Kirjoitettu keskiviikkona 17.11.2021

Kaikki maallinen loppuu aikanaan, niin myös minun "bloggailuni".

BLOGINI ON MENNYTTÄ AIKAA. Tämä on murheekseni viimeinen blogini. Jaksan edelleen kuitenkin uskoa, että lääkärien lausunto on oikea. Sen mukaan muistisairaus ei ole minulla edes aluillaan, mutta erittäin vaikea stressitila aiheuttaa voimien vähentymistä, unohtamisia ja muita vaikeuksia."  Maallikkona väitän valoisasti, että kun onnistumiset ja myötämäet ovat voimakkaammat kuin epäonnistumiset ja mielialaa madaltavat kokemukset, stressitila helpottaa. Toki on saatava lääketieteellistäkin käytännön apua stressin poistamiseen.

Tuli mieleen ääreisesimerkki kiusaamisesta, jossa kolme nuorta kiusaajaa tappoi nuoren uhrinsa. Kuulin juuri, että tuttavaperheen nuorelle koululaiselle kiusaaja oli oli lähettänyt viestin: "Tapa itsesi!" Kun poliisille oli tehty asiasta pyyntö kiusaajan henkilöllisyyden selvittämiseksi, se ei kuulemma onnistu. "Emme voi auttaa; lähettäjän henkilöllisyyttä on erittäin vaikea selvittää."

Ei muuten olisi ollut mahdotonta, että kolme tappajanuorta olisivat ensimmäisen ja toisen kiusaamisrynnäkön jälkeen olisivat sanonet kiusaajien normaalilauseen: "Hyvää tarkoitimme; sinun parhaaksesi tämän teimme".

Surullista.

---------------------------------------

                                        -----------------------------------------

                                                                                   -----------------------------------

                                                                                  

Vielä ainakin ennen joulua  kirjoitan teille joulutervehdyksen. Toivottavasti se tulee perille edelleen tärkeimmilleni, lukijoilleni, yhteensä vähintään  kolmituhatmääräisesti. Sitä ennen elomme ympäristö muuttuu laaja-alaisesti runsaalla joululla höystetyksi.

Tästä lähtien toiveeni on, että tulevaisuudessa elämässä jokainen huomispäivä on tätä päivää parempi. Monta kertaa olen hieman vajaan kymmenen vuoden yhteydenpitomme aikana blogeissani varoittanut vertaamasta itseäsi muihin.. Kaikilla on omat ristinsä. Aikoinaan kauan kestäneen käytännön omaishoitajakokemukseni perusteella uskallan sanoa melkoisella varmuudella, että alzheimerin kohdattua ihmisen, yleensä huominen päivä on tätä päivää huonompi.

Rakkaat lukijani! Olkoot päivänne hyviä, parempia, kaikkein parhaimpia.  Painottakaamme itsessämme muutakin joulua kuin kaupallista joulua. Ja muistakaamme hyvän joulun sanoman lisäksi vanha viisausvitsi, jonka mukaan arkielämässä on tärkeintä kohtuullinen terveys ja valikoivasti huono muisti.

t. Kalevi Suojanen

  

 

Kirjoitettu sunnuntaina 14.11.2021 illalla:

KIRKOLLISTA:

LÄHDE: www.evl.fi/ Kirkkovuosikalenteri

SUNNUNTAI 14.11.2021 Valvomisen sunnuntai

Helluntaijakso, helluntain jälkeinen aika

Liturginen väri: vihreä

Kaksi alttarikynttilää

KESKEISTÄ:

Valvokaa!

Valvomisen sunnuntai on kirkkovuoden viimeistä edellinen sunnuntai. Tämän sunnuntain sanoma korostaa hengellistä valvomista ja Kristuksen paluun odotusta. Väsymisen ja välinpitämättömyyden vaara on suuri. Ihminen kotiutuu helposti tähän maailmaan ja unohtaa, ettei hän elä täällä pysyvästi. Kristityn tulisi olla joka hetki valmis lähtemään tästä elämästä. Valvominen ei kuitenkaan ole voimia kuluttavaa jännitystä vaan turvallista luottamusta siihen, että Jumala vie meissä aloittamansa hyvän työn päätökseen. Jumalan lupauksen mukaisesti kristityt odottavat ”uusia taivaita ja uutta maata, joissa vanhurskaus vallitsee” (2. Piet. 3:13).

Tuossa yllä valvomisen kehotuksen yhteydessä myönnetään, että väsymisen vaara on suuri. Kun koronasta ei tunnuta yhteisötasolla vieläkään päästävän lopullisesti eroon, monelle meistä väsymys on jokapäiväinen kokemus. Valvomisen päivänäkin yksi tärkeä asia avun saantiin on rukoileminen, ja valvomisen päivänkin rukoustekstejä lukiessani tunsin, että rukouksen tekstin hyvä Taivaan Isälle osoitettu loppu on: "Tapahtukoon Sinun  tahtosi." 

Kirjoitettu torstaina 11.11.2021 iltapäivällä

SINKKUJEN PÄIVÄ

Tänään on ja oli sinkkujen päivä, Singles´ Day, maailman suurin ostospäivä.  . Kaikkien, vähänkin kynnelle kykenevien yritysten myymälät ja verkkosivut ovat tuoneet suomalaisille jättiläismäisen hyviä tarjouksia ja alennusmyyntejä pilvin pimein. Omien mainoslauseittensa parissa yritykset rehvastelevat olevansa nykyisin jopa perjantaita, marraskuun 26. päivän, Black Fridaytä suurempi ostospäivä. Saapi nähdä, kumpi näistä kahdesta tulee olemaan Mustan perjantain mainosten mukaan isompi.

         Yrityksen verkkosivujen mainossivu 11.11.2021

Kirjoitettu keskiviikkona 10.11.2021 aamulla

"VEROPÄIVÄ" 

Tänään on se päivä vuodesta, jolloin julistetaan, ketkä hyvätuloisista ja rikkaista ovat maksaneet eniten veroja. Kello aamukahdeksasta alkaen iltauutisiin saakka uutisoidaan varmaankin "verokuninkaiden"  nimiä sikäli kuin he eivät ole kieltäneet nimiensä julkaisemista. Olen viimekin vuonna kuluttanut aikaani hoidokkina eri sairaaloissa. Kiitollisena siitä liityin valtakunnalliseen Iloiset veronmaksajat yhdistykseen. On verojen maksamisesta meille ihmisille hyötyäkin, muistakaamme se.

Kirjoitettu tiistaina 9.11.2021 illalla

Varhain tuleva pimeys kai tekee sen, että kello tuntuu käyvän aina vain hitaammin. Joskus käy niin, että kun ajattelee pian olevan nukkumaan menon aika, kello voi olla vasta noin 19:n paikkeilla. Silti päivät pääksytysten ovat liuenneet pois alta. Niin vain menivät kaksoispyhätkin pyhäinpäivineen. Minulle se oli yllättävän myönteisesti mieleen jäävä päivä. Kohokohdaksi tietyllä tavalla jäi se, että jouduin tekemisiin, tai oikeastaan sain olla tekemisissaä poliisienkin kanssa. Se oli voimaa antava ja mieluisin tapaus moneen kuukauteen.

Pyhäinpäivä alkoi niin kuin kaikki muutkin päivät: hyvin hitaasti. Olin päättänyt käydä autollani syntymäpitäjässä Taivassalossa läheisten haudoilla. Aikaa vieviä viivytyksiä tuli monenlaisia. Pienimmästä päästä olivat ne, että sankarivainajien hautarivistö ei ollut tutulla paikallaan. Toinen viivytys oli se, että minulle aikoinaan läheiseksi tullut serkkuni heutaakaan en löytänyt tutulta paikaltaan. Pimeyskin alkoi häiritä hyvinkin pahasti etsintääni huolimatta siitä, että haudoilla oli valtaisa kynttilämeri. Muutokset johtuivat epäilemättä uuden seurakuntakeskuksen valmistumisesta . Se oli tuottanut muutoksia hautausmaallekin. Täytyy ottaa selville, mistä löytämättä jääneet kohteet löytyvät ja tehdä uusi toivioretki joulun aikaan. Sankarihautaan on haudattu yksi isäni veljistä, Toivo. Täytyy taas tarkistaa hänen ikänsäkin. Hän oli yli 10 henkilön sisarusparvesta joko nuorin tai vanhin. Tuo järjestyskin täytyy sitten ensi kerralla tarkistaa. Isä kertoi minun lapsena ollessain, että, olikohan se peräti ihan sodan viimeisenä päivä, että Toivo oli aseen kanssa makuuasennossa, nosti hiukan päätään, ja vihollisen laukaus tappoi hänet. Varmasti en muista sitäkään, mutta se taisi olla sodan viimeisenä päivänä.

No niin, samoilin hautausmaalla aika kauan, varmaan yli kaksi tuntia. Kynttilämeri oli valtaisi. Harmitti, kun vaivaisena en löytänyt taskulamppua enkä sitten kameraakaan kynttilämerta kuvatakseni. Ihmeen paljon väkeä oli vielä kulkemassa hautausmaalla, vaikka oltiin siirrytty jo puolen yön jälkeiseen aikaan.

Matka Oulunkylään oli raskas pimeyden ja pitkälti yli 200 kilometrin matkan vuoksi. Paimion kohdalla päätin syödä voileivät ja juoda lasillisen maitoa. Mutta muistin väärin, että normaali pysähdyspaikkani Paimion kahvila on auki yölläkin. Kiertelin sen ympäri, mutta autiota oli. Sitten takaisin tavoitteena Helsinkiin johtava moottoritie. Vaan ei löytynyt tien alkua. Ajelin edestakaisin pikkuteitä ja käänsin ajosuuntaa välillä hätävilkkuja näyttäen, etten vaan olisi ollut säkkipimeässä muiden tiellä. Kun pysähdyin pikkutien reunaan, ulahtivat takanani poliisin pillit sinisten valojen säestäessä tapahtumaa. No, avasin heti auton oven ja nousin autosta tervehtimään. Se oli koko reissuni hienoin tapahtuma.

Poliisiautosta oli noussut ulos kaksi ylen ystävällistä konstaapelia. Olivat näemmä jonkin aikaa seuranneet minut, koskapa näemmä tiesivät rekisterinumerostani saamiaan tietoja. Sanoivat, että tuo Paimion kahvila ei ole yökahvila. Ja kysyivät: "Ajatteko vielä tänään saman tien Helsinkiin?" Saatuaan myönteisen vastauksen, sanoivat, että välipalaa kannattaa mennä syömään Saloon päin olevaan Shellin ravintolaan. Ja tietenkin puhalluttivat, kun minut asiakkaaksi löysivät ja opastivat, mistä Helsingin tien seuraavan alun löytää. Sekin oli merkitty niin, etten ymmärtänyt merkintää. Kyltissä luki kyllä Helsinki, mutta siinä oli kaksi nuolta, sekä oikealle että vasemmalle. Sanoin kääntyväni oikealle eli Helsingin suunnan kyllä tajusin. "Ei oikealle, vaan vasemmalle" sanoi toinen konstaapeleistä. Tie teki siis sitten sillan alla u-käännöksen.

Tuo poliisien kohtaaminen oli merkillinen myönteisyydessään. He olivat ystävällisimmät ja enemmän minulle voimaa antavat ihmiset, joita olin kohdannut. miesmuistiin. He olivat myönteisen sharmantteja, ystävällisiä, myötäeläviä. Siitä kohtaamisesta on vieläkin hyvä olo. Oi ihmiset, toisiamme ymmärtäkäämme, myötäeläkäämme!

Kirjoitettu pyhäinpäivänä, lauantaina 6.11.2021

KIRKOLLISTA

LÄHDE: www.evl.fi/Kirkkovuosikalenteri

LAUANTAI 6.11.2021

Pyhäinpäivä

Erityispyhät, muita erityispyhiä

Hyvvää, levollista pyhäpäivää!

Liturginen väri:

punainen, tai varsinkin iltajumalanpalveluksessa, valkoinen.

Neljä alttarikynttilää

KESKEISTÄ

Pyhien yhteys

Pyhäinpäivä on sulautuma kahdesta juhlasta, kaikkien pyhien päivästä 1.11.  ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivästä 2.11.  Siten muistelun kohteena ovat sekä kaikki kristikunnan marttyyrit että muut uskossa Kristukseen kuolleet. Sana pyhä ei kuitenkaan viittaa vain kuolleisiin. Jokainen Kristuksen oma on pyhä. Hän on uskossa osallinen näkymättömästä pyhien yhteydestä. Päivän perinteinen evankeliumi onkin Jeesuksen vuorisaarnan alussa oleva autuaaksijulistus.

Uskontunnustuksen mukaan pyhät muodostavat yhteyden, johon voimme näkymättömästi liittyä.

Kirjoitettu pyhäinpäivän aattona, perjantaina 5.11.2021 illan hämärtyessä 

 

Kirjoitettu perjantaina 5.11.2021 aamulla

On aattopäivä, kirkollisen juhlapäivän, pyhäinpäivän, aatto.  Ennakoinkin pyhäinpäivän, jotensakin koko marraskuun "ykköspäivän" tulosta jo marraskuun 2.päivän  kirjoituksessani.

 

                              Kirjoitettu tiistaina 2.11.2021 päivällä

Kuluvan viikon ykkösmainittava päivä on lauantaina 6.11. vietettävä pyhäinpäivä. Silloin, kun olin huomattavasti nykyistä nuorempi, päivän nimi oli Pyhäinmiestenpäivä, ja sitä vietettiin vuosittain marraskuun 1. päivänä. Tuona päivänä pyhäinpäivää vietetään monissa maissa yhä edelleen. Suomessa päivää vietetään nykyisin välille 31.10. - 6.11. osuvana  lauantaina.

Pyhäinpäivä on kristillinen juhlapäivä. Silloin on perinteisesti vietetty pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivää. Perinteinen yleinen tapa on, että pyhäinpäivänä käydään edesmenneiden läheistemme haudoilla lämmöllä ja kiitollisuudella muistamassa ja muistelemassa heitä lämmöllä sekä kunnioittamassa heidän muistoaan.

  

Kirjoitettu maanantai-iltana 1.11.2021:

LIPUTUSPÄIVÄT MARRASKUUSSA 2021:

lauantaina 6.11. Ruotsalaisuuden päivä, Kustaa Aadolfin päivä 

sunnuntaina 14.11. Isänpäivä 

lauantaina 20.11.2021 Lapsen oikeuksien päivä 

Duurivoittoisia ajatuksia: 

Pääsin hyvissä ajoin ennen maanantai-iltaa sairaalasta pois. Tutkimus kohdistui lähes kokonaan vain sydämeen. Kaikki oli hyvin. Uusittu aorttakin toimi kuulemma hienosti. Tutkiva tohtori sanoi, että nyt on toisin kuin muutama vuosi sitten, kun uusitut aorttaläpät reistailivat alvariinsa. Lääketieteen käytännön sovellutukset kehittyvät kehittymistään.

Niinhän on käynyt aivan merkillisen hyvin sydäninfarktien hoidossakin. Isäni kertoi omasta isästään, kun peltotöissä tuli sydäninfarktituntemuksia 1900-luvun alkuvuosina. Ainoa lääke silloin oli se, että sahattiin purukasan alla säilössä olleista jäälohkareista jäänpaloja, ja laitettiin niitä sydämen kohdalle "lääkkeeksi". Nyt on mitä hienoimmat infarktihoidot, kun vain pääsee ajoissa hoitoon.

Mollivoittoinen ajatus:

Tuli mieleen lämpimiä isyysilmoja ajatellessani sähkön hinnat. Kyllä muun lisäksi tulee varmaan korotuksia senkin takia, että sähköyhtiöt eivät saa ihmisiltä ja yrityksiltä nyt tarpeeksi rahaa, kun lämpimät ilmat ainakin toistaiseksi ovat tulleet pienentämään sähkölaskuja. Loogistahan on, että sähköyhtiöiden on pakko nostaa hintoja, jotta ne pääsisivät budjetoituihin tuloksiin. No, mollivoittoinen tuo prosessi on vain sähkönkuluttajan kannalta, kun sähkölaskut suurenevat ehkä ainakin lämpimien ilmojen ajaksi.

Onnellinen olo tulee, kun asennoituu oikein. Ei se tosin aina ole helppoa, mutta harjoitus tekee mestarin. Olen kauan sitten kertonut pelänneeni, miten suruksi menee, kun meille tuli kotiin japanilaisia vieraita marraskuussa. Oli kuraa ja liejua. Mitä tapahtui? He kaikki olivat iloisia ja onnesta lääpällään. Heistä se oli uutta ja ihanaa!
SITTEN TAKAISIN AIHEESEEN, JONKA  MUKAAN MARRASKUUHUNKIN VOI SUOMALAINENKIN RAKASTUA, KUN VAIN ASENNE ON MYÖNTEINEN:
Kirjoitettu sunnuntaina 31.10.2021

Teethän itsekin mielenkiintoisen testin- Ottakaamme opiksemme, minkälaista on viisas asenne elämään. Väitän, että ainakin yksi elämän tarkoitus on oppiminen. Väärän asenteen muuttaminen oikeaksi on todella vaikeaa. Mutta yrittänyttä ei laiteta:

Jotkut ovat ehkä katsoneet googlen kautta SATA SYYTÄ RAKASTUA MARRASKUUHUN tekstejä. Tässä jäljempänä ovat nuo mielenkiintoiset sata syytä luettavaksesi ja pohdiskeltavaksesi. On noissa vinkeissä meille kaikille syväpohdiskeltavaa.

Kertaan tässä yhteydessä yhden nuorena opettajana nuorille aikuisille antamani ohjeen. Eräs opiskelija kysyi: "Opettaja, mistä tietää, että on rakastunut?"  Vastaukseni oli: "En sitä pysty sanoiksi pukemaan. Mutta siitä olen täysin varma, että kun rakastut, tunnet ja tiedät vähintään sataprosenttisen varmasti, että ahaa hienoa, tällaista on rakkaus!"  

Sitten siirryn takaisin jatkamaan varsinaista blogikirjoitustani: Hoidan varoiksi puolestasi googlaamisen sanoilla sata syytä rakastua marraskuuhun näin:

harmaa ella

100 syytä rakastua marraskuuhun

Me kysyttiin sometileillä seuraajiltamme, miksi marraskuu voi olla myös mahtava. Harmaan eri sävyt ja tihkusadekin voi olla upeita asioita, kun niihin vain löytää itselleen sopivan näkökulman. Kiitos kaikille keskusteluun osallistuneille, vastauksia tuli ihan älyttömästi! Alla kooste omista ja teidän vastauksista (sometileiltä) Näin sanovat eräoppaat ELLA JA KAISA. Heidän kuvansa näet myöhemmin tässä kirjoituksessa ja heistä saat muutoinkin lisätietoa niistä nettiosoitteistä, jotka myöhemmin löydät tästä tekstistä. Muistathan nauttia lukiessasi rakkaudellisia tekstejä.

Seuraavassa sadan kohdan luettelo, olkaa hyvät:

                 SATA SYYTÄ RAKASTUA MARRASKUUHUN

 1. Nuotio- tai takkatuli pimeässä tuo valoa ja tunnelmaa

 2. Kynttilöiden polttaminen ja joulun odotus alkaa.

 3. Voi käydä pimeässä metsässä testaamassa taskulamppuja, otsalamppuja ja heijastimia.

 4. Ruskan rippeet, sienet (suppikset) ja marjat.

 5. Metsäkävelyt tihkusateessa.

 6. Syysretket ilman ötököitä eli hirvikärpäsiä, hyttysiä ja ampiaisia.

 7. Happirikkaus. Helppo hengittää.

 8. Tilaa lenkkipoluilla ja pyöräteillä.

 9. Kaamos alkaa. <3

 10. Tähtitaivas.

 11. Revontulet.

 12. Vesisade. Vaatteet päälle ja menoksi!

 13. Upeat tuuliset meren rannat.

 14. Rantakalliolla ei varmasti tule yhtään käärmettä mistään kolosta.

 15. Tuttu metsä näyttää ihan uudenlaiselta pimeässä lampun valossa.

 16. Kansallispuistoissa ei ole ruuhkia.

 17. Kauniista päivistä voi olla harmauden keskellä erityisen kiitollinen.

 18. Saa käyttää ihania värikkäitä kumppareita ja niissä pitkiä värikkäitä villasukkia.

 19. Talviuinti. Ystävät mukaan ja saunomaan sekä pulahtamaan. Toimii myös yksin ihan mahtavasti.

 20. Ei ole liian meluisaa, kirkasta tai kuumaa. Saa aistejaan vähän rauhoittumaan.

 21. Lenkkeillessä matka etenee kuin huomaamatta kun ei näe kuin muutaman metrin eteenpäin.

 22. Lempparit villasukat saa kaivaa kaapista esiin ja tepastella niissä aamusta iltaan!

 23. Kauniita sumukelejä.

 24. Raikas lenkkisää.

 25. Pihamaan valaiseminen kynttilöillä.

 26. Pimeys.

 27. Voi hankkia uuden otsalampun koska nyt sitä tarvii!

 28. Saa luvan kanssa kääriytyä vilttiin kotosalla ja vaan olla.

 29. Suo tuoksuu taas erilaiselta.

 30. Sumu.

 31. Pimeät ja rauhalliset metsät ympäri kaupunkia on mukavan rauhallisia.

 32. Tihkusateessa ulkoilun jälkeen sauna!

 33. Lämmin kaakao maistuu parhaimmalta sateisella ja kolealla kelillä.

 34. Nuotiopaikoilla ei ole ruuhkaa.

 35. Raikas ilma tekee hyvää ihmiselle. Kasvojen iho kiittää erityisesti.

 36. Tänä vuonna ei ole loskaa tai liukasta.

 37. Ensilumi ja sen odotus.

 38. Ei katupölyjä tai siitepölyjä.

 39. Kaksi peittoa.

 40. Metsän ja suon huumaava tuoksu.

 41. Ei niin kuuma olo vaan raikas tuuli usein pörröttää hiukset.

 42. Siniset hetket kirkkaan syyspäivän vaihtuessa iltaan ja tähtien sekä kuun syttyessä taivaalle.

 43. Harmaa sää rauhoittaa. Ei ole pakko tehdä jotain, koska on ”niin hieno ilma”! Toisaalta on parasta pukea villat ja veden- ja tuulenhylkivät kerrokset päälle ja mennä pitkälle kävelylle metsään.

 44. Harmaudessa muut värit erottuvat hienosti, marraskuun paletti on aika upea.

 45. Karun kaunis luonto.

 46. On hyvä aika hioa omia taitoja tuossa skeidasäässä kuivana ja lämpimänä pysymiseen. Varusteet pääsevät siis kunnon testiin!

 47. Niin ja luonne, Räyh!

 48. Ulkoliikuntapaikoilla tai maastossa ylipäätään ei ole myöskään niin paljoa porukkaa, joten ulkona voi käydä ihan itsekseen sykkimässä. Tai sonnustautua sadeasuun ja lähteä vaikka rantakalliolle rauhoittumaan, vain pimeys seuranaan.

 49. Kukaan ei välitä mitä sulla on päällä, ihmiset mököttää jne.. onneks on avantouinti keksitty. Eikä oo liian kuuma ja pärjää villapaidan alla mainiosti.

 50. Koiran kanssa ulkoillessa ei tarvitse pelätä käärmeitä eikä amppareita, koira ei läkähdy kun on mukavan viileää ja retkellä ei tarvitse kantaa litratolkulla vettä juomavarana.

 51. Voi hyvällä omalla tunnolla vetäytyä lepoon luonnon myötä.

 52. Kynttilät näyttää pimeällä ja harmaalla ilmalla valoisammalta ja antavat lämpimämpää valoa ja tunnelmaa.

 53. Marraskuu on kuukaudessa ohi. Sen jälkeen joulukuu menee hujauksessa, ja sitten mennäänkin jo kevättä kohti.

 54. Ei oo sääskiä ja eipähän kärvenny iho.

 55. Glögin juonti ja aamulla aikaa syödä aamupalaa ja ihmetellä luontoa ikkunan takana

 56. Koiraharrastus (Etsijäkoiratoiminta) joka vie ulos tuntikausiksi säässä kuin säässä myös säkkipimeään. Ihana aito väsymys kotiin palatessa.

 57. ”Olen teidän ohjeiden mukaan opetellut kävelemään pimeässä – ja löytänyt aivan uuden maailman!” Kaupungissa ei ole koskaan pilkkopimeää. Pimeässä metsässä on rauhallista, toisin kuin missään muualla tähän aikaan vuodesta.

 58. Pimeys ja hiljaisuus. Ei väenpaljoutta edes Nuuksiossa.

 59. Ihana laittaa takkaan tuli lenkin jälkeen ja kynttilät palamaan,kääriytyä vilttiin ja olla vaan,ei näy pölypallerot kun on niin ihanan pimeetä koko ajan.,

 60. ”Kaikki kaunis on hetkessä ja sielun palossa sinä, sekä silmissä, jotka haluaa nähdä sen”

 61. Voi hyvällä omallatunnolla vähän höllätä. Ilma on raikas.

 62. Viileällä ilmalla nukkuminen. Illalla nukahtaa helpommin ♥️

 63. Voi laittaa valoja piristykseksi ja alkaa jo odottamaan joulua ♥️

 64. Vesipisarat ruusupensaan punaisella lehdellä.

 65. Pisarat kuusenhavuissa otsalampun valossa – pieniä timantteja.

 66. Hiljaisuus.

 67. Voi kulkea vielä polkupyörällä töihin kun on lumetonta.

 68. Kaikki kauniit puiden oksistot ovat paljastuneet.

 69. Vesipisarat korsilla.

 70. Pehmeän usvaiset päivät.

 71. Aikaisen aamun pakkasen huurruttama luonto.

 72. Harmaana repeilevä taivas,josta pilkottaa valo.

 73. Vedestä turpeat jäkälät.

 74. On tunnelmallista.

 75. Ei ole huonoa keliä ulkoilla; on vain huonosti pukeutunut.

 76. Leuto marraskuu antaa mahdollisuuden esimerkiksi sammalien tunnistukseen ja märkien puiden sytyttely onnistuu kohta helpommin kuin kuivien.

 77. Puiden siluetit ovat kauniita ilman lehtiä.

 78. Uimapaikat parhaimmillaan, kun ei ole vielä jäätä. Ei ruuhkaa rannoilla.

 79. ”Aamulla huomasin hämärässä sateisessa puistossa kuinka kaatuneiden havupuiden rungot hohtivat kauniin punertavina”.

 80. Erityisesti mäntymetsissä tuoksu on sateisella säällä ihana.

 81. Sammaleet aivan kauneimmillaan – paras aika vierailla ikimetsissä / luonnon metsissä – ihastella sammaleisia kantoja ja kiviä, sammalpohjaista metsää ja ikivihreitä saniaisia

 82. ”Hygge” aikaa, ulkona kostean kylmää (joka ei siis haittaa lainkaan kunnon vaatetuksella…) ja sisällä lämmintä ja kotoisaa. Vastakohtaisuus luo tunnelmaa <3

 83. Koivujen latvat violetteina harmaata taivasta vasten.

 84. Joutsenet pelloilla lepäämässä.

 85. Vanhojen rakennusten ja pihapiirien kauneus korostuu.

 86. Marraskuun paras puoli on se että voi rauhoittua ja hidastaa. Ja sadekaan ei haittaa kun pukeutuu sopivasti.

 87. Voi kerätä valmiiksi kuivumaan kaikenlaisia oksia maljakoihin talvea varten.

 88. Saa oikein luvan kanssa olla väsynyt ja nukkua pitkiä unia ja valittaa porukalla elämän kurjuutta joskus.

 89. Luontopoluilla ja nuotiolla saa olla rauhassa ilman kännykkää räplääviä muita liikkujia.

 90. ”Rakastan utusadetta ja ulkoilua.”

 91. Aamut kun maa on kuurassa.

 92. Helppoa suunnistaa kun aluskasvillisuus on vähäistä.

 93. Metsässä erottuvat tummat vihreän sävyt ja erilaiset pienet yksityiskohdat paremmin.

 94. Luonto on rauhallinen.

 95. Meri ja järvet vielä sulana. Voi vielä meloa.

 96. Aamu metsällä.

 97. Pimeys, harmaus ja nuotio joka luo valoa ja lämmittää.

 98. Aikaa pysähtyä, unelmoida ja suunnitella tulevaa.

 99. Sateenropina ikkunanlautaa vasten.

 100. Hiljaiseen, harmaaseen, pimeään metsään voi todella rakastua. 

Onpa upean ja mestarillisen hieno kokonaisuus. Käykäämme marraskuun aikana silloin tällöin kertaamassa marraskuuta ihannoivaa tekstiä. Rakkaus näkyy ihmisen käytöksestä ja ulkomuodosta myönteisyytenä, joka on malliksi muillekin ihmisille ja joka tartuttaa varmasti myös ympäristöön ilo-oloa. Näillä msnnään. Keille kunnioittava ja suuri kiitos marraskuuta rakastavasta konaisuudesta kuuluu kahdelle upealle ja mallikelpoiselle eräoppaalle, Ellalle ja Kaisalle. Heidän esittelynsä löydät osoitteesta https://luontohaaste.fi/mika-on-luontohaaste/. (Sieltä näkyy myös lisää valokuvia.)Tässä ovat eräoppaat Ella ja Kaisa, jotka ovat koko marraskuun rakastamisen idean äitejä ja toteuttajia.

                                         ELLA                                           KAISA

-----------------------------

                                          -----------------------------------

                                                                                         -------------------------------

LÄHDE: Katso edellä mainituista osoitteista löytyvät eräoppaisiin Ellaan ja Kaisaan liittyvä sisältö: tekstit ja kuvat.

Mikäli terveyteni riittää, kirjoitan entiseen tapaan kuukauden aikana muutaman sanan tai rivin lisätekstejä silloin tällöin. MARRASKUU-blogikokonaisuuden alkupuolelta alkaen.

JK Pahoittelen syvästi sekaannuksia tekstissäni. Tulevaisuus tuo toivottavasti parempaa. Nyt minua kiusasi ja kiusaa jännitys siitäkin, että maanantaiaamuna 1.11. minua odottaa sairaalareissu. Siellä on laaja tutkimus kunnostani. Odotan, toivon ja uskon, että en joudu jäämään sisälle sairaalaan pitkäksi aikaa, vaan että pääsisin takaisin kotiin vielä ennen maanantai-iltaa. Kaikille teille lukijoilleni toivotan Kaikkea mahdollista ja mahdotontakin Hyvää, ennen kaikkea terveyttä ja myönteistä tsemppimieltä.

t. Kalevi